13/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνει «ασπίδα» για τη Λεωφόρο

Στόχος του Αλαφούζου να εξασφαλίσει τη Λεωφόρο για τα επόμενα 5 χρόνια.
      Pin It

Στόχος του Αλαφούζου να εξασφαλίσει τη Λεωφόρο για τα επόμενα 5 χρόνια

 

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Σε διαρκείς επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται ο Γιάννης Αλαφούζος στην προσπάθειά του αρχικά να εξασφαλίσει και στη συνέχεια να μπορέσει να αναβαθμίσει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

 

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ κρατάει χαμηλότερους τόνους από τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, υιοθετώντας την άποψη ότι η Λεωφόρος είναι το «σπίτι» του «τριφυλλιού» και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει την παραμικρή παρέμβαση δίχως τη συγκατάθεσή του. Σ’ αυτό είναι κάθετος και έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι δεν τίθεται θέμα γκρεμίσματος της Λεωφόρου.

 

Ομως, υπάρχουν πράγματα που εκτιμά ότι μπορούν να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει και η κατάλληλη «ασπίδα» για παν ενδεχόμενο.

 

Με πυξίδα την ισχυροποίηση της θέσης του Παναθηναϊκού στην ιστορική του έδρα, αλλά και τη δυνατότητα απεμπλοκής από τη διπλή ανάπλαση για την επόμενη πενταετία, προγραμματίζει διάφορα έργα με στόχο τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου. Από την άλλη όμως, στην παρούσα φάση ο Παναθηναϊκός στο σύνολό του δεν έχει την πολυτέλεια από οικονομικής πλευράς να συζητά σε ρεαλιστική βάση οτιδήποτε σχετικά με ανέγερση νέου γηπέδου, είτε στη Λεωφόρο, είτε στον Βοτανικό, είτε στο ΟΑΚΑ, είτε οπουδήποτε αλλού.

 

Αυτό που καίει την ΠΑΕ σε τούτη τη φάση είναι να πάρει το «πράσινο φως», να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια και να ξεκινήσει τα έργα για την ανακαίνιση του γηπέδου που υπάρχει σήμερα.

 

Τον Γενάρη του 2013, άλλωστε, κατατέθηκε τροπολογία στον νόμο Μπιρμπίλη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, που αφορούσε εν μέρει αυτήν ακριβώς τη «λεπτομέρεια», αποσυνδέοντας για πέντε χρόνια την κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από την -όποια– εξέλιξη των έργων για τη διπλή ανάπλαση και τον Βοτανικό.

 

Τώρα ο πρώτος στόχος του Αλαφούζου είναι -μέσω των επαφών του με τους αρμόδιους φορείς- είτε να ξεκαθαριστεί ότι αρκεί η συγκεκριμένη τροποποίηση για να προχωρήσει το πλάνο για την ανακαίνιση της Λεωφόρου, είτε να υπάρξει νέος νόμος ή προεδρικό διάταγμα που θα το περιλαμβάνει σαφώς και κατηγορηματικά.

 

Για να γίνει ωστόσο κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από το ΣτΕ (2 Απριλίου εκδικάζεται η σχετική αίτηση του ερασιτέχνη) που θα κρίνει αντισυνταγματικό το εν λόγω προεδρικό διάταγμα, που ουσιαστικά ξαναζωντανεύει το νόμο Μπιρμπίλη.

 

Ο δεύτερος στόχος είναι να καθίσουν όλοι σ’ ένα τραπέζι και να διευθετηθούν τα ζητήματα στα οποία κάθε πλευρά έχει ενστάσεις, προκειμένου να χαραχτεί μια κοινή γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα που να μην επιδέχεται παρερμηνείες.

 

Χθες πάντως ο Δήμος Αθηναίων ξεκαθάρισε με σχετική ανακοίνωσή του ότι δεν υφίσταται ζήτημα γκρεμίσματος της Λεωφόρου, πριν από την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό.

 

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για το γήπεδο του Παναθηναϊκού έχει ως εξής:

 

«Αποτελεί θετικό γεγονός ότι η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποτυπώνει την κατάσταση και επιβεβαιώνει την ακλόνητη θέση του Δήμου Αθηναίων ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

 

1) Το έργο της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας βασίζεται σε συμφωνία της ελληνικής πολιτείας, του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού, σε απόλυτη μεταξύ τους συνεργασία.

 

2) Η παραπάνω συμφωνία δημιούργησε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για όλα τα μέρη. Ο Δήμος Αθηναίων, για τις ανάγκες του έργου και την υλοποίηση της συμφωνίας, έχει έως σήμερα δεσμεύσει και διαθέσει ποσά που προσεγγίζουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέου γηπέδου. Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας χαρακτηρίστηκε χώρος κοινόχρηστου πρασίνου από το 2006 (νόμος Σουφλιά). Ολα αυτά έγιναν νόμοι του κράτους και ενσωματώθηκαν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μαζί με τον Οργανισμό Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

 

Το Προεδρικό Διάταγμα, που με εντολή του νομοθέτη εκπόνησε ο Δήμος Αθηναίων, διασφαλίζει πλήρως ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αν δεν έχει προηγουμένως κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό. Στερείται λοιπόν κάθε νομικής βάσης οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός.

 

Γίνεται βεβαίως αντιληπτό ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία παρακωλύει τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Δήμος Αθηναίων στάθηκε, στέκεται και θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του ΠΑΟ, όπως άλλωστε έπραξε την προηγούμενη χρόνια για την επιστροφή του στη “Λεωφόρο”, προασπιζόμενος παράλληλα τα συμφέροντα της πόλης.

 

Είναι μεγάλο λάθος η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Εξίσου μεγάλο λάθος όμως είναι και η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου».

 

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός όσο και το ΠΑΝ.ΚΙ. εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθεση άποψη, εκτιμώντας ότι όσα αναφέρει ο δήμος ίσχυαν τον Φλεβάρη του 2013, αλλά όχι τον Μάρτιο του 2014.

 

Scroll to top