16/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με μπαμπούλα τη δόση

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αναγκάζεται να ασκήσει πιέσεις στους κυβερνητικούς βουλευτές για να ψηφίσουν τα μέτρα της τρόικας.
      Pin It

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αναγκάζεται να ασκήσει πιέσεις στους κυβερνητικούς βουλευτές για να ψηφίσουν τα μέτρα της τρόικας

 

Η σκληρή γραμμή των δανειστών θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές της κυβέρνησης λίγο πριν από τις εκλογές

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Στην επίκληση της δόσης είναι υποχρεωμένη να καταφύγει ξανά η κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να περάσει το καινούργιο πακέτο μέτρων της τρόικας από τη Βουλή. Η δόση αποδεικνύεται η μόνη σταθερή γραμμή, όλες οι άλλες έχουν υποχωρήσει κάτω από την πίεση των εταίρων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ρίξει τη ζαριά, παρ΄ ότι το πολιτικό κόστος μπορεί να αποβεί δυσβάστακτο για τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος.

 

Η δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, αποτυπώθηκε αρχικά με την αποδοχή των ασφυκτικών περιθωρίων για την επίτευξη συμφωνίας ώς αύριο (ή το αργότερο μέσα στην προσεχή εβδομάδα) και τώρα με τις προσθαφαιρέσεις μέτρων πάνω στο πλαίσιο της τρόικας.

 

Το νέο πλαίσιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν, κάτι που κατέστη σαφές στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από όλες τις πλευρές των δανειστών.

 

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο, εναπόκειται στους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ οι παροχές που σχεδίαζε η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του Μαΐου θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των εταίρων.

 

Οι καθυστερήσεις που έπαιζε η κυβέρνηση, στοιχηματίζοντας στην εύνοια των εταίρων της Ε.Ε. για τις ευρωεκλογές, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου θα κατατεθεί στη Βουλή, ίσως και μέσα στην εβδομάδα. Η μορφή του νομοσχεδίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα είναι σε ένα άρθρο ή αναλυτικά. Το βέβαιο είναι πάντως ότι θα περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμή θέματα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να περιληφθεί σε αυτό και το σχέδιο για την κατάτμηση της ΔΕΗ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και εισάγεται προς συζήτηση αυτή την εβδομάδα.

 

Διαφωνίες και για τη ΔΕΗ

 

Η ανησυχία στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων για την ψηφοφορία είναι μεγάλη, αν και τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα γίνουν αλλαγές που θα κάμψουν τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ήδη σε επιμέρους ρυθμίσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες υπάρχουν για τη ΔΕΗ από «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές που εκλέγονται στις περιοχές με μονάδες που πρόκειται να πωληθούν, για το γάλα οι διαφωνίες είναι περισσότερες ενώ ως προς τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη διάλυση του ρυθμιστικού πλαισίου στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμάται ότι δεν θα περάσει.

 

Οι αξιώσεις της τρόικας επισπεύδουν τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος υπολόγιζαν ότι θα έφταναν μέχρι τις κάλπες του Μαΐου χωρίς ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά προβλήματα. Οι ισορροπίες στη Βουλή μετά την προφυλάκιση έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής λειτουργούν υπέρ της κυβέρνησης αριθμητικά ωστόσο δεν αλλάζουν την ουσία του πολιτικού προβλήματος.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και αν οι διαφοροποιήσεις υπερκαλυφθούν από τις ψήφους ανεξάρτητων βουλευτών, για την ηγεσία του κυβερνητικού εταίρου η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το χειρότερο ενδεχόμενο για την κυβέρνηση είναι να βρεθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στα δύο. Μέσα σε αυτή τη δίνη, κυβερνητικά στελέχη στρέφονται στους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ πέφτουν και πάλι στο τραπέζι οι εισηγήσεις για ανασχηματισμό με υποσχέσεις προς επίφοβους αντάρτες.

 

Κρούσεις έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και προς τον Α. Λοβέρδο, τον Γ. Κασσαπίδη και ανεξάρτητους. Οι κινήσεις του κ. Σαμαρά, πάντως, αναμένεται να καθοριστούν μετά την επιστροφή του κ. Βενιζέλου από την Τεχεράνη και Βρυξέλλες, την προσεχή Τετάρτη, οπότε θα έχει κλείσει και το πακέτο της τρόικας.

 

Για τον κ. Στουρνάρα δεν τίθεται θέμα μετακίνησης καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι πρέπει να χειριστεί τη διαπραγμάτευση μετά τις ευρωεκλογές, που χαρακτηρίζεται καθοριστική.

 

Scroll to top