Peiraias-roloi

12/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ρολόι του Πειραιά θα χτυπήσει ξανά

Ο δήμαρχος της πόλης, 46 χρόνια μετά την κατεδάφισή του, σχεδιάζει να το ανακατασκευάσει στη θέση που χτυπούσε για σχεδόν έναν αιώνα, στο λιμάνι, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
      Pin It

Ο δήμαρχος της πόλης, 46 χρόνια μετά την κατεδάφισή του, σχεδιάζει να το ανακατασκευάσει στη θέση που χτυπούσε για σχεδόν έναν αιώνα, στο λιμάνι, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Σαράντα έξι χρόνια μετά την κατεδάφισή του, ο δήμαρχος Πειραιά σχεδιάζει να ανακατασκευάσει το ιστορικό Ρολόι της πόλης, που υπήρξε σύμβολο του Πειραιά για σχεδόν έναν αιώνα.

 

Περίπου σ’ έναν χρόνο από σήμερα, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος υπολογίζει ότι το Ρολόι θα ξαναχτυπά στη θέση που χτυπούσε, στο λιμάνι, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Ρολόι θα ξαναχτιστεί όπως ακριβώς ήταν, κόντρα στις δυσκολίες και τις συγκυρίες της εποχής, γιατί, κατά τον δήμαρχο, το χρωστάνε στην ιστορία του Πειραιά και στις γενιές που δεν το γνώρισαν και δεν το έζησαν.

 

Ειδικός λογαριασμός

 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, χαρακτήρισε το παλιό Ρολόι το δεύτερο πιο εμβληματικό κτίριο της πόλης αμέσως μετά το Δημοτικό Θέατρο, ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση του έργου δεν θα είναι από τον δημοτικό προϋπολογισμό, αλλά θα είναι από εκείνους που θέλουν να ζήσουν ξανά το όνειρο.

 

Εκανε γνωστό επίσης ότι η δημοτική αρχή αξιοποίησε ένα οικόπεδο που ήταν εκτός των δημοτικών ορίων, πουλώντας το στον Δήμο Νίκαιας, και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατατέθηκαν σ’ έναν ειδικό λογαριασμό που θα έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να δημιουργήσει το Ρολόι. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Του ρολογιού ο χρόνος θα ταξιδέψει πάλι στους δρόμους της θάλασσας», όπου ιστορικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι ειδικοί θα μιλήσουν για το Ρολόι και για το πώς μπορεί να ανακτηθεί η ιστορική αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης.

 

Συναυλία

 

Θα ακολουθήσει συναυλία στις 7 το απόγευμα με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, τη Φωτεινή Δάρρα και τον Λάκη Χαλκιά. Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 30 ευρώ, τιμή την οποία ο Β. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε «σημαντική» για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, αλλά, όπως είπε, «σημαντικό» είναι και το έργο.

 

Στο μεταξύ μεγάλοι Ελληνες ζωγράφοι (Π. Τέτσης, Ν. Μιχαλιτσιάνος, Αντ. Πολιτάκης, Εμμ. Μαντάς και Γ. Μίχας) προσφέρουν έργα τους τα οποία θα δημοπρατηθούν στο δείπνο που θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής για 200 άτομα, όπου το εισιτήριο θα είναι 200 ευρώ.

 

Η ιστορία του Ρολογιού ξεκινάει τον Αύγουστο του 1869, όταν θεμελιώνεται το κτίριο του Ρολογιού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Χρηματιστήριο.

 

Στον πύργο του κτιρίου, ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Μουτζόπουλος με δική του δαπάνη τοποθέτησε το «Ωρολόγιον της Πόλεως» και έτσι ολόκληρο το κτίριο πήρε την ονομασία Ρολόι.

 

Το 1885 εγκαθίσταται στο Ρολόι το Δημαρχείο, το οποίο στεγάζεται εκεί μέχρι τον Ιούλιο 1968, οπότε ο τότε δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης αποφάσισε την κατεδάφισή του. Μόνη εξαίρεση, η περίοδος της Κατοχής μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’50, που το Ρολόι επιτάχθηκε και στεγάστηκαν εκεί στρατιωτικές υπηρεσίες.

 

[email protected]

 

Scroll to top