Η λέξη «νοσοκομείο» μόνο ειρωνικά μπορεί να ακουστεί για τον άθλιο χώρο που φιλοξενεί τους κρατούμενους ασθενείς στον Κορυδαλλό. Απαράδεκτες συνθήκες αντιμετωπίζει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό
Του Δημήτρη Αγγελίδη
«Τον προσκαλούμε να έρθει ο ίδιος να δει πόσο καλά είμαστε. Γιατί πολύ εστίασε στα στρώματα που βρίσκονται στο πάτωμα. Το πρόβλημα δεν είναι το πάτωμα, είναι το πάνω κρεβάτι της κουκέτας. Με τα ψυχοτρόπα, οι περισσότεροι είναι σε καταστολή και πέφτουν ή κρέμονται στο κενό. Το πρόβλημα είναι τα ίδια τα στρώματα –σκληρά, πολυκαιρισμένα, άπλυτα. Πώς να κοιμηθείς;»
Οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι στο «νοσοκομείο» των Φυλακών του Κορυδαλλού προσκαλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να τους επισκεφτεί επιτέλους για να διαπιστώσει ο ίδιος τις άθλιες συνθήκες που τους οδήγησαν πριν από τρεισήμισι εβδομάδες σε αποχή από το συσσίτιο και τη φαρμακευτική αγωγή, συνθήκες τέτοιες που μόνο ειρωνικά ακούγεται η λέξη «νοσοκομείο».
Θα είχε ντραπεί
Αν τους είχε επισκεφτεί ο υπουργός, ίσως θα είχε σχολιάσει διαφορετικά τις φωτογραφίες που τράβηξε με το κινητό του ένας κρατούμενος με σοβαρά προβλήματα υγείας και τις δημοσιοποίησε. Χτες, το Πειθαρχικό αποφάσισε ομόφωνα να μην του επιδικάσει ποινή, θεωρώντας ότι η προστασία της υγείας υπερτερεί του παραπτώματος της κατοχής κινητού, για το οποίο είχε παραπεμφθεί.
Ισως ο υπουργός, που εξήγγειλε νέα πτέρυγα για τους οροθετικούς και ορισμένα μέτρα ανακούφισης της τραγικής κατάστασης, θα είχε ντραπεί έστω και να αναφερθεί στην ύπαρξη στρωμάτων στο πάτωμα, την οποία διέψευσε καλώντας όποιον θέλει «να επισκεφτεί απροειδοποίητα τον χώρο για να το διαπιστώσει».
Πριν από δύο εβδομάδες, όταν κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το «νοσοκομείο», δεν του επιτράπηκε να μπει στους θαλάμους. Χτες, στη δεύτερη προγραμματισμένη επίσκεψη (οι βουλευτές Β. Κατριβάνου, Κ. Ζαχαριάς, Τ. Κουράκης), η μυρωδιά των απορρυπαντικών από το φρέσκο καθάρισμα δεν μπορούσε να κρύψει τα ίχνη της βρομιάς.
Εξοργισμένοι ήταν οι κρατούμενοι από ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle για το νοσοκομείο των Φυλακών του Αμβούργου, που είδαν στις τηλεοράσεις που είχαν φέρει οι ίδιοι στους θαλάμους – κελιά. «Νοσηλευτές κάθε ειδικότητας σε εικοσιτετράωρη βάση! Θάλαμοι ψυχαγωγίας! Προγράμματα ενασχόλησης!», έλεγαν.
Η σύγκριση συντριπτική. Μόνο δύο μόνιμοι γιατροί στο «νοσοκομείο», ένας χειρουργός κι ένας παθολόγος. Οι υπόλοιπες ειδικότητες καλύπτονται από επισκέπτες. Οδοντίατρος μία φορά την εβδομάδα -προλαβαίνει μόνο εξαγωγές. Ψυχίατρος δύο φορές -προλαβαίνει μόνο να δίνει ψυχοτρόπα στους τοξικοεξαρτημένους, που βρίσκονται σε εμφανή κατάσταση καταστολής. Ψυχολόγος δεν υπάρχει, αν και η βαριά κατάθλιψη κυριαρχεί. Μια απόπειρα αυτοκτονίας έγινε πρόσφατα στην πτέρυγα οροθετικών. Μόνη ανάσα, η θεατρική ομάδα, αλλά δεν φτάνει.
Το «νοσοκομείο» παρουσιάζει την πρωτοτυπία να αφήνει τους φυματικούς αρρώστους να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, σε διαφορετικές ώρες από τους υπόλοιπους, και να κρατά σε πτέρυγα – γκέτο τους οροθετικούς, παρ’ όλο που ο HIV μεταδίδεται μόνο με το σεξ και την κοινή χρήση βελόνας, αν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Τρόμος επικρατεί κάθε που έρχεται καινούργιος νοσηλευόμενος, από φόβο μήπως έχει φυματίωση. Η μέθοδος διάγνωσης με πτύελα, που βγαίνουν με δυνατό βήχα του ασθενή, είναι επικίνδυνη, καθώς δεν προβλέπεται χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις.
Στα όρια των αντοχών τους
Οι νοσηλευτές, τα ίδια και χειρότερα. Δεν έχουν αποδυτήρια να αλλάζουν, δεν έχουν χώρους υγιεινής να πλυθούν. «Δεν έχουμε στην ουσία μικροβιολογικό εργαστήριο, ξεματιάζουμε. Ας το κλείσουν. Ή ας βγάλουν την ταμπέλα “νοσοκομείο”», έλεγαν.
«Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας, την υποστελέχωση και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που έχουν φέρει στα όρια των αντοχών τους γιατρούς και νοσηλευτές.
Ενώ η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται, η πειθαρχική δίωξη του τριμελούς συμβουλίου που αποφάσισε τη χορήγηση άδειας στον Χριστόδουλο Ξηρό συνιστά κρούσμα αυταρχισμού και στρεψοδικίας κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου», αναφέρει ανακοίνωση του κλιμακίου.