14/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γολγοθάς των απλήρωτων του Σκαραμαγκά

Χωρίς απτά αποτελέσματα η συνάντησή τους με τον Κωστή Χατζηδάκη.
      Pin It

Χωρίς απτά αποτελέσματα η συνάντησή τους με τον Κωστή Χατζηδάκη

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Απραγοι και απογοητευμένοι, καθώς διαβλέπουν ότι δεν θα βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημά τους, έφυγαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, χθες, οι απλήρωτοι εδώ και δυο χρόνια περίπου χίλιοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

 

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και μία ώρα αργότερα έφτασαν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου για λίγη ώρα έκλεισαν τη μία λωρίδα κυκλοφορίας στη συμβολή των οδών Σταδίου και Νίκης. Αντιπροσωπεία τους και εκπρόσωποι του σωματείου «Τρίαινα» συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Ο υπουργός τούς είπε για τη συνάντηση που είχαν ο ίδιος και ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Λιβανέζο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα, στην οποία του έθεσαν το θέμα της παράδοσης των υποβρυχίων. Θέμα για το οποίο το υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να πιέσει τον Σάφα, κατέφυγε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε ένα μήνα.

 

Παράλληλα όμως ο Κ. Χατζηδάκης τούς είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τις απαγορεύσεις για εξαγωγές προς τρίτες χώρες, για το οποίο διαφαινόταν μια λύση, ούτε το τι θα γίνει με την εμπορική δραστηριότητα. Οι σκέψεις πάντως που υπάρχουν στην κυβέρνηση, όπως ελέχθη, είναι να γίνει η παράδοση και ακολούθως να μπει η εταιρεία σε εκκαθάριση εν λειτουργία.

 

Ολα τα ανωτέρω όμως δεν απαντούν στις πιεστικές ανάγκες διαβίωσης των εργαζομένων, οι οποίοι, αν και δεν έχουν δουλειά, δεν μπορούν να θεωρηθούν άνεργοι. Μόνο θετικό στην περίπτωσή τους, η πρόσφατη τροπολογία που πέρασε στη Βουλή βάσει της οποίας θα καλύπτονται ασφαλιστικά ώς το τέλος του χρόνου.

 

Προχθές, πάντως, υπήρξε ηθική δικαίωσή τους καθώς καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμη φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 200.000 ευρώ πέντε Γερμανοί και ένας Ελληνας για μη καταβολή δεδουλευμένων στους υπαλλήλους του τμήματος τροχαίου υλικού για το 2012. Ποινή για την οποία οι καταδικασθέντες υπέβαλαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι εργαζόμενοι δεν εισέπραξαν τίποτα. Η μοναδική δικαστική απόφαση από την οποία μπορούν να πάρουν χρήματα οι εργαζόμενοι είναι η περσινή, που έκρινε παράνομη την εκ περιτροπής εργασία και διέτασσε την πληρωμή κανονικά των ημερομισθίων των εργαζομένων. Ετσι, σε περίπτωση που το Δημόσιο πληρώσει τον Σάφα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν κατάσχεση του ποσού που αναλογεί στις πληρωμές τους.

 

Scroll to top