14/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντυπωσιακές ανακοινώσεις στην 27η Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο σε Μακεδονία-Θράκη

Πέντε νέοι τάφοι στη Βεργίνα

Ενας από αυτούς, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΙΖ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, ίσως ανήκει στον πολεμιστή βασιλιά Περδίκκα Β′.
      Pin It

Ενας από αυτούς, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΙΖ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, ίσως ανήκει στον πολεμιστή βασιλιά Περδίκκα Β′. Βρέθηκε σιδερένιο ξίφος, που είχε ξεφύγει από τους τυμβωρύχους

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Η Βεργίνα έχει ακόμα πολλά μυστικά να αποκαλύψει. Πέντε νέους βασιλικούς τάφους με πλούσια διακόσμηση και σημαντικά κτερίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα από τη διευθύντρια της ΙΖ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που άρχισε στο ΑΠΘ.

 

Aπό τους πέντε τάφους, τρεις κιβωτιόσχημους και δύο μακεδονικούς, ξεχωρίζει ένας από την πρώτη ομάδα, που έχει μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους διακοσμημένους με μια ζωγραφιστή γιρλάντα, με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού -το παλαιότερο, και γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό, δείγμα τοιχογραφίας που ξέρουμε για τη Μακεδονία. Επίσης φέρει ένα κτιστό λίθινο θρανίο, που περιτρέχει τους τοίχους και ξύλινη κλίνη διακοσμημένη με ελεφαντόδοντο και κεχριμπάρια, από την οποία σώθηκαν αρκετά ίχνη.

 

Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η άφθονη κεραμική, κυρίως οι κομψές λευκές λήκυθοι -χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών-, χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ., ενώ ένα σιδερένιο ξίφος, που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους, μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε πολεμιστή, ίσως τον βασιλιά Περδίκκα Β′ (454-413 π.Χ.).

 

Η βασιλική ταφική συστάδα, που η Αγγελική Κοτταρίδη ονομάζει «συστάδα των Τημενιδών», βρίσκεται σε μια άκρη του νεκροταφείου των Αιγών και, παρότι τα μνημεία της είναι βάναυσα λεηλατημένα, παρουσιάζουν εντυπωσιακά στοιχεία για την ιστορία της ταφικής αρχιτεκτονικής και την προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας.

 

Την ίδια μέρα η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, μίλησε με θέμα «Σκελετικό υλικό από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας – Ερμηνευτικές προσεγγίσεις και ανθρωπολογικά δεδομένα». Ουσιαστικά με την ομιλία της διακήρυξε για άλλη μια φορά πως ο βασιλικός τάφος της Βεργίνας ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο Β′, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακριβώς όπως πίστευε και ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος.

 

Επανεξετάζοντας τον σκελετό από τον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας με ιατρικές και φυσικοχημικές μεθόδους, κατέληξε ότι α) η ηλικία του (41-49 χρόνων) και β) οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, χρόνιες παθήσεις αλλά και οι δείκτες δραστηριότητάς του δείχνουν ότι πρόκειται για μεσήλικα άνδρα, που είχε έντονη πολεμική και ιππευτική δραστηριότητα. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με το γεγονός ότι ο νεκρός είχε καεί αμέσως μετά τον θάνατό του, σύμφωνα με την κ. Παλιαδέλη, ενισχύουν την απόδοση του τάφου στον Φίλιππο Β′ και απομακρύνουν την ταύτισή του με τον Φίλιππο Γ′ τον Αρριδαίο.

 

Scroll to top