Στην πρεμιέρα της Προοδευτικής Συνεργασίας, την οποία αποτελεί η διευρυνόμενη με ΠΑΣΟΚογενή στελέχη ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης κράτησε το… ίσο ανάμεσα τόσο σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Σε ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε χθες ο Φώτης Κουβέλης, στην επίσημη πρεμιέρα του εγχειρήματος της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου, δίνοντας με τον τρόπο αυτόν το στίγμα της πρωτοβουλίας που θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών, με προοπτική το σχήμα της Προοδευτικής Συνεργασίας να έχει και συνέχεια.
Ο κ. Κουβέλης εξήγησε σε αυστηρό ύφος προς τη Χαριλάου Τρικούπη τους λόγους που αρνήθηκε τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια ώρα άφησε αιχμές για το Ποτάμι περί ανυπαρξίας προγράμματος και ασάφειας στον πολιτικό του λόγο.
«Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών», σημείωσε απευθυνόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο καταλόγισε επιλογές που τον απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και προσδένουν το ΠΑΣΟΚ «στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών».
Βολές στο Ποτάμι
Σκληρή επίθεση για πρώτη φορά σε δημόσια ομιλία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, δηλώνοντας ότι «το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του», αλλά προϋποθέτει συγκεκριμένο λόγο «για το σήμερα και για το αύριο», καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. «Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Ετσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού», κατέληξε.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, ενώ ομιλητές ήταν η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά και οι πρώην υπουργοί επί θητείας Γιώργου Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης και επί θητείας Κώστα Σημίτη, Στέφανος Μανίκας, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Τάκης Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αγροτών Βοιωτίας, Βασίλης Κόλλιας.
Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του επιστημονικού διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ (ινστιτούτο του ΠΑΣΟΚ), Γιώργου Σιακαντάρη, ενώ στο ακροατήριο ήταν ακόμη αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κερατσινίου Ζαχαρίας Ζούπης και Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, καθώς και ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος και ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης.
Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Ανδρέας Παπαδόπουλος κ.ά.) και, όπως σχολίαζαν αργότερα στην «Εφ.Συν.» κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου, «πρόκειται για ένδειξη του κλίματος εσωκομματικής ενότητας».
Χαρακτηριστικά του ανοίγματος που επιχειρεί η ΔΗΜΑΡ μέσω της Προοδευτικής Συνεργασίας είναι, σε επίπεδο συμβολισμών, τα χρώματα που επελέγησαν για το νέο σύμβολο του σχήματος, το οποίο διατηρεί το κόκκινο και προσθέτει το πράσινο και το μπλε, ενώ ως φόντο κυριαρχεί το πορτοκαλί. «Από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της ανασυγκρότησης», ήταν το βασικό σύνθημα στην παρουσίαση της συμπαράταξης.
Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία φιλοδοξεί να αποτελέσει «ισχυρό αντίβαρο ευθύνης και σταθερότητας έναντι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης», ενώ διευκρίνισε ότι η προσπάθεια θέλει να αλλάξει τους συσχετισμούς «με συνεννόηση». Στηλίτευσε δε την πόλωση και την όξυνση που χρησιμοποιούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους.
Από Κέντρο ώς Αριστερά
Οσον αφορά τη δεξαμενή των ψηφοφόρων στην οποία επενδύει η συμπαράταξη τόνισε ότι «έχουν θέση όλοι οι πολίτες που αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι», επιζητώντας μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.
Εκτίμησε, τέλος, ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν «κρίσιμη μάχη» και υπενθύμισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει τον Μάρτιν Σουλτς, εντασσόμενη στην ευρωομάδα Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, διατηρώντας ωστόσο την πολιτική της αυτονομία.
