16/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γνώση πάει Διαδίκτυο

Οποιος ανακαλύψει τον κόσμο της online γνώσης, δύσκολα ξεκολλάει. Μαθήματα για όλους και κάποια από αυτά με... τη βούλα αναγνωρισμένου πτυχίου.
      Pin It

Οποιος ανακαλύψει τον κόσμο της online γνώσης, δύσκολα ξεκολλάει. Μαθήματα για όλους και κάποια από αυτά με… τη βούλα αναγνωρισμένου πτυχίου

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Εχετε χαζέψει καθόλου τι υπάρχει στο Δίκτυο; Ή δεν βγαίνετε παρά σπανίως από το facebook, κι αυτό για κανένα blog με πολιτικο-κοινωνικο-καλλιτεχνικά κουτσομπολιά; Αλλά και πάλι, στο facebook κάτι θα έχει πάρει το μάτι σας, δεν μπορεί.

 

Γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει πραγματική έκρηξη δικτυακών πανεπιστημιακών διαλέξεων, σε μαζική κλίμακα, όπως αυτές που προσφέρουν τα Coursera και edX. Η λογική είναι ότι ακολουθείς διαλέξεις για 5-10 εβδομάδες. Διαβάζεις και περνάς και τεστ. Στο τέλος υπάρχει εξέταση και έναντι ενός μικρού ποσού μπορείς να πάρεις κανονικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Αλλωστε τα μαθήματα-διαλέξεις δεν είναι τυχαία. Διοργανώνονται από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και οι διδάσκοντες είναι καθηγητές Πανεπιστημίου. Ειδικά οι διαλέξεις του edX διοργανώνονται από τα MIT, Harvard και Berkeley. Εντυπωσιακό;

 

Αν πάλι δεν θέλεις να «ζοριστείς», μπορείς απλώς να παρακολουθήσεις ως ακροατής και να πάρεις τις γνώσεις που σου χρειάζονται. Αλλωστε, μπορείς να μπεις απ’ ευθείας στο MIT OpenCourseWare, για παράδειγμα, και να βρεις όλα τα μαθήματα του MIT, χωρίς παρακολουθήσεις, χωρίς πιστοποιητικά, μόνο γνώση. Στην εποχή μου δεν είχαμε χάρτη να δούμε πού πέφτει η Βοστόνη, όχι να έχουμε πρόσβαση στην ύλη των Ivy League.

 

Η είδηση, ωστόσο, είναι ότι ένα από τα δικτυακά πανεπιστήμια, το University of the People, πήρε «τη βούλα» από το αμερικανικό Distance Education and Training Council και μπορεί να δίνει αναγνωρισμένα πτυχία. Οι πρώτοι 7 (από τους συνολικά 700) φοιτητές θα γίνουν φέτος πτυχιούχοι. Ο ένας είναι από τη Συρία, ένας άλλος από την Ιορδανία.

 

Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο είναι προσανατολισμένο στους φοιτητές που δεν είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν κανονικά. Το 30% έρχεται από την Αφρική, ενώ το 25% που είναι από τις ΗΠΑ έχει γεννηθεί εκτός χώρας. Από την αρχή ο στόχος του University of the People ήταν να δείξει στις αναπτυσσόμενες χώρες ότι είναι δυνατόν να προσφέρεις ανώτατη εκπαίδευση με χαμηλό κόστος. Οι τάξεις δεν απαιτούν υψηλή τεχνολογία, τα υλικά είναι κυρίως κείμενα που διαβάζονται με ανοιχτό λογισμικό, αφού πολλοί σπουδαστές δεν έχουν πρόσβαση σε Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων ούτε σε βίντεο. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν απλώς τα κινητά τους.

 

Το University of the People δεν έχει δίδακτρα, αλλά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης χρεώνει από 0 έως 50 δολάρια για εγγραφή. Οσο για τις εξετάσεις, κοστίζουν 100 δολάρια, αλλά υπάρχουν και πολλές υποτροφίες για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν. Οι καθηγητές διδάσκουν εθελοντικά: για την ώρα απασχολούνται 100, αλλά προσφέρθηκαν συνολικά 3.000!

 

Με όλα τα παραπάνω, αναρωτιέται κανείς εάν τα πανεπιστήμιά μας έχουν μέλλον ή όχι. Γιατί να τρέχεις, όταν μπορείς να μελετήσεις από το σπίτι σου, με τους καλύτερους;

 

Η απάντηση είναι προφανής. Γιατί στο Πανεπιστήμιο μαθαίνεις πρώτα απ’ όλα να σκέφτεσαι και αυτό είναι συλλογική δουλειά. Επίσης, γνωρίζεις κάποιους από τους ανθρώπους που, ως φίλοι ή συνεργάτες, θα σε συντροφεύσουν σ’ ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου. Και έχεις, τέλος, τη δυνατότητα να μαθητεύσεις σ’ έναν μεγάλο καθηγητή, από αυτούς που σε εμπνέουν και αλλάζουν τη ζωή σου για πάντα.

 

Αν αφαιρέσουμε, όμως, αυτά τα τρία στοιχεία (όπως, δυστυχώς, γίνεται συχνά στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου, σε πολλές περιπτώσεις, οι φοιτητές εμφανίζονται μόνο για τις εξετάσεις), τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: τα on line πανεπιστήμια είναι και καλύτερα και φτηνότερα.

 

……………………………………………………………………….

