Το νομοθετικό του έργο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην δικαστής, υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Στιγμα τίζεται από τις μεσαιωνικές διατάξεις για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Θετικά πιστώνονται οι πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων και την ανθρώπινη αντιμετώπιση οροθετικών και ασθενών κρατουμένων
Της Κατερίνας Κατή
Τη χαρτογράφηση του νομοθετικού του έργου, το οποίο για ορισμένα φλέγοντα ζητήματα που άπτονται του νομικού μας πολιτισμού, όπως είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, η ανθρώπινη αντιμετώπιση των οροθετικών κρατουμένων καθώς και όσων πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, φέρει δείγματα «καλής γραφής», πλην όμως στιγματίζεται βάναυσα από τις μεσαιωνικές διατάξεις που συνοδεύουν τη λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας, τις αποκαλούμενες τύπου Γ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην δικαστής και σημερινός υπουργός της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε:
*Στο σχέδιο νόμου, που μπήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των φυλακών του Δομοκού, από τις διατάξεις του οποίου προκύπτει άτακτη υποχώρηση του κράτους δικαίου μπροστά στην πολιτική βούληση να «θαφτούν» στην κυριολεξία ζωντανοί, καθώς τους αποκλείει εντελώς από τον έξω κόσμο, οι φερόμενοι ως επικίνδυνοι κρατούμενοι. Οι οποίοι μάλιστα δεν κρίνονται κατά περίσταση αλλά ομαδοποιούνται με βάση τα αδικήματα που τους καταλογίζονται.
*Στους οροθετικούς κρατούμενους, για τους οποίους δημιουργείται επιτέλους νέα πτέρυγα ώστε να μη στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στα πατώματα του κατ’ επίφασιν νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού, για το οποίο τώρα εγκρίθηκε η πρόσληψη 39 γιατρών, ενώ συζητείται και η ένταξή του στο ΕΣΥ.
*Στην επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων, με τα γνωστά «βραχιολάκια», και σε 50-60 ασθενείς κρατουμένους που πάσχουν από ασθένειες όπως AIDS, βαριά καρδιολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, τετραπληγία κ.λπ.
*Στο νομοσχέδιο που «σπάει» τα ισόβια για δράστες οικονομικών εγκλημάτων, οι οποίοι επιστρέφουν μέχρι τελευταίας… δεκάρας τα κλεμμένα, και οι οποίοι τυγχάνουν γενικότερα ευνοϊκότερης μεταχείρισης, η οποία εξαρτάται από το χρονικό στάδιο κατά το οποίο αποδεικνύουν έμπρακτα τη μεταμέλειά τους.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Το κολαστήριο του Δομοκού
Οχι μόνο δεν θα παίρνουν άδειες, αλλά τους περιορίζουν και την επικοινωνία, τηλεφωνικά και διά ζώσης, με τους συγγενείς τους.
Αυτό το απάνθρωπο μέτρο προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο για τους κρατουμένους των νέων φυλακών υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ, στον Δομοκό. Οι περιβόητες φυλακές, που αναμένεται να είναι έτοιμες σε έναν μήνα, θα φιλοξενούν κρατουμένους και υποδίκους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσους χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται από το καθεστώς άδειας, δηλαδή δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες.
Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο:
*Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για τα προαναφερόμενα αδικήματα θα «φιλοξενούνται» υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου, τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και διά ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
*Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η κράτησή τους θα μπορεί να παρατείνεται επί 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι.
Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (π.χ. βιαιοπραγίες) ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις.
Από τη «φιλοξενία» στον Δομοκό και την απαγόρευση των αδειών δεν θα γλιτώσουν και όσοι κρατούμενοι είναι ήδη καταδικασμένοι και εκτίουν ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ή άλλα αδικήματα τέτοιας βαρύτητας. Θα μεταφερθούν και αυτοί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, αλλά ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους δεν θα είναι 10ετία αν την έχουν ήδη εκτίσει, αλλά θα ανανεώνεται ανά διετία όπως προβλέπει ο νέος νόμος.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση έχει γίνει για τους καταδικασμένους για την υπόθεση της 17Ν που παραμένουν στη φυλακή και οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τα δέκα χρόνια κράτησης.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
«Αστειότητες τα περί πολιτικής δίωξης»
→Αμέριστη στήριξη στους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής παρέχει ο υπουργός Δικαιοσύνης και ρίχνει «καρφιά» στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού δεν έλειψαν οι αναφορές στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, στον ρόλο των αστυνομικών οργάνων αλλά και τα «καρφιά» προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με αφορμή τις φήμες περί συγχώνευσης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς και η θέση του για τις πολύ υψηλές εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενους τον τελευταίο καιρό από δικαστικούς λειτουργούς, στους οποίους εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του.
