11/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ»

Θα αλλάξουν τα… φώτα σε 2 εκατ. καταναλωτές

      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Δύο εκατομμύρια «έτοιμους» πελάτες και τουλάχιστον άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο ετοιμάζεται να δωρίσει στους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ η κυβέρνηση, προικοδοτώντας παράλληλα τη «μικρή ΔΕΗ», που θα βγει στο σφυρί ως σάρκα εκ της σαρκός της σημερινής επιχείρησης ηλεκτρισμού, με συνολικά δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.770 Μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία και συνολικά 3.000 εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της νέας εταιρείας η οποία θα απορροφήσει το 30% των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, δόθηκε χθες για σύντομη δημόσια διαβούλευση τεσσάρων ημερών (μέχρι τις 14 Μαρτίου) πριν κατατεθεί στη Βουλή.

 

Ο χρόνος υλοποίησης

 

Ωστόσο, ο πραγματικός χρόνος υλοποίησης του φαραωνικού αυτού εγχειρήματος δεν αναμένεται να είναι το ίδιο βραχύς, αφού ενδεχομένως περάσουν αρκετά χρόνια πριν ολοκληρωθεί η απόσχιση των δραστηριοτήτων, πουληθεί η εταιρεία και ενεργοποιηθεί στην αγορά. Στελέχη της ενεργειακής αγοράς σημείωναν χθες πως για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς και διανομής (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ) απαιτήθηκαν πάνω από 16 μήνες και εκτιμούσαν πως η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία-τέσσερα χρόνια, ενώ τόνιζαν πως ο χρόνος υλοποίησης του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών καθώς και τις δικαστικές προσφυγές των εργαζομένων. Ηδη, πάντως, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα –Μυτιληναίος, Elpedison, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όμιλος Βαρδινογιάννη κ.ά.- που ήδη ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ στην παραγωγή και την εμπορία, περιμένουν πώς και πώς τη σαλαμοποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και πελατολόγιο που διαφορετικά θα χρειάζονταν δεκάδες δισεκατομμύρια και χρόνια για να δημιουργήσουν. Το «ζουμί» με την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» είναι οι λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια (σ.σ. οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ έχουν μέχρι σήμερα μόνο μονάδες φυσικού αερίου), αλλά και οι περίπου δύο εκατομμύρια πελάτες που υποχρεωτικά θα πάρει προίκα ο νέος ιδιοκτήτης.

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ένας στους τρεις οικιακούς και εταιρικούς πελάτες της ΔΕΗ θα εισφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» και συνεπώς θα «πουληθεί» στον νέο ιδιοκτήτη και δεν θα μπορεί να επιστρέψει πριν περάσουν τέσσερις μήνες από την ημέρα της απόσχισης, ενώ επί έξι μήνες θα απαγορεύεται στη ΔΕΗ να ασκήσει «επιθετική εμπορική πολιτική» για να τους πάρει πίσω. Οι συμβάσεις που θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία θα προέρχονται μόνο από το διασυνδεδεμένο σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να παραχωρήσει στους ιδιώτες μόνο τις κερδοφόρες συνδέσεις του ηπειρωτικού συστήματος και όχι τις συμβάσεις στα νησιά που είναι ζημιογόνες. Το πώς θα κατανεμηθεί το πελατολόγιο στη «μικρή ΔΕΗ», είναι επίσης άλλο ένα ζήτημα που θα κρίνει το εγχείρημα, καθώς δεν είναι γνωστά τα κριτήρια για τον διαχωρισμό μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων πελατών (καλοπληρωτές, μεγάλες καταναλώσεις, αγρότες, πολύτεκνοι, οφειλέτες κ.ά.).

 

Scroll to top