Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Στο «πόδι» θα βρίσκεται σήμερα όλος ο Πειραιάς, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτοικοι, για έναν και μοναδικό λόγο: να αντισταθούν στα κυβερνητικά σχέδια για την πώληση του λιμανιού της πόλης. Για τέσσερις ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, θα νεκρώσουν τα μεγάλα εμπορικά λιμάνια της χώρας από τη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), ενώ στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στο συλλαλητήριο, ανάμεσα σε άλλους, συμμετέχουν η ΟΜΥΛΕ, η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, η ΠΝΟ αλλά και τα ναυτεργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ (ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ). Με αφορμή τη σημερινή παμπειραϊκή κινητοποίηση, παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητη» την επιχειρούμενη πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει τον δρόμο της πραγματικής αξιοποίησης του λιμανιού διατηρώντας τον πετυχημένο σημερινό δημόσιο έλεγχο. Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν οι Ελληνες εργαζόμενοι στα λιμάνια εκφράζουν με ψήφισμα που εξέδωσαν 20 συνδικάτα λιμενεργατών από 16 ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν είτε στο ΙDC (Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών) είτε στην ETF (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές) στο πλαίσιο κοινής συνάντησης που είχαν.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ με τη χρηματιστηριακή τους αξία, όπως εξάλλου είχε γράψει εδώ και μέρες και η «Εφ.Συν.». Αυτό προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όλοι γνωρίζουμε την αξία του ΟΛΠ, έχει μετοχές στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και όποτε θέλουμε μπορούμε να διαπιστώσουμε την αξία του». Αυτό σημαίνει πως το λιμάνι του Πειραιά θα πουληθεί περίπου για 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς σ’ αυτό το ποσόν αντιστοιχεί η χρηματιστηριακή αξία του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
Μια (μη) απάντηση
Στο μεταξύ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση στη Βουλή «γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης και πώς μέσα από αυτό διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας», υποστήριξε ότι πουλώντας το 67% των μετοχών του ΟΛΠ, διατηρούν σε ισχύ όλες τις εργασιακές σχέσεις και όλες τις συμβάσεις ως υπάρχουν, ενώ με το μοντέλο παραχώρησης θα αναγκάζονταν να παραχωρήσουν υποδομές και να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων. Και βεβαίως δεν έπεισε τη βουλευτή, η οποία τον ρώτησε: «Δηλαδή μας λέτε πως θα υπάρχει στη σύμβαση της πώλησης δεσμευτική διάταξη για τις θέσεις εργασίας; Πώς θα επιβάλλετε στον καινούργιο μέτοχο που πλειοψηφεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας;» Και φυσικά απάντηση δεν έλαβε.