Την πρώτη τους απάντηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική δίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπάλληλοι στην καθαριότητα, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εργαζόμενοι σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στην πρόνοια, τα ΚΑΠΗ, τα δημαρχεία, στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, στα δημόσια νεκροταφεία, σε δημοτικές επιχειρήσεις, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το πράσινο και σε άλλους κλάδους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή μετά το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Μέλη της ΟΛΜΕ αλυσοδέθηκαν στα κάγκελα μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη φωνάζοντας συνθήματα όπως «είμαστε δεμένοι και αποφασισμένοι, να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι». Τα μέλη του ΠΑΜΕ που συμμετείχαν νωρίτερα σε πορεία από την Ομόνοια, ενώθηκαν με τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα.
Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή, δόθηκαν στην κυκλοφορία οι γύρω δρόμοι, ενώ οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 7 το απόγευμα, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα- Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις», το οποίο προβλέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης».
Επίσης, δύο συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, η μία στο άγαλμα του Βενιζέλου, από την ΕΔΟΘ, και η άλλη στην πλατεία Αγίας Σοφίας, από το ΠΑΜΕ. Και στις δύο συγκεντρώσεις δυναμικό «παρών» με πανό και συνθήματα έδωσαν καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στην Υγεία, την Αυτοδιοίκηση, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Εφορίες, τα Τελωνεία και άλλους τομείς του δημοσίου.
Οι συγκεντρωμένοι έκαναν στη συνέχεια πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι η τρόικα ζητεί νομοθετική ρύθμιση του «δικαιώματος» των εργοδοτών για ανταπεργία (lockout), κατάργηση τριετιών και περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού και χαρακτηρίζει θρασύτατες και προκλητικές τις «νέες αποικιοκρατικές απαιτήσεις» των δανειστών.
Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο, προειδοποιεί πως, πέρα από την κατάργηση νομικών προσώπων του Δημοσίου και την απόλυση ή τη διαθεσιμότητα και άλλων υπαλλήλων, προωθεί την καθιέρωση ενός «μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος “αξιολόγησης” και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης».
*Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία την Τετάρτη 19 Μαρτίου και την Πέμπτη 20 Μαρτίου, ενώ την Παρασκευή 21 Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο για να εκτιμήσει την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
efsyn.gr