11/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξανά στο σκαμνί για τις φούσκες του Χ.Α.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτης ζήτησε την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για τους 42 εμπλεκομένους.
      Pin It

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτης ζήτησε την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για τους 42 εμπλεκομένους

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Να κριθεί ξανά από τη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο, ύστερα από δικαστικές παλινωδίες 13 ετών, «έκλεισε» με την έκδοση… αθωωτικής απόφασης και για τους 42 εμπλεκομένους, ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

 

Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δικαστική εξέλιξη της ποινικής δικογραφίας για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, οδήγησε τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό στην ενδελεχή μελέτη του σκεπτικού της αθωωτικής απόφασης.

 

Ο Αρειος Πάγος

 

Ο κ. Βουρλιώτης, που ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνέταξε το πόρισμα το οποίο οδήγησε στον ποινικό χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, έκρινε ότι η απόφαση που επί της ουσίας έδινε «συγχωροχάρτι» στους ενορχηστρωτές του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, έχει νομικά σφάλματα και ζητά την αναίρεσή της.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν ο Αρειος Πάγος κάνει δεκτή την εισαγγελική αίτηση, δεχόμενος με τη σειρά του ότι η απόφαση δεν είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η υπόθεση θα εκδικαστεί ξανά από μηδενική βάση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, στο εδώλιο του οποίου θα καθίσουν για να λογοδοτήσουν εκ νέου οι 42 απαλλαγέντες.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το δικαστήριο, έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία, απάλλαξε 42 άτομα που κατηγορούνταν σε βαθμό κακουργήματος, με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετήθηκε η απάτη διότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασε την τελική τους τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. το «αμαρτωλό 1999». Τη χρονιά της επίπλαστης χρηματιστηριακής άνθησης, που «φούσκωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιτηδείων σε βάρος χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι, παραπλανημένοι από τα κελεύσματα ακόμα και κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, έσπευσαν να επενδύσουν… στο όνειρο και είδαν τις οικονομίες του να χάνονται εν μιά νυκτί.

 

Η δίκη είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2013, σχεδόν 13 χρόνια μετά τις πρώτες ποινικές διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.

 

Η Μπουρμπούλια

 

Είχε μεσολαβήσει η ανάκριση από την τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη (αποφυλακίστηκε πρόσφατα), ενώ αργότερα χρειάστηκε να γίνει συμπληρωματική έρευνα για να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο.

 

Τη νέα έρευνα είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης που άσκησε ποινική δίωξη -κατά περίπτωση- για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, σε βάρος των εμπλεκομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι επιχειρηματίες, χρηματιστές, ιδιοκτήτες εισηγμένων, μεσάζοντες και εφοπλιστές.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ 7 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

«Οι ενορχηστρωτές του σκανδάλου»

 

Αντίθετα πάντως από την απόφαση του δικαστηρίου, για την οποία τώρα ζητείται η αναίρεση, η εισαγγελέας της έδρας είχε εντοπίσει τους «ενορχηστρωτές», όπως τους χαρακτήρισε, του σκανδάλου και είχε ζητήσει ενοχή για εφτά εκ των κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα είχε εισηγηθεί να κηρυχθούν ένοχοι για κακουργηματική απάτη από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση οι: Παν. Κονταλέξης, χρηματιστής, Γεώρ. Μπατατούδης, μέτοχος της Ιντερσατ, Παν Πανούσης, μέτοχος της Αττικατ, Σπ. Τασσόγλου και Κων. Στέγγος της Τεχνικής Ολυμπιακής, και για άμεση συνέργεια στην απάτη οι Δ. Ράνιος, χρηματιστής, και Ιωάνν. Μούστος.

 

Για τους Παν. Κονταλέξη, Σπ. Τασσόγλου, Δημ. Ράνιο και Ιωάνν. Μούστο είχε εισηγηθεί ενοχή και για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

 

Στην αγόρευσή της είχε κάνει λόγο για «οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού αλλά και του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με εικονικές τιμές και πωλήσεις», τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν έδρασαν ευκαιριακά, αλλά ενήργησαν όλοι κατ’ επάγγελμα πλήττοντας τα δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς και διαμόρφωσαν την υποδομή, δημιουργώντας έναν ισχυρό μηχανισμό καθώς διέθεταν και μεγάλη οικονομική επιφάνεια».

 

Είχε επισημάνει ακόμα ότι οι επενδυτές-θύματα είναι πολύ περισσότεροι από όσους αναφέρονται, αλλά δεν προέκυψαν τα στοιχεία τους.

 

Κ.Κατ.

 

Scroll to top