panagopoulos2

14/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Πάει για… πολλά κεράσια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Χωρίς να έχει υπάρξει έστω και τυπική έγκριση διεκδικητικού πλαισίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συναντήθηκε σήμερα με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.
      Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Χωρίς να έχει υπάρξει έστω και τυπική έγκριση διεκδικητικού πλαισίου και χωρίς να έχει περάσει το θέμα από την Εκτελεστική Επιτροπή ή την Ολομέλεια της Διοίκησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συναντιέται σήμερα με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

 

Ο κ. Παναγόπουλος (φωτογραφία), εφαρμόζοντας την ενός ανδρός αρχή, με πρόσκληση που απέστειλε η ΓΣΕΕ προς τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), ζητάει την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη νέα ΕΓΣΣΕ, 17 ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την υπογραφή της (έχει λήξει η προηγούμενη από 31-12-2013). Παράλληλα θέτει, όπως φαίνεται, μαξιμαλιστικούς στόχους που χρειάζονται ημέρες συζητήσεων.

 

Οι προτάσεις

 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, αυτά που θα θέσει ως προτάσεις της ΓΣΕΕ ο κ. Παναγόπουλος είναι:

 

● Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη 33,57 ευρώ.

 

● Κατώτατο όριο μισθού 751,29 ευρώ.

 

● Αρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζομένων με ηλικία κάτω των 25 ετών.

 

● Διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.

 

● Διατηρητική ρήτρα, ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

 

● Επαναρρύθμιση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.

 

Ουσιαστικά, ο κ. Παναγόπουλος ζητάει από τους εργοδότες την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, καθώς και την επαναφορά των επιδομάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όταν γνωρίζει ότι η τρόικα έχει ανοίξει το θέμα των εργασιακών (ζητώντας κατάργηση των τριετιών αλλά και όλων των επιδομάτων) χωρίς μάλιστα η ΓΣΕΕ να έχει αντιδράσει σ’ αυτές τις απαιτήσεις. Το κλίμα εντός της Εργατικής Συνομοσπονδίας είναι βέβαια εκρηκτικό, αφού καθίσταται προφανές ότι οι μαξιμαλιστικές αυτές διεκδικήσεις θα απορριφθούν από τους εργοδότες. «Είναι επιλογή να μην υπάρχουν γενικώς αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και όλα μεθοδεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε τελικά να οδηγούν σε απαξίωση τη ΓΣΕΕ και σε απογοήτευση του εργατικού κόσμου», δήλωσε σχετικά το μέλος της Αυτόνομης Παρέμβασης Ζώης Πεππές.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

27,5% η ανεργία το Δ' τρίμηνο του 2013

 

Τα στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2013 για την ανεργία, που δείχνουν αύξηση 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταδεικνύουν και το μέγεθος του ψεύδους του κυβερνητικού success story στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά το ∆΄ τρίµηνο του 2013 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.589.657 άτοµα και των ανέργων σε 1.363.137. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 27,5%, έναντι 27% του προηγούµενου τριµήνου και 26% του αντίστοιχου τριµήνου του 2012. Η απασχόληση µειώθηκε κατά 1,3% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και κατά 2,5% σε σχέση µε το ∆΄ τρίµηνο του 2012. Ο αριθµός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και κατά 5,2% σε σχέση µε το ∆΄ τρίµηνο του 2012. Η νεανική ανεργία (15-24 ετών) διαμορφώθηκε στο 57%, ενώ στο 44% υπολογίζεται το ποσοστό των ανέργων ανάμεσα στους νέους ηλικίας 25-29 ετών.

 

Τζ.Ρ.

 

 

Scroll to top