16/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν οικολογικά

Το «Οικολογικό Σχολείο» είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός που ξεκίνησε την εκστρατεία του στη χώρα μας το 1995 και ώς τώρα μέσω αυτού έχουν βραβευτεί 213 σχολεία.
      Pin It

«Το «Οικολογικό Σχολείο» είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός που ξεκίνησε την εκστρατεία του στη χώρα μας το 1995 και ώς τώρα μέσω αυτού έχουν βραβευτεί 213 σχολεία

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Πάνω από 300 σχολεία από όλη τη χώρα συμμετέχουν με οικολογικές δράσεις στον διαγωνισμό με έπαθλο μια «Πράσινη Σημαία» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eco-Schools, που στη χώρα μας συντονίζει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Η παρουσίαση των καλύτερων πρωτοβουλιών της τελευταίας διετίας πραγματοποιείται σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου).

 

Μαθητές όλων των τάξεων, από νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, αποδεικνύονται οι πιο ευαίσθητοι δέκτες των οικολογικών μηνυμάτων και ξεδιπλώνουν όλη τη φαντασία τους, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες τους που ξεκινούν από τη ζωγραφική, τη δενδροφύτευση και το μάζεμα σκουπιδιών και φτάνουν ώς την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, βάζοντας «τα γυαλιά» σε δήμους αλλά και ενήλικες.

 

Το «Οικολογικό Σχολείο» είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός που έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Στη χώρα μας η εκστρατεία ξεκίνησε το 1995, αλλά οι συμμετοχές ανέβηκαν αισθητά τα τελευταία χρόνια. Στους έως τώρα διαγωνισμούς έχουν βραβευτεί 213 σχολεία.

 

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, ώστε με τη συμβολή όλων των παραγόντων της σχολικής κοινότητας να γενικευτεί ο θεσμός του «Οικολογικού Σχολείου». Στη συλλογική προσπάθεια έχουν θέση και οι γονείς, αλλά και οι σχολικοί φύλακες, όσοι έχουν απομείνει από την καταιγίδα των μνημονίων…

 

Από την ευχή ώς την πραγματικότητα και τη δύναμη του παραδείγματος υπάρχουν πολλά βήματα. Κάθε σχολική μονάδα επεξεργάζεται, συζητά και εφαρμόζει τον δικό της «Οικοκώδικα», ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Με την ίδια συλλογική και ανοιχτή διαδικασία διαμορφώνει το δικό της Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης. Ο κοινός παρονομαστής είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος σχολικού χώρου και η μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό. Η υλοποίηση όμως δεν έχει όρια… Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απορρίμματα, εξοικονόμηση νερού είναι οι πιο συνηθισμένοι τομείς δραστηριοτήτων, αλλά έχουν καταγραφεί πρωτοβουλίες σχολείων που αφορούν τις «έξυπνες» μεταφορές, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων.

 

Καθοριστικός κρίκος είναι η περιβαλλοντική επιτροπή, που συγκροτείται σε κάθε σχολείο από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στα καθήκοντά της περιλαμβάνονται η υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης» και η τήρηση του «Οικοκώδικα».

 

Σημείο-κλειδί δεν είναι μόνον η ενεργοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας, αλλά και το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Γι' αυτόν τον σκοπό οργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Το επιστέγασμα είναι η αξιολόγηση και η βράβευση. Βαθμολογούνται όχι μόνον οι πρωτότυπες δράσεις αλλά και η ενεργοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού μαθητών και εκπαιδευτικών. Γιατί ο βασικός στόχος δεν είναι η κατάκτηση της «Πράσινης Σημαίας», αλλά η διαμόρφωση των αυριανών πολιτών με οικολογική συνείδηση.

 

Η σημερινή εκδήλωση δεν περιορίζεται μόνον στις παρουσιάσεις των μαθητικών πρωτοβουλιών και την απονομή βραβείων. Τα μικρότερα παιδιά παρουσιάζουν το παραμύθι «Πίσω από το δάσος» της Αντιόπης Φραντζή, ενώ τα μεγαλύτερα έχουν ετοιμάσει ένα δρώμενο με τίτλο «Η γη των ανθρώπων» σε κείμενα της Αννας Κρεμέζη-Μαργαριτούλη. Ολοι μαζί, τέλος, θα τραγουδήσουν «Ζω οικολογικά, με βήματα επτά», σε στίχους της Αλέκας Βαρβαρέσσου και μουσική του Γιάννη Σφυρή.

 

Scroll to top