Τριήμερο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η κοινότητα, που κάθε καλοκαίρι μαζεύεται στο Πήλιο και ζει και αναπνέει με μουσική, ετοίμασε για τη Στέγη ένα δυναμικό φεστιβάλ με συναυλίες, διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις και εργαστήρια
Της Μαρίνας Κουβέλη
Μια ολόκληρη μουσική κοινότητα έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Μαζί της κουβαλάει μουσικά όργανα, αγάπη για τη μουσική, μπόλικη δημιουργική τρέλα και καινοτόμες ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει πράξη η ελεύθερη ανταλλαγή μουσικών ιδεών. Πρόκειται φυσικά για το Μουσικό Χωριό, που φιλοξενείται στον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου, και είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη.
Βασισμένο σε μια ιδέα τριών φίλων (Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης) είναι η πρώτη τέτοια απόπειρα στην Ελλάδα. Εδώ και οκτώ χρόνια συναντιούνται τα καλοκαίρια στο Πήλιο και μέσα από τη δημιουργική συμβίωση καλλιτεχνών, μουσικόφιλων και ανθρώπων του χωριού στήνουν απίστευτες παραγωγές ή καλύτερα μουσικές γιορτές.
Κάτι ανάλογο θα κάνουν και το τριήμερο που ακολουθεί (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) στη Στέγη με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών: ένα πολυποίκιλο και δυναμικό φεστιβάλ που περιλαμβάνει ήχους από τον Μεσαίωνα μέχρι και το… αύριο, συναυλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, προβολές και εργαστήρια.
*Αύριο Παρασκευή, οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την ανοιχτή συζήτηση «Μουσικό Χωριό 2006-2012: Από τα όρια της μουσικής εκπαίδευσης στην ανοιχτή καλλιτεχνική συμβίωση» (17.00, φουαγέ +4). Οι τρεις επικεφαλής του εγχειρήματος θα μοιραστούν με το κοινό βιώματα και ιδέες επάνω στη θεμελίωση μιας διεθνούς μουσικής κοινότητας.
Αμέσως μετά (18.30) θα προβληθούν στη Μικρή Σκηνή αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Μουσικό Χωριό» του Ανδρέα Σιαδήμα. Ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός Γιάννης Αγγελάκης θα σχολιάσουν τη δουλειά τους λίγο πριν από την πρεμιέρα στις αίθουσες.
Οσο για τις συναυλίες, οι επιλογές είναι δύο: Στη Μικρή Σκηνή (21.00) θα ακουστεί μουσική του Χάμφρεϊ Σιρλ, σε ποίηση του T. Σ. Ελιοτ και συνθέσεις του Μιχάλη Λαπιδάκη πάνω στο «Ουρλιαχτό» του Αλεν Γκίνσμπεργκ. Στις 22.00 ακολουθεί ο Μιχάλης Σιγανίδης, μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico. Συμμετέχει ο Aλκίνοος Ιωαννίδης.
* Το Σάββατο το πρόγραμμα ξεκινά με διάλεξη του Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με θέμα «Το σκάνδαλο της δημοκρατίας στη μουσική παιδαγωγική» (17.00, φουαγέ +4). Αμέσως μετά θα προβληθεί μια ταινία του συνθέτη, σαξοφωνίστα Χέιντεν Τσίσολμ με τίτλο «11 voices» (19.00, Μικρή Σκηνή) . Ο δημιουργός του φιλμ (από τα παλαιότερα μέλη του Μουσικού Χωριού) σκιαγραφεί τα πορτρέτα 11 σύγχρονων μουσικών που ασχολούνται με τον λαϊκό πολιτισμό των Βαλκανίων. Ανάμεσά τους οι Kυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χάιγκ Γιαζιτζιάν (ούτι), Nίκος Σαραγούδας – Γιασεμή Κανταρτζόγλου (ούτι και τραγούδι), Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο) κ.ά.
Στον ίδιο χώρο στις 20.00 παρουσιάζονται οι «Ερωτικές εξομολογήσεις μεγάλων ποιητών και κοινών θνητών». Είναι ένα project ομαδικής μουσικοθεατρικής δράσης, που γεννήθηκε στο Μουσικό Χωριό 2011, με αφορμή το εργαστήριο «Ο Μικρός Ερωτικός». Δραματουργία, σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα.
Στις 21.00 ακολουθεί η συναυλία «Τέχνη της λαϊκής κιθάρας». Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Μυστακίδης, Θεοδώρα Αθανασίου.
Τελευταία δράση για το Σάββατο, η παρουσίαση της δουλειάς «Un-prepared» (22.00) του συνθέτη, αυτοσχεδιαστή και πιανίστα της βερολινέζικης σκηνής Αντώνη Ανισέγκου.
* Η Κυριακή ξεκινά με διάλεξη/ εργαστήριο του Χρήσου Νούλη με τίτλο «Το Σώμα του Μουσικού» (14.00 – 17.00, Αίθουσα χορού). Ακολουθεί στις 18.00 (Μικρή Σκηνή) προβολή της μπαρόκ όπερας «Αφροδίτη & Αδωνις» του Τζον Μπλόου, όπως παρουσιάστηκε σε ημι-σκηνοθετημένη μορφή στο Μουσικό Χωριό το καλοκαίρι του 2012 (ιδέα Ανδρέας Λινός).
Στις 20.30 (Μικρή Σκηνή) ακολουθεί το εργαστήριο του φωνητικού συνόλου «The Happy Hour Choir: μία ορχήστρα από φωνές», το οποίο διερευνά τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής. Συντονισμός-διδασκαλία: Μάρθα Μαυροειδή.
«Δέκα προς έναν: παράδοση στο σήμερα» έχει τίτλο η συνάντηση δέκα μουσικών δεξιοτεχνών με αγάπη για τον παραδοσιακό ήχο (21.00). Μεταξύ αυτών οι: Αντώνης Απέργης (κιθάρα), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί ), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα) κ.ά.
Μια ιδιαίτερη συνεύρεση με τίτλο «Seven Tears» κλείνει στις 22.40 το τριήμερο. Το ομώνυμο έργο του Τζον Ντόουλαντ συναντά την κοσμική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης. Δεξιοτέχνες της κλασικής και παραδοσιακοί οργανοπαίκτες αυτοσχεδιάζουν με άξονα τη μουσική ρητορική και το ύφος των δύο αυτών κόσμων. Ιδέα & μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Λινός.
* Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα προβάλλονται φωτογραφίες του Νικόλα Χρυσού με δράσεις στο Χωριό από το 2006 μέχρι σήμερα.
Info: Εισιτήρια: 18 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ. Προβολές- συζητήσεις: είσοδος ελεύθερη.