Ενώ προγραμματίζεται νέα συνάντηση Αναστασιάδη και Ερογλου για τις 31 Μαρτίου, η Ουάσινγκτον δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για το Κυπριακό, την επίλυση του οποίου θεωρεί προαπαιτούμενο για πρόοδο στα ενεργειακά
Του Τάσου Τσακίρογλου
Με φόντο ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, έμμεσες απειλές από την Τουρκία και διεργασίες για το ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με τους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερογλου, να προγραμματίζουν τη νέα τους συνάντηση για τις 31 Μαρτίου.
Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντήθηκαν και χθες, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενημερώσει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιούν τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί.
Ο τελευταίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψή του αυτή θα επηρεάσει θετικά τις διαπραγματεύσεις, ενώ εκτίμησε ότι τα πενήντα χρόνια του Κυπριακού δεν έχουν αφήσει καμία διάσταση που να μην έχει συζητηθεί. Παράλληλα, είπε ότι τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση. Προσδιόρισε ως θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία την κυριαρχία, τη διεθνή ταυτότητα, την ιθαγένεια και τα πολιτικά δικαιώματα, ενώ ως «ανοιχτά» το ιδιοκτησιακό, το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, για τα οποία, όπως είπε, απαιτούνται «σκληρές διαπραγματεύσεις». Τέλος, προσδιόρισε ως χρονικό ορίζοντα μια περίοδο «λίγων μηνών».
Πρόκληση και ασκήσεις
Την ίδια ώρα, η Τουρκία φαίνεται ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Νίκου Αναστασιάδη πως, εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πλοία, θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, και έχει στείλει μια φρεγάτα και δύο υποβρύχια για την προστασία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», το οποίο διεξάγει παρανόμως έρευνες. Στην ίδια περιοχή, όμως, διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες και αμερικανικές ασκήσεις, οι οποίες θα επαναληφθούν σήμερα και αύριο, με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «USS George H.W. Bush» και μεγάλου αριθμού εναέριων και πλωτών μέσων.
Ενδιαφέρον των ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον δείχνει με όλους τους τρόπους το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την περιοχή και το Κυπριακό, την επίλυση του οποίου θεωρεί προαπαιτούμενο για την όποια πρόοδο στα ενεργειακά. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μεγάλο μέρος της αμερικανικής άσκησης διεξάγεται στην ίδια περιοχή του FIR Λευκωσίας, η οποία έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό για τη διεξαγωγή ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων, με τη συμμετοχή του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ».
Στο πεδίο της ενέργειας, η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Αγκυρας – Τελ Αβίβ, για την οποία μίλησε χθες και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, κάτι που βάζει στην πρίζα την Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκινάει μελέτη βιωσιμότητας για τον αγωγό μεταφοράς αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω Ελλάδας, ο οποίος αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει κατ’ έτος οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη μελέτη θα προχωρήσει άμεσα και η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από τη ΔΕΠΑ, καθώς και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες και φορείς που εμπλέκονται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η συγχρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακοτρύπης δήλωσε ότι η μελέτη βιωσιμότητας θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με την Κύπρο.