Συγκεκριμένα:
*Χαρακτήρισε «αστειότητες» όσα λέγονται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί «πολιτικής δίωξης και παραδικαστικού κυκλώματος με σκοπό την εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής».
«Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτά είναι αστειότητες, δεν θέλω να ασχολούμαι, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Αυτά λέγονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια. Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί, να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες. Γιατί δεν το κάνουν;» Αναρωτήθηκε μάλιστα «γιατί να κρατείται κάποιος πολίτης που εγκληματεί και όχι ο βουλευτής;»
Βέβαια, σε ό,τι αφορά τον νομικό χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης που έχει αποδοθεί και για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας και των υπολοίπων βουλευτών της Χ.Α., ο υπουργός κράτησε αποστάσεις (σ.σ. άλλωστε η υπόθεση εκκρεμεί ποινικά), λέγοντας: «Αλλο το ζήτημα αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί εν συνόλω εγκληματική οργάνωση κι άλλο αν η εγκληματική οργάνωση δρα μέσα στα πλαίσια της Χρυσής Αυγής».
*Χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του, πήρε θέση για τις διαρροές περί συγχώνευσης των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης: «Οι ρόλοι αστυνομίας και Δικαιοσύνης είναι διακριτοί, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δυο υπουργεία. Σε καμία προηγμένη χώρα δεν ισχύει αυτό. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών».
*Υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας και του έργου των δικαστών, καθώς:
– Στην κριτική που ασκείται ότι η Δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους αυτούς που συλλαμβάνει η αστυνομία, απάντησε: «Ο ρόλος των αστυνομικών οργάνων είναι να συλλαμβάνουν και να σχηματίζουν δικογραφίες βάσει στοιχείων και η Δικαιοσύνη να αποδίδει δικαιοσύνη, τηρώντας τις αρχές του κράτους δικαίου και του τεκμηρίου αθωότητας».
– Για τις υπέρογκες εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενους τον τελευταίο καιρό, είπε πως ως πολίτης «τις βρίσκει υπερβολικές, οι δικαστές όμως κρίνουν βάσει των ευρημάτων της δικογραφίας και των συνταγματικών διατάξεων. Εγγυώμαι την ανεξαρτησία των δικαστών, οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το τελευταίο διάστημα, που εκπορεύεται από την εντολή του πρωθυπουργού να μη χαρίζονται σε κανέναν. Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όχι υπερβολές και κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν κράτος δικαστών». Αναφερόμενος, τέλος, στις προφυλακίσεις, εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να επιβάλλονται με φειδώ».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Μέτρα για το νοσοκομείο της ντροπής
→Νέα πτέρυγα για κρατουμένους με AIDS εξήγγειλε ο υπουργός
«Εικονική πραγματικότητα» ήταν για τον υπουργό Δικαιοσύνης οι φωτογραφίες της ντροπής από το Νοσοκομείο των Φυλακών του Κορυδαλλού. Ο κ. Αθανασίου μπορεί να παραδέχτηκε ότι «δεν είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στις φυλακές» και ακόμα ότι «έχουμε συνωστισμό», πλην όμως διέψευσε ότι υπάρχουν στρώματα στο πάτωμα, προσκαλώντας μάλιστα όποιον θέλει «να επισκεφτεί απροειδοποίητα τον χώρο (σ.σ. πώς μπορεί άραγε να γίνει αυτό στις φυλακές;) για να το διαπιστώσει».
Παράλληλα πάντως, αναφερόμενος στα νέα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά, επιτέλους, στη δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμένων στο συγκρότημα του Κορυδαλλού, χωρητικότητας 100 ατόμων. Αυτή τη στιγμή οι συνολικά 140 οροθετικοί κρατούμενοι στοιβάζονται σαν τα ζώα στο νοσοκομείο των φυλακών. Ανακοινώθηκε ακόμα ότι:
*Εγκρίθηκε η πρόσληψη 39 γιατρών ενώ ήδη συζητείται η ένταξη του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, όπως και του ΚΑΤΚ (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων).
