Ακόμα δεν έχουν καταφέρει οι αρχές να εντοπίσουν το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα του Σαββάτου ενώ εκτελούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.
Ομάδες από εννέα χώρες (Κίνα, Μαλαισία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, Αυστραλία και Ταϊλάνδη) συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας, ενώ το Βιετνάμ διηύρυνε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε έκταση άλλων 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πιέσεις από το Πεκίνο
Έντονες πιέσεις από το Πεκίνο να να διευρύνουν το πεδίο των ερευνών δέχονται οι αρχές της Μαλαισίας καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα των 239 επιβατών της πτήσης MH370 του Βoeing που αγνοείται εδώ και τέσσερις ημέρες είναι Κινέζοι πολίτες. Αν η καταστροφή επιβεβαιωθεί, θα είναι για την Κίνα η δεύτερη χειρότερη αεροπορική τραγωδία.
Παράλληλα, οι κινεζικοί δορυφόροι υψηλής ευκρίνειας, που ελέγχονται από βάση στο Σιάν στη βόρεια Κίνα, αναπρογραμματίστηκαν για να βοηθήσουν στην πλοήγηση, την παρατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών, τις επικοινωνίες και άλλες πλευρές των επιχειρήσεων έρευνας.
Ιρανός υπήκοος ο ένας επιβάτης με πλαστό διαβατήριο
Ο διοικητής της αστυνομίας της Μαλαισίας δήλωσε ότι ένας από τους δύο άνδρες που επιβιβάστηκαν με πλαστό διαβατήριο στο αεροσκάφος ήταν Ιρανός υπήκοος που ήθελε να μετεγκατασταθεί στη Γερμανία. Ο 19χρονος Πούρια Νουρ Μοχάμαντ Μεχρντάντ ταξίδευε με αυστριακό διαβατήριο, η κλοπή του οποίου είχε δηλωθεί σε προγενέστερο χρόνο στην Ταϊλάνδη.
«Ο άνδρας αυτός δεν φαίνεται να ήταν μέλος κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης και πιστεύουμε ότι προφανώς προσπαθούσε να μεταναστεύσει στη Γερμανία», δήλωσε ο Χαλίντ Αμπου Μπακάρ, ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε με ομολόγους του των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών. Η ταυτότητα του άλλου άνδρα που είχε επιβιβαστεί ερευνάται.
Στο μεταξύ, η αστυνομία της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε πως τα εισιτήρια για την πτήση που αγοράστηκαν από τους επιβάτες που χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια είχαν εκδοθεί από ένα ταϊλανδικό τουριστικό γραφείο για έναν Ιρανό.Τα δύο εισιτήρια αγοράστηκαν την Πέμπτη από δύο ταϊλανδικά τουριστικά πρακτορεία στο θέρετρο Πατάγια. Τα είχε κλείσει ένας άνδρας ονόματι Άλι, ο οποίος τηλεφώνησε από ιδιωτικό αριθμό στο Ιράν. Πληρώθηκαν σε ταϊλανδέζικα μπατ από έναν άλλο Ιρανό, ο οποίος διατηρεί στο θέρετρο κατάστημα που κορνιζάρει φωτογραφίες. «Τον ανακρίναμε, αλλά δεν βρήκαμε τίποτε ύποπτο», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πατάγια. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται τρομοκράτες», πρόσθεσε.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