 

e-ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

Ενας από τους πιο προβληματικούς τομείς στη φορητή ασφάλεια σήμερα είναι το grayware. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του νόμιμου και του κακόβουλου λογισμικού δεν είναι ξεκάθαρη και το grayware συχνά ταλαντεύεται ανάμεσα στα δύο, εξ ου και το όνομά του. Το grayware αφορά εφαρμογές που μπορεί να μην έχουν κρυμμένο κάποιο αναγνωρίσιμο malware, αλλά μπορούν με κάποιο τρόπο να προκαλέσουν βλάβη ή να ενοχλήσουν τον χρήστη. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίζουν τη θέση του, τις συνήθειες περιήγησης στο Διαδίκτυο και να διοχετεύουν ανεπιθύμητες διαφημίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δημιουργοί του grayware συχνά διατηρούν ένα προκάλυμμα νομιμότητας, τονίζοντας τις δυνατότητες της εφαρμογής, στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας άδειας χρήσης λογισμικού.

 

Το grayware δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, καθώς ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, προσελκύοντας την προσοχή, όταν ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως τα spyware, ήταν ενσωματωμένα μαζί με τις δωρεάν εφαρμογές. Καθώς οι χρήστες PC έγιναν πιο συνειδητοποιημένοι, γνώριζαν τι εγκαθιστούσαν και αυτό το είδος διείσδυσης στους υπολογιστές έσβησε. Παρ’ όλα αυτά, η άφιξη της νέας γενιάς smartphones δημιούργησε νέα προβλήματα. Οι εφαρμογές κινητών εγκαθίστανται συχνά με μεγάλη ευκολία, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη του τι είναι ικανές να κάνουν.

 

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Δεδομένα που έχει συλλέξει η εταιρεία Symantec υποδηλώνουν ότι άνω του ενός τρίτου των εφαρμογών φορητών συσκευών μπορεί να θεωρηθούν grayware. Αναλύοντας περισσότερα από 4 εκατομμύρια εφαρμογές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 1,5 εκατομμύριο μπορούν να καταταχθούν ως malware.

 

Το grayware μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια εφαρμογή που «παίζει» με την ιδιωτικότητα του χρήστη, μέχρι κάτι πιο περίπλοκο. Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα grayware app που προέτρεπε του χρήστες του Instagram να μοιραστούν τους κωδικούς τους, με στόχο την αύξηση των likes και των followers. Η εφαρμογή, γνωστή ως InstLike, ήταν για ένα διάστημα διαθέσιμη στα Apple App Store and the Google Play Store, ενώ μετέπειτα αφαιρέθηκε. Η εφαρμογή ισχυριζόταν ότι μπορούσε να παρέχει followers και likes δωρεάν. Ζητούσε όμως τα στοιχεία εισόδου στο Instagram. Η εφαρμογή παραχωρούσε τότε σημαντικό έλεγχο στον λογαριασμό Instagram του χρήστη, κάνοντας αυτόματα like σε φωτογραφίες χωρίς την αλληλεπίδραση του χρήστη.

 

Τι μπορεί να γίνει με το grayware; Λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας, οι εταιρείες που διαθέτουν λύσεις antivirus συνήθως δεν μπορούν να το μπλοκάρουν. Η γνώση αποτελεί την καλύτερη άμυνα. Με τον ίδιο τρόπο που οι χρήστες PC είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι εγκαθιστούν στους υπολογιστές, οι χρήστες smartphone πρέπει να συνειδητοποιούν τι κατεβάζουν στη συσκευή τους και να αναζητούν τι δικαιώματα ζητά η εφαρμογή να της παραχωρήσουν. Υπάρχει επίσης μια σειρά εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να εντοπίζουν ποιες εφαρμογές μπορούν να ζητούν ειδικές προσβάσεις στο smartphone. Ενημερωθείτε!

 

……………………………………………………………………

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

* Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Στρατηγική Ιντερνετ για μικρές επιχειρήσεις – Πώς να κάνετε αποτελεσματικό τον διαδικτυακό σας ιστοτόπο, χωρίς περιττά έξοδα», τη Δευτέρα 17.3.2014 και ώρες 18.00-20.30, στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29).

 

* Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Gartner, τα tablets με λειτουργικό Android ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα iPad της Apple το 2013, σε ένα σύνολο αγοράς 195.435.004 τεμαχίων. Η εταιρεία είχε προβλέψει ότι αυτό θα συνέβαινε το 2015, όμως λόγω των πολύ χαμηλών τιμών ορισμένων Android tablets, οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν. Tα Android tablets κατέλαβαν το 64% της πίτας, ενώ τα iPad το 36%, με τα Windows 8 tablets να έχουν μόνο το 2,1%. Για το 2012, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 52,8% για τα iPad και 45,8% για τα Android tablets, με τα Windows 8 tablets μόλις στο 1% της αγοράς.

 

* Η Schneider Electric, παγκόσμιος ειδικός σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης, ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος online πιστοποίησης Data Center Certified Associate (DCCA), το οποίο προσφέρεται μέσα από το Energy University, το κορυφαίο και τεχνολογικά ουδέτερο online εκπαιδευτικό εργαλείο στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης. Το πρόγραμμα DCCA απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να αυξήσουν τα προσόντα και την αξιοπιστία τους, τη δυνατότητα να εκτεθούν στις σύγχρονες γνώσεις, τις τάσεις και τις πρακτικές που επικρατούν σήμερα στον χώρο των μηχανογραφικών κέντρων.

 

[email protected]

 

Scroll to top