Babali-Etten

13/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανδριάνα Μπάμπαλη και Etten μαζί στη σκηνή

Λεπτή γυναικεία διαφορά

Οι δυο νεαρές τραγουδίστριες-δημιουργοί συναντιούνται τη Δευτέρα στο Ρυθμός Stage της Ηλιούπολης παίζοντας τραγούδια αποκλειστικά γυναικών! Την παράστασή τους άλλωστε την ονομάζουν «Γυναίκες».
      Pin It

Οι δυο νεαρές τραγουδίστριες-δημιουργοί συναντιούνται τη Δευτέρα στο Ρυθμός Stage της Ηλιούπολης παίζοντας τραγούδια αποκλειστικά γυναικών! Την παράστασή τους άλλωστε την ονομάζουν «Γυναίκες»

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Η συνεργασία τους ακούγεται γοητευτική από κάθε άποψη. Υπάρχει άραγε γυναικεία μουσική, ρωτάω και τις δύο, επιλέγοντας και στη συνέχεια όποια ερώτηση κι αν τους έκανα να είναι κοινή. Να δω πώς σκέφτεται μία ερμηνεύτρια που τραγουδάει κυρίως στα ελληνικά (η Ανδριάνα) και πώς μία που χρησιμοποιεί αγγλικό στίχο (η Etten).

 

Υπάρχει, λοιπόν, γυναικεία μουσική; «Νομίζω πως ναι, αν και πολλές φορές μπορεί να γράφεται και από άνδρες. Οταν τη γράφουν γυναίκες πάντως, έχει ίσως μια πολύ λεπτή διαφορά ευαισθησίας», λέει η Ανδριάνα Μπάμπαλη. «Γιατί; Αντρική υπάρχει; Η γραφή αλλάζει λόγω διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας, το αποτέλεσμα όμως δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί σαν αντρικό ή γυναικείο», διαφοροποιείται λίγο η Etten.

 

Ξένος ή ελληνικός στίχος: Η Ανδριάνα: «Εξαρτάται. Ο καλογραμμένος ελληνικός στίχος βρίσκει αμέσως στόχο, μιας και είναι βιωματικός. Αν κάποιος όμως θέλει να ταξιδέψει τη μουσική του εκτός Ελλάδας, δεν μπορεί να το κάνει με ελληνικό στίχο, ακούγεται πολύ παράξενος. Επίσης ο αγγλικός στίχος είναι πιο εύκολος στη μελοποίηση λόγω του ότι έχει μικρές και πιο κοφτές συλλαβές. Και τα δύο λοιπόν, ανάλογα την περίσταση». Και η Etten: «Στίχος που σε εκφράζει σε όποια γλώσσα και αν είναι γραμμένος».

 

Τα δύο κορίτσια επιλέγουν και διασκευάζουν τραγούδια δικά τους αλλά και άλλων, αγαπημένων, γυναικών δημιουργών. Η Λένα Πλάτωνος συναντιέται με την Μπιοργκ, η Αρλέτα με τη Σούζαν Βέγκα, η Ελένη Βιτάλη με την Εϊμι Γουαϊνχάουζ, η Αφροδίτη Μάνου με την Πάτι Σμιθ. Φυσικά θα ακουστούν και κομμάτια από την προσωπική τους δισκογραφία, τα «Μοίρα μου έγινες», «Δες καθαρά» και «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» από την Μπάμπαλη ή τα «I know you 're behind me but I 'm not scared» και «Lappuggla» από την Etten.

 

Πιο ποπ η πρώτη, πιο alternative στον ήχο της η δεύτερη. Τις ρωτάω για τις διαφορές ανάμεσα στο pop alternative και το έντεχνο. «Δεν ξέρω πια», απαντά η Ανδριάνα. «Το έντεχνο, με την έννοια που το ξέραμε, τείνει να γίνει κάτι πολύ συντηρητικό, ένα αναμάσημα περασμένων μεγαλείων. Αντιθέτως, η alternative σκηνή έχει φαντασία και εφευρετικότητα, αλλά κάποιες φορές και μια «δηθενιά», μια επίφαση διαφορετικού. Πάντως και οι δύο σκηνές κατά καιρούς δίνουν ωραία τραγούδια και έχουν δημιουργήσει σχολές». Και η άποψη της Etten: «Ακολουθούν ξεχωριστούς μουσικούς δρόμους και είναι διαφορετικοί αισθητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν κοινά στοιχεία. Από τη θεματολογία των τραγουδιών π.χ. μέχρι τη χρήση ίδιων οργάνων, εφέ κ.λπ.».

 

Και η ερώτηση-κλειδί: Καλύτερα να είσαι άνδρας ή γυναίκα στην ελληνική μουσική σκηνή τού σήμερα; «Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το φύλο. Δεν έχω νιώσει ρατσισμό δουλεύοντας τόσα χρόνια στον χώρο», απαντάει με σιγουριά η Ανδριάνα Μπάμπαλη. «Ισως επειδή δεν το επέτρεψα κι εγώ. Καλύτερα πάντως να κάνεις καλά τη δουλειά σου αν θες να υπάρχεις και να συνεχίζεις. Τα άλλα έπονται».

 

Η Etten κλείνει την κουβέντα μας πιο επιθετικά. «Καλύτερα να είσαι ο εαυτός σου, αρχικά. Δεν χρειάζεται συζήτηση νομίζω. Οντως συνεχίζουμε εν έτει 2014 να ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι άντρας, ακόμα και στον χώρο της μουσικής, μπορεί να έχεις άλλα προνόμια ή να σε αντιμετωπίσουν αλλιώς. Αν είσαι γυναίκα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιμένουν από σένα να προβάλεις πρώτα την εμφάνισή σου και μετά το ταλέντο σου. Επίσης πρέπει να δουλέψεις διπλά για να αποδείξεις τις ικανότητές σου διότι υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι ανθρώπων που, είτε κρυφά είτε φανερά, έχει φουλ σεξιστική αντίληψη».

 

INFO: Παίζουν: Κιθάρες Δημήτρης Μπαρμπαγάλας, τύμπανα Δημήτρης Κλωνής, πλήκτρα Ακης Κατσουπάκης. Ρυθμός Stage, Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλέφωνο: 210 9750060. Δευτέρα 17 Μαρτίου. Ωρα έναρξης: 21.30. Είσοδος: 10 € (με μπίρα ή κρασί).

 

[email protected]

 

Scroll to top