12/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα (14-23 Μαρτίου)

Ο Εϊπίδης υπερβαίνει κρίση και προβλήματα

Με ελάχιστο προϋπολογισμό (να 'ναι καλά το ΕΣΠΑ, που όμως του χρόνου σταματάει), χωρίς πρόεδρο του Δ.Σ. (ο Μπουτάρης παραιτήθηκε για να αφιερωθεί στον προεκλογικό αγώνα) και με αβεβαιότητα για το μέλλον του, ο σημαντικός θεσμός κάνει και φέτος θαύματα.
      Pin It

Με ελάχιστο προϋπολογισμό (να 'ναι καλά το ΕΣΠΑ, που όμως του χρόνου σταματάει), χωρίς πρόεδρο του Δ.Σ. (ο Μπουτάρης παραιτήθηκε για να αφιερωθεί στον προεκλογικό αγώνα) και με αβεβαιότητα για το μέλλον του, ο σημαντικός θεσμός κάνει και φέτος θαύματα

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Φεστιβάλ μετ' εμποδίων. Παρά την καλή διάθεση των παραγόντων, τις άοκνες προσπάθειες των συντελεστών, τις πολύ αξιόλογες συμμετοχές και τις καινοτομίες του, το φετινό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ έχει να υπερπηδήσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, περισσότερων από κάθε άλλη χρονιά. Και ελπίζει να το κάνει. Χθες έγινε στη Θεσσαλονίκη η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από τον διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη, εν όψει της πρεμιέρας, την ερχόμενη Παρασκευή.

 

• Προϋπολογισμός κρίσης: μόλις 650.000 ευρώ, 400.000 προερχόμενα από ΕΣΠΑ και χορηγίες.

 

• Αναμενόμενα έσοδα από εισιτήρια: μόλις 125.000 ευρώ και… ό,τι προαιρείται το υπουργείο Πολιτισμού.

 

• Διαλυμένο διοικητικό συμβούλιο – μετά την παραίτηση του προέδρου και δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

 

• Οσο για τις αίθουσες του λιμανιού, που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτη, στη διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενούν όπως πάντα τις προβολές.

 

Αυτά και αρκετά μικρότερα ζητήματα, που πρέπει να ξεπεραστούν, ταλανίζουν τη 16η διοργάνωση, χωρίς ωστόσο να κάμπτουν το ηθικό και τη διάθεση του Δημήτρη Εϊπίδη. «Το φεστιβάλ θα συνεχίσει να υπάρχει με οποιονδήποτε τρόπο. Τα πράγματα παρ' όλα αυτά είναι δύσκολα. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται και το επόμενο φεστιβάλ είναι στον αέρα. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης ωστόσο -σύμφωνα με επίσημες «μετρήσεις»- κρίθηκε ως το 3ο σημαντικότερο στην Ευρώπη», ανέφερε χθες στη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε στην αίθουσα του «Ολύμπιον».

 

Ο κ. Εϊπίδης ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το κενό που έχει προκύψει μετά την παραίτηση του Γιάννη Μπουτάρη από τη θέση του προέδρου του οργανισμού. «Eίναι επείγουσα ανάγκη να λυθεί το ζήτημα, καθώς δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, να υπογραφούν συμβάσεις και συμβόλαια», παραδέχθηκε καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν προβλήματα στη συνεργασία του με τον Γιάννη Μπουτάρη ή δυσαρέσκειες από πλευράς δημάρχου για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, ο κύριος Εϊπίδης το διέψευσε κατηγορηματικά. Τόνισε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης παραιτήθηκε λόγω φόρτου εργασίας εν όψει της προεκλογικής περιόδου. «Tον Γιάννη Μπουτάρη τον αγαπώ κι έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνεργασία μας, άλλωστε είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνει. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να αναπληρωθεί, ο δήμαρχος όχι», ξεκαθάρισε.

 

Η διοργάνωση ξεκινά μεθαύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου, με την προβολή συνολικά 191 ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ. Η κυρία θεματική του είναι αφιερωμένη στους «ανθρώπους» του μεταλλασσόμενου σύγχρονου κόσμου και τις προσωπικές τους ιστορίες οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα με τις διεθνείς γεωπολιτικές, κοινωνικές και βέβαια περιβαλλοντικές αλλαγές. Η πρεμιέρα θα γίνει με το ντοκιμαντέρ «Λιναρ» της Νάστια Ταράσοβα, που αφηγείται την οδύσσεια ενός αγοριού από τη Ρωσία, το οποίο ταξιδεύει στην Ιταλία για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

 

Ακολουθούν τα αφιερώματα στον πρόωρα χαμένο Καναδό κινηματογραφιστή Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013), στη μνήμη του οποίου καθιερώνεται από φέτος το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ για το καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και στον Γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος με 59 ταινίες, που αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα και τη δίνη των κοινωνικών ζυμώσεων. Στις παράλληλες εκδηλώσεις παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου» (15 έως 23 Μαρτίου, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης). Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του Αλβανού φωτογράφου, μόνιμου κάτοικου Ελλάδας, με στιγμιότυπα από την Αθήνα και την Αλβανία, συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου.

 

Το Streaming Project–Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση επαναλαμβάνεται και φέτος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Ετσι, οι ταινίες θα παρουσιαστούν ταυτόχρονα σε πέντε πόλεις της χώρας (Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο) καθώς και στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τα κατά τόπους πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

Scroll to top