Θέατρο του παραλόγου χαρακτήρισε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης τη συμπόρευση πρώην στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΔΗΜΑΡ, υπενθυμίζοντας ότι η Αγίου Κωνσταντίνου είχε καταψηφίσει όλα τα σημαντικά νομοσχέδια της περιόδου του Γιώργου Παπανδρέου.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
«Να συνεργαστούν τα κόμματα της ιστορικής Αριστεράς»
Το ζήτημα της συνεργασίας των κομμάτων της «ιστορικής Αριστεράς» άνοιξε ο Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας χθες στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, που στην τρικομματική κυβέρνηση είχε υποδειχτεί από τη ΔΗΜΑΡ, διέγνωσε κοινά πολιτικά στοιχεία στην Αγίου Κωνσταντίνου και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα προσανατολίζονται στη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών, ενώ θεώρησε επί της ουσίας ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση της «ιστορικής Αριστεράς» στο πεδίο των κοινωνικών και συνδικαλιστικών χώρων. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης κράτησε «μικρό καλάθι» για την Ελιά, ενώ έστρεψε τα βέλη του και σε όσους θεώρησαν την εκλογή του Βασίλη Αλεξανδρή στην προεδρία του ΔΣΑ ένδειξη ενίσχυσης της Κεντροαριστεράς, μιλώντας για «άγνοια ή διαστρέβλωση». Ο διαπρεπής νομικός χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ έξυπνη επιλογή τακτικής» την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού έρχονται να αναθερμάνουν τα σενάρια συνεργασίας των δύο κομμάτων, με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο, αν και τα στελέχη της «μειοψηφίας» επιθυμούν τη σύγκλιση με την Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ερωτώμενος για το ενδεχόμενο σύμπραξης με την Αγίου Κωνσταντίνου επί της ουσίας κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί επί της αρχής στον διαμορφωμένο διπολισμό, στο δίλημμα «αν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των κυρίαρχων στρατηγικών επιλογών [...] ή θα αναζητήσουμε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε πάρει θέση. Αρα το ερώτημα που βλέπω ότι διαρκώς δεν μπορεί να απαντήσει η ΔΗΜΑΡ, κάποια στιγμή θα πρέπει να το απαντήσει».
«Δεν μας ενδιαφέρει η Κεντροαριστερά που έχει το ένα πόδι στην Κεντροδεξιά» απάντησε πάντως ο Χρήστος Μαχαίρας, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ στον ίδιο σταθμό.
Νίκος Σβέρκος
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΚΟΠΠΑ, ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ, ΜΑΝΙΚΑΣ
Τι είπαν πρώην… πράσινοι
«Δεν υπάρχει πουθενά Κεντροαριστερά που οικοδομήθηκε με μονομέτωπο αγώνα κατά της Αριστεράς» δήλωσε η Μαριλένα Κοππά, προσθέτοντας ότι δεν νοείται «σοσιαλδημοκρατία χωρίς κόκκινες γραμμές». Η ευρωβουλευτής, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τους παριστάμενους «να αγωνιστούμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς να ταυτιζόμαστε με τη λογική της Κομισιόν ή της ΕΚΤ» και διαβεβαίωσε πως ο τρίτος πόλος ούτε αθροίζει πρόσωπα ούτε αποτελεί την αριστερή εκδοχή της Ν.Δ.
«Οι άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν και να εφαρμόζουν τις πολιτικές της κρίσης, του σημερινού αδιεξόδου, αυτές που διέλυσαν την πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς και διέλυαν στην πράξη τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού», δήλωσε επιτιθέμενος στην Ελιά ο Χάρης Καστανίδης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε στο ίδιο μοτίβο ότι «αυτοί που διέλυσαν τον προοδευτικό χώρο είναι τώρα οι πρωταγωνιστές για την ανασύνταξή του», και σε προσωπικό τόνο σημείωσε: «Προσέρχομαι στην προσπάθεια χωρίς καμία προϋπόθεση».
«Είμαστε απέναντι στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού» είπε ο Στέφανος Μανίκας. Ο πρώην υπουργός της διακυβέρνησης Σημίτη δήλωσε ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία αντιπαρατίθεται στον λαϊκισμό, πως δεν είναι «ούτε δεκανίκι της δεξιάς συντηρητικής παράταξης ούτε μετριοπαθής εκδοχή ενός αριστερού λαϊκισμού, αλλά αυτόνομος προοδευτικός χώρος».
Ν.ΣΒ.