→«Πληθώρα ενστάσεων από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη, για καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, απολύσεις και αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των υπαλλήλων
Του Χάρη Ιωάννου
Σωρεία αντισυνταγματικών ρυθμίσεων διαπιστώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το νομοσχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη που αφορά καταργήσεις 23 φορέων του Δημοσίου, απολύσεις υπαλλήλων και αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησής τους, ενώ παράλληλα διατυπώνει και πληθώρα ενστάσεων. Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες το βράδυ ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία τελικά απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση του Συμβουλίου για το νομοσχέδιο, η συζήτηση για το οποίο ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ, ακόμη και στην εισαγωγή της, νουθετεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι «προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης» και όχι «περιστασιακές και αποσπασματικές».
Οπως επισημαίνεται, «δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό για την αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών να χρησιμοποιούνται κριτήρια μη συνδεόμενα με τις ανάγκες της διοίκησης, τα προσόντα και τις ικανότητες, όπως το τυχαίο κριτήριο της κατάληψης θέσεων».
Οι βασικές ενστάσεις της νομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου είναι οι εξής:
● Οι αυτοδίκαιες απολύσεις των εργαζομένων αορίστου χρόνου στους 23 δημόσιους φορείς που καταργούνται εμπίπτουν στον νόμο περί ομαδικών απολύσεων.
● Προβλήματα συνταγματικότητας έχει η απόλυση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από τους οργανισμούς αυτούς, χωρίς αποζημίωση.
● Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, μετά την κατάργηση της οργανικής τους θέσης, είναι ένα «νέο sui generis είδος απόλυσης υπό προθεσμία», σύμφωνα και με σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων.
● Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας υπάρχουν και ως προς τον προτεινόμενο τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με τις υπό ψήφιση διατάξεις, μόνο το 25% των υπαλλήλων θα βαθμολογείται με 9 ή 10, ενώ έως το 60% θα μπορεί να λαμβάνει 7 ή 8 και το υπόλοιπο 15% πρέπει να λάβει βαθμό από 1 έως 6.
● «Δεν φαίνεται επιτρεπτή» η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, π.χ. με το διάταγμα Παυλόπουλου ή παλαιότερων, ειδικά αν έχει περάσει χρονικό διάστημα άνω της 5ετίας. Αφορά τη διακηρυγμένη πρόθεση του υπουργείου να γίνει έλεγχος των συμβάσεων αυτών σε βάθος 20ετίας.
«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποσύρει το αντισυνταγματικό και βαθιά αντικοινωνικό και υπαλληλοκτόνο νομοσχέδιο», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά από την «Εφ.Συν.», ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν είναι μείζονος σημασίας και εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει το νομοσχέδιο ως έχει και χωρίς σημαντικές αλλαγές.
Ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 20, 40 και 47 θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, με έγγραφη απάντησή του στη Βουλή, προς τους βουλευτές Αλ. Μητρόπουλο και Δημ. Στρατούλη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει αναλυτικές εξηγήσεις για τι πρέπει να κάνουν για να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι 482 υπάλληλοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον της διαθεσιμότητάς τους και δικαιώθηκαν τελεσίδικα.