Pin It

Η Συρία αποτελεί «τη μεγαλύτερη κρίση παγκοσμίως σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στο επίπεδο της ειρήνης και της ασφάλειας» σήμερα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη συριακή κρίση, ο Μπαν ανέφερε ότι καμία πλευρά στη σύρραξη αυτή δεν δείχνει πρόθυμη να επιδιώξει ένα συμβιβασμό.
«Καλώ εντόνως τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδείξουν την ηγεσία, το όραμα και την ευελιξία που απαιτούνται για να τερματιστεί αυτή η σύρραξη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα ακολουθούν μια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην οποία καταγράφεται ότι η συριακή κρίση έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων παγκοσμίως, αφού έχει εξαναγκάσει το 40% του πληθυσμού της Συρίας να εγκαταλείψει τις εστίες του.

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από 3 χρόνια, σημείωσε η UNHCR.

Πάνω από 6,5 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της Συρίας, ενώ 2,6 εκατομμύρια έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες της περιοχής.

«Είναι παράδοξο το γεγονός ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή αυτού του μεγέθους εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας χωρίς να σημειώνεται καμία σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάθε ημέρα 9.500 πολίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Συρία, ανέφερε επίσης σήμερα μια διεθνής οργάνωση.

Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια εκτοπίζεται κάθε λεπτό, τόνισε το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), που συνδέεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο πρεσβευτής της Συρίας στα ΗΕ, απαντώντας στις δηλώσεις του Μπαν και του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σημείωσε ότι κανένας από τους δύο δεν αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, που ο Τζααφάρι θεωρεί ότι αποτελεί τη βασική αιτία της κρίσης.

Ο Τζααφάρι απευθυνόμενος στον Μπραχίμι του είπε να «προσέχει τη συμπεριφορά του» καλώντας τον να διατηρήσει ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Βολές» κατά Μπραχίμι από την κυβέρνηση Άσαντ

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε σήμερα τον Λάκνταρ Μπραχίμι ότι υπερέβη τον ρόλο του επικρίνοντας τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα, που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.
«Οι δηλώσεις του Λάκνταρ Μπραχίμι για τις προεδρικές εκλογές στη Συρία δεν περιλαμβάνονται στην αποστολή του. Δεν συνηθίζεται να γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Ο ρόλος του δεν είναι να συζητά κυριαρχικά θέματα που αφορούν τα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης Όμραν αλ Ζόχμπι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Ο Μπραχίμι πρέπει να σεβαστεί τον ρόλο του μεσολαβητή, πρέπει να είναι ειλικρινής και αμερόληπτος. Οι δηλώσεις του υπερβαίνουν την αποστολή του», πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Μπραχίμι προειδοποίησε από την έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη ότι οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, θα σπάσει το γυαλί των διαπραγματεύσεων που έχουν στόχο να τερματίσουν τον τριετή πόλεμο.

«Αν γίνουν εκλογές, υποθέτω ότι η αντιπολίτευση, όλη η αντιπολίτευση, πιθανόν δεν θα ενδιαφέρεται να συζητήσει με την κυβέρνηση», είχε σχολιάσει.

Ο Ζόχμπι κατηγόρησε επίσης τον Μπραχίμι ότι παίζει το παιχνίδι της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του μεσολαβητή «συμφωνούν με τη γλώσσα της αντιπροσωπείας του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης στη Γενεύη και με την αμερικανική πολιτική», σημείωσε ο Σύρος υπουργός.

«Ο Μπραχίμι δεν έχει το δικαίωμα να εκτελεί την αμερικανική πολιτική στη Συρία. Η απόφαση να διενεργηθούν προεδρικές εκλογές εναπόκειται στις συριακές αρχές», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Άσαντ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, όμως σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Ιανουάριο είχε πει ότι υπάρχουν «μεγάλες πιθανότητες» να λάβει μέρος σε αυτές.

Το συριακό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Πέμπτη έναν νέο εκλογικό νόμο ο οποίος εμποδίζει τις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που έχουν αυτοεξοριστεί να θέσουν υποψηφιότητα, καθώς αναφέρει ότι ο μελλοντικός πρόεδρος της Συρίας θα πρέπει να ζει τα τελευταία 10 χρόνια στη χώρα.

Στη Γιάμπρουντ ο συριακός στρατός

Ο συριακός στρατός και το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ βρέθηκαν σήμερα στην είσοδο της Γιάμπρουντ, ένα από τα κύρια προπύργια των Σύρων εξεγερμένων στην επαρχία της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι μονάδες του συριακού στρατού προχώρησαν μέχρι τα περίχωρα της Γιάμπρουντ και ελέγχουν την ανατολική είσοδό της, καθώς και την περιφέρεια βορειοανατολικά» της πόλης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

«Πρόκειται για το κοντινότερο σημείο στην περιοχή της Γιάμπρουντ στο οποίο έχει φτάσει μέχρι τώρα η Χεζμπολάχ και ο στρατός», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στα βόρεια περίχωρα μεταξύ της πόλης Σάχελ και της Γιάμπρουντ», πρόσθεσε.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία που πολεμά στη Γιάμπρουντ, παραδέχθηκε «ότι μια από τις θέσεις στην Άκαμπα έπεσε (. . .) ωθώντας τους αδελφούς μαχητές να αναδιπλωθούν».

Παρόλα αυτά η ομάδα αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από τη Γιάμπρουντ, ενώ επεσήμανε ότι «έρχονται ενισχύσεις».

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια ομάδα τζιχαντιστών που μάχεται εναντίον άλλων ομάδων των σύρων εξεγερμένων από τις αρχές του έτους, αποσύρθηκε από τις επαρχίες Ιντλίμπ και Λαττάκεια και μετακίνησε τις δυνάμεις του προς την ανατολική επαρχία Ράκα και τα ανατολικά περίχωρα του Χαλεπιού.

Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΙΚΙΛ επόπτευσε το Μέτωπο αλ Νόσρα, επίσημο παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία και πλέον οι δύο επαρχίες είναι «εντελώς ελεύθερες» από τις δυνάμεις του ΙΚΙΛ.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν το ΙΚΙΛ επιτεθεί στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που βρίσκεται στα ανατολικά του Χαλεπιού και είναι υπό τουρκική κυριαρχία.

«Οποιαδήποτε μορφής επίθεση, είτε προέρχεται από το (συριακό) καθεστώς είτε από τις εξτρεμιστικές ομάδες θα αντιμετωπίσει αντίποινα και η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί το έδαφός της», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.
Η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει θέσει σε συναγερμό τις στρατιωτικές της δυνάμεις γύρω από τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθεί μια επίθεση.

«Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει από την αρχή της συριακής κρίσης. Είμαστε έτοιμοι όπως πάντα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππούς του Οσμάν του Α΄, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top