cyprus-euro

12/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Στα επίπεδα του 2006 η κυπριακή οικονομία

Μέσα σε ένα χρόνο έχασε γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια συρρίκνωση 5,4%.
      Pin It

 

Λευκωσία – Ανταπόκριση Ακης Φάντης

Στα επίπεδα του 2006 επέστρεψε η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, χάνοντας μέσα σε ένα χρόνο γύρω στα 800 εκατ. ευρώ και παρουσιάζοντας ετήσια συρρίκνωση 5,4%. Αν και η συρρίκνωση είναι μικρότερη απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, το 2013 ήταν η δεύτερη συνεχής χρονιά ύφεσης –κάτι που δεν ξανάγινε από το 1976. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (Cystat), το κυπριακό ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2013 στα 14.005 εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές έναντι 14.806 εκατ. € το 2012 παρουσιάζοντας μείωση 801 εκατ. ευρώ. Η τρόικα ανέμενε αρχικά ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 8,7% το 2013 και 3,9% το 2014. «H διάσωση τραπεζών με ίδια μέσα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο ήταν κάτι το πρωτόγνωρο σε χώρα της ευρωζώνης, συνεπώς υπήρχε μεγάλη δυσκολία να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου στην οικονομία», αναφέρει η Νικολέττα Πασιουρτίδου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Κέντρο προέβλεψε το καλοκαίρι ότι η ύφεση θα ήταν σημαντικά μικρότερη απ' ό,τι υπολόγιζαν οι πιστωτές. «Οι αρχικές εκτιμήσεις της ύφεσης από πολλούς φορείς ήταν αρκετά συντηρητικές, αφού έπρεπε να ληφθεί υπόψη ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών αρνητικών κινδύνων», αναφέρει. Υπήρχαν «εκροές καταθέσεων, συναλλαγματικοί περιορισμοί και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, απώλεια καταθέσεων, ενδεχόμενη φυγή ξένων εταιρειών, απώλεια νέων εισροών καταθέσεων -κυρίως από ξένους- και κλονισμός της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα», τονίζει.

«Παρά την ευάλωτη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τους κινδύνους στην πραγματική οικονομία, από τον Ιούλιο του 2013 κάποια στοιχεία, όπως δείκτες οικονομικού κλίματος, δημοσιονομικοί δείκτες, έσοδα από τον τουρισμό, παρείχαν ενδείξεις για ενδεχομένως μικρότερη συρρίκνωση το 2013 από αυτήν που αναμενόταν αρχικά. Σε αυτό συνέβαλε το ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον με τη σταθεροποίηση ή ανάκαμψη σε ευρωζώνη και Ην. Βασίλειο, η απουσία ανοδικών τάσεων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και η ευελιξία που έδειξε ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο. Επίσης, το ότι το κούρεμα καταθέσεων περιορίστηκε σε δύο προβληματικές τράπεζες και αφορούσε σε μεγάλο βαθμό ξένους καταθέτες, ίσως συνέβαλε στον περιορισμό της ύφεσης», αναφέρει.

Σύμφωνα με την κ. Πασιουρτίδου, μπορεί η ύφεση το 2013 να ήταν τελικά ηπιότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, τα στοιχεία όμως για την ανεργία και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποδηλώνουν τις προκλήσεις για την οικονομία το 2014 καθώς και τα επόμενα χρόνια.

 

efsyn.gr

Scroll to top