neoset

11/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πτώχευσε η Neoset, ελπίζουν οι εργαζόμενοι

Η απόφαση αναμένεται να μπλοκάρει την προσπάθεια των ιδιοκτητών να εκμεταλλευτούν με παράπλευρες εταιρείες το brand name. Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμό κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας ώστε να πάρουν χρήματα οι 400 απλήρωτοι εργαζόμενοι.
      Pin It

Η απόφαση αναμένεται να μπλοκάρει την προσπάθεια των ιδιοκτητών να εκμεταλλευτούν με παράπλευρες εταιρείες το brand name. Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμό κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας ώστε να πάρουν χρήματα οι 400 απλήρωτοι εργαζόμενοι

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

NEOSETΕνα πρώτο νικηφόρο βήμα στον αγώνα των 400 απλήρωτων εργαζομένων της Neoset αποτελεί η κήρυξη πτώχευσης της επιχείρησης με την υπ’ αριθμόν 212/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή και έγινε γνωστή χθες στους εργαζομένους.

 

Είχε προηγηθεί αίτηση όσων εργάζονταν στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, που εκδικάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2013. Η απόφαση αναμένεται να μπλοκάρει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των ιδιοκτητών της Neoset να εκμεταλλευτούν παράπλευρα το ισχυρό brand name της.

 

Η αίτηση για το άρθρο ’99

 

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας (ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη), σε μια προσπάθεια να διασώσει τον περιουσιακό πυρήνα της επιχείρησης από την επερχόμενη πτώχευση, αμέσως μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99 τον Ιούνιο του 2013, ανέπτυξε ένα παράλληλο «δίκτυο καταστημάτων Neoset».

 

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση υπέγραψε αρχικά σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης του εμπορικού σήματος με την κυπριακή offshore Hazarezo ltd. Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η εργατολόγος και συνήγορος των εργαζομένων, Αγγελική Καίσαρη, από τον Ιούλιο του 2013 η Neoset άρχισε μέσω της εταιρείας Furniture New line, μονοπρόσωπης ΕΠΕ, ιδιοκτησίας Hazarezo, να αναπτύσσει δίκτυο με καταστήματα στα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, απορροφώντας σταδιακά όλα τα καταστήματα του δικτύου Neoset.

 

Για το δικαίωμα δημιουργίας αυτού του νέου δικτύου η «καινούργια εταιρεία» έδωσε ως αντίτιμο στην καταχρεωμένη Neoset μόλις το 1% του τζίρου. Μόνιμη εκπρόσωπος της «καινούργιας» εταιρείας, η παλιά προσωπάρχης της Neoset, Eυαγγελία Φασούλα. Σήμερα στο πραγματικό δίκτυο διανομής Neoset ανήκει μόνο το εταιρικό της κατάστημα στον Αλιμο. Τα στοιχεία έγιναν γνωστά ύστερα από έφοδο των ίδιων των εργαζομένων στα γραφεία της Neoset.

 

Προς το παρόν κανένας εισαγγελέας δεν έχει αυτεπάγγελτα ασχοληθεί με το ζήτημα της παρένθετης εταιρείας. «Εχουμε ενημερώσει προσωπικά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα. Ακόμα και υφυπουργός μάς μίλησε για κομπίνα που είναι δύσκολο να αποδειχθεί» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιάννης Χρυσάγης.

 

Το 95% των εργαζομένων στη Neoset, 130 στο εργοστάσιο της Εύβοιας και οι υπόλοιποι σε καταστήματα, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι οφειλές της εταιρείας προς τους εργαζομένους και το ΙΚΑ ξεπερνούν συνολικά τα 14 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν μπορείτε να καταλάβετε την τραγική οικονομική κατάσταση που έχουμε βρεθεί όλοι οι εργαζόμενοι. Μόλις 10 άτομα τους τελευταίους 19 μήνες, που είμαστε απλήρωτοι, έχουν βρει κάποιας μορφής εργασία. Ενας συνάδελφός μου έχει κάνει ακριβώς 176 αιτήσεις για δουλειά χωρίς αποτέλεσμα» υπογραμμίζει ο Γ. Χρυσάγης, προσθέτοντας πως «η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα σε συνεργασία με διάφορα ξυλουργεία καθώς έχει αποθηκευμένο στοκ ξυλείας αξίας 10 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο. Ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιήσει πρώτες ύλες από την Κίνα, ενώ έχει παραγγελίες από Τουρκία και Κίνα».

 

Απόπειρες κλοπής

 

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, γνωστές εταιρείες στον χώρο του επίπλου, όπως ο «Δρομέας» και η Νικολιδάκης Group Α.Ε., χρησιμοποιούν το δίκτυο της Neoset. Ακόμα και σήμερα το εργοστάσιο της Neoset στο Βασιλικό της Εύβοιας περιφρουρείται από εργαζομένους, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί πολλές απόπειρες κλοπής ξυλείας και μηχανημάτων.

 

Θετικά υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι την απόφαση του Πρωτοδικείου, η οποία συνοδεύτηκε με ορισμό σύνδικου (δικηγόρος που ελέγχεται από εισηγητή δικαστή πτωχεύσεων) που θα καταγράψει οφειλές και ενεργητικό της εταιρείας και θα προχωρήσει σε διαδικασίες εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων. Τους τελευταίους μήνες σε πολλά σπίτια εργαζομένων της Neoset έγιναν διακοπές ηλεκτροδότησης, παιδιά παράτησαν τις σπουδές τους, ενώ πολλοί έρανοι πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με άλλα εργατικά σωματεία για τη συγκέντρωση τροφίμων.

 

Ελπίδα των εργαζομένων, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το οικονομικό τέλμα και την εργασιακή ομηρία, αποτελεί η πρότασή τους να εκπλειστηριαστεί μαζί με το υπερσύγχρονο εργοστάσιο (με τα πανάκριβα μηχανήματα) και το εμπορικό σήμα της εταιρείας.

 

Scroll to top