*Θα επεκταθεί το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων (βραχιολάκια) σε 50-60 ασθενείς κρατουμένους που πάσχουν από AIDS, βαριά καρδιολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, τετραπληγία κ.λπ.
*Βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου ώστε η ήδη ψηφισθείσα διάταξη για την απόλυση με όρο ασθενών κρατουμένων να επεκταθεί μέχρι τις 31-12-2014 και να ενταχθούν σ’ αυτήν και οι κρατούμενοι που έχουν αποδεδειγμένα ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% ή 80%.
*Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για την υπαγωγή των ασθενειών του άρθ. 105 παρ. 7 ΠΚ (ημιπληγία, παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, φυματίωση, καρκίνος κ.ά.) στα στοιχεία επιμέτρησης της ποινής του άρθ. 79 ΠΚ (εξετάζεται διαγωγή κ.λπ.) ή με αντιμετώπιση κατ’ οίκον έκτισης.
*Σχεδιάζεται η βελτίωση της ρύθμισης του 110Α ΠΚ για την απόλυση με όρο νοσούντων κρατουμένων με αύξηση των περιπτώσεων ασθενειών για τις οποίες προβλέπεται απόλυση καθώς και ρύθμιση συναφών ζητημάτων.
*Τέλος, σχεδιάζεται η ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου Κρατουμένων Θεσσαλονίκης ως τμήμα του Κ.Κ. Διαβατών, που θα εδρεύει (το τμήμα) στην ήδη ανεγερθείσα μονάδα του Νοσοκομείου «Παπανικολάου». Θα λειτουργήσει με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ. Στόχος η λειτουργία εντός εξαμήνου.
Εν τω μεταξύ, λόγω δικονομικών προβλημάτων, αναβλήθηκε για σήμερα στη 1 το μεσημέρι η προγραμματισμένη για χθες εκδίκαση στο δικαστικό συμβούλιο του κρατουμένου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των Φυλακών του Κορυδαλλού. Ο κρατούμενος, που πάσχει από βαριά ασθένεια, παραπέμπεται για πειθαρχικό παράπτωμα επειδή έδωσε στη δημοσιότητα τις επίμαχες φωτογραφίες που απεικονίζουν την αθλιότητα των συνθηκών κράτησης και νοσηλείας στον Κορυδαλλό.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα οικονομικά εγκλήματα
→Κίνητρα σε κατηγορουμένους να επιστρέψουν μαύρο χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου μελετά ο υπουργός
Οι νέες διατάξεις για την «ποινική συνδιαλλαγή», το γνωστό ενέχυρο, αφορούν όσους βαρύνονται με οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με το υπό προώθηση νομοσχέδιο, οι εν λόγω κατηγορούμενοι, εφόσον επιστρέψουν στο Δημόσιο τα χρήματα που καταχράστηκαν, θα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης, ενώ σε περίπτωση απαλλαγής τους τα χρήματα θα επιστρέφονται άτοκα.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δοθούν κίνητρα στους κατηγορουμένους να επιστρέψουν το μαύρο χρήμα στο ταμείο του Δημοσίου, το οποίο θα μπορεί να τα αξιοποιεί, αντί να περιμένει για χρόνια να καταστεί αμετάκλητη μια δικαστική απόφαση.
Στις προωθούμενες διατάξεις περιλαμβάνονται κακουργήματα που αφορούν παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας, τελωνειακού κώδικα, προστασίας συμφερόντων της Ε.Ε., του νόμου περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και απιστία και υπεξαίρεση στην υπηρεσία.
Σε περίπτωση πλήρους ικανοποίησης του Δημοσίου εκ μέρους των κατηγορουμένων προβλέπονται μειωμένες ποινές, ανάλογα με το στάδιο που θα επιστρέψουν τα χρήματα. Ακόμα και αν η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη, αν ο δράστης έχει επιστρέψει πίσω όλα τα χρήματα η ποινική του τιμωρία διαμορφώνεται ως εξής: φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, αν αυτό συμβεί μέχρι την απολογία του στον ανακριτή, κάθειρξη μέχρι 7 χρόνια, αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης και κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια, αν η επιστροφή γίνει μέχρι την έναρξη του Εφετείου.
Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται κατηγορούμενοι που είχαν διατελέσει υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών.