12/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Πρωτογενής προπαγάνδα για εκλογικούς λόγους

 

Η Ελλάδα πλέον δεν έχει έλλειμμα, διαλαλεί με ενθουσιασμό η κυβέρνηση. Το 2013 έχει παράξει «πρωτογενές πλεόνασμα». «Οταν ευημερούν οι αριθμοί πένονται οι άνθρωποι».

 

Η κυβέρνηση κυριαρχείται από κλίμα ευφορίας και μεγάλη αισιοδοξία εν όψει αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών. Προσπαθεί να πείσει ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κατέχει τη μαγική συνταγή για να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

 

Κανένας λογικός πολίτης που σέβεται τη χώρα του δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να νοικοκυρευτούν τα δημόσια οικονομικά και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κυβερνηθεί όπως ώς χθες, ως χώρα τριτοκοσμική και διεφθαρμένη. Η ελληνική πολιτική όμως μετά την προσφυγή στην τρόικα εκπορεύεται από τους δανειστές. Η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα άσκησης εθνικής πολιτικής και είναι μια χώρα σε δοκιμαστικό σωλήνα.

 

Η χώρα μας, πάσχουσα βαριά από τα ολέθρια σφάλματα των κυβερνήσεών της, έγινε αποικία χρέους και εξαρτημένη από τους δανειστές εταίρους μας και το ΔΝΤ. Με τον βίαιο τρόπο που εφαρμόστηκε το μνημόνιο και «το δόγμα του σοκ» διέλυσε σε σύντομο χρόνο τον κοινωνικό ιστό.

 

Μισθοί και συντάξεις κουτσουρεύτηκαν. Καταργήθηκαν ο 13ς μισθός, το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας. Εκλεισαν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πολλαπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες. Αποδιοργανώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις.

 

Η ανεργία εκτινάχτηκε στο 27% και σε 1.300.000 ανέργους, με αποτέλεσμα ο ανθός της χώρας, που αποτελείται από νέους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ που το κράτος ξόδεψε για να τους σπουδάσει, να μεταναστεύει στο εξωτερικό.

 

Το σύστημα υγείας φυτοζωεί μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες και μην μπορώντας να προσφέρει την πρέπουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους.

 

Οι ανασφάλιστοι και οι άποροι βρίσκονται σε απελπιστική θέση, αισθάνονται εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους, αφημένοι και ταπεινωμένοι, να χτυπούν τις πόρτες των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης. Το ΑΕΠ μειώθηκε, πράγμα πρωτοφανές στα μεταπολεμικά χρόνια, κατά 25% και το δημόσιο χρέος από 120% του ΑΕΠ εκτινάχτηκε σε 172%. Το δημόσιο χρέος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί υπό τις σημερινές συνθήκες και είναι αναγκαία νέα διευθέτηση.

 

Είναι φανερό ότι χρειάζεται η οικονομία αλλαγή πορείας από τη μόνιμη λιτότητα που έχει επιβάλει η ισχυρή γερμανική ελίτ στην Ε.Ε. και εξεύρεση κεφαλαίων με «νέο σχέδιο Μάρσαλ», με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για ανάπτυξη της οικονομίας, μείωση της ανεργίας και αύξηση του ΑΕΠ.

 

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να στελεχωθούν οι υποστελεχωμένες εφορίες για να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή και να ερευνήσουν ενδελεχώς τις διάφορες λίστες των φοροφυγάδων και τις «οφ σορ» εταιρείες.

 

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι για το θεαθήναι και τη χειραγώγηση ψηφοφόρων στον δρόμο προς τις κάλπες.

 

Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

 

………………………………………………………………………..

 

Εγκλημα στο καρναβάλι του Τύρναβου

 

Πριν λίγες μέρες, στο καρναβάλι του Τύρναβου, το άρμα της παρέλασης της τοπικής κοινότητας Δαμασίου Λάρισας, με τίτλο «φορολογούμενα κοτέτσια», ήταν ντυμένο με άχυρα και σ’ αυτό επέβαιναν καρναβαλιστές και κότες κλεισμένες μέσα σε κλουβιά. Καθώς οι καρναβαλιστές περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, έβγαλαν τα δυστυχή πτηνά από τα κλουβιά και τα πετούσαν στον αέρα πιάνοντάς τα από τα φτερά.

 

Στη συνέχεια, οι κότες έπεφταν στον δρόμο και ποδοπατούνταν από τον κόσμο και τα άρματα που ακολουθούσαν. Πρόκειται για –νομικά και ηθικά– απαράδεκτη συμπεριφορά.

 

Ενδεικτικά, ήδη με τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978), «κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά» (άρθρο 3 εδ. α΄) και «απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου» (άρθρο 10).

 

Με τον ν. 4039/2012 (όπως ισχύει μετά και τη θέσπιση του τελείως πρόσφατου ν. 4235/2014), για την τέλεση συμπεριφορών όπως η παραπάνω, που προσβάλλουν κατάφωρα την έννοια της ζωής (ζώων οποιουδήποτε είδους), επαπειλούνται σοβαρές ποινές. Συγκεκριμένα, το άρθρο 16 παρ. α΄ ν. 4039/2012 ορίζει ότι «[…] απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός […]», τέτοια δε αξιόποινη πράξη κατ’ άρθρο 20 παρ. 2 τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από € 5.000 έως € 15.000.

 

Oπως εύστοχα παρατηρεί ο P. Singer, Η απελευθέρωση των ζώων, (μετάφρ.-επιμ. Σ. Καραγεωργάκης), Θεσσαλονίκη 2010: Λονδίνο 19952], σελ. 63, «αν ένα ον υποφέρει, δεν υπάρχει καμία ηθική δικαιολόγηση για να αρνηθούμε να λάβουμε υπόψη αυτόν τον πόνο» –εν προκειμένω και με την επιβολή ποινικών κυρώσεων.

 

Ντομινίκ Αρβανίτης, δικηγόρος

 

 

 

Scroll to top