Το χούι δεν αλλάζει, αλλά πάει… Διαύγεια. Λίγο πριν από τις κάλπες και με δημόσια διαβούλευση-αστραπή διαγράφονται πρόστιμα για υπαίθρια διαφήμιση
Της Αντας Ψαρρά
Το παλιό προεκλογικό έθιμο διατηρείται -όπως φαίνεται- και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Φυσικά, τώρα έχει μια περισσότερο θεσμική μορφή, στο φως της Διαύγειας και της διαβούλευσης, χωρίς όμως να χάνει τον χαρακτήρα της «τακτοποίησης». Ετσι, λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον κ. Μιχελάκη αποφάσισε να διεκπεραιώσει αυτό το εθιμοτυπικό καθήκον, με αφορμή και κάποιες αλλαγές που θα γίνουν στον «Καλλικράτη».
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε -ως εκ τούτου- σχέδιο νόμου με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών». Οπως αναφέρεται στον πρόλογο «το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που γεννά το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εντός του οποίου δρουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εισάγει το παρόν νομοσχέδιο που αποτελεί έργο πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημεία του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου».
Ανάμεσα στις άλλες ρυθμίσεις, προωθείται «η διευκόλυνση των δημοτών (σ.σ.: μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών) να εκπληρώσουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, κάτι που την ίδια στιγμή καθιστά πιο πιθανή από την πλευρά των δήμων την είσπραξη αυτών των οφειλών […]».
Διευκολύνσεις
Ας δούμε το παράδειγμα ενός μόνο άρθρου, μια και στην «Εφ.Συν.» διατυπώθηκαν εύλογες ανησυχίες και διαμαρτυρίες ανθρώπων που έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους από πρόσκρουση σε πινακίδες τοποθετημένες παράνομα από μεγάλες εταιρείες σε δρόμους και πεζοδρόμια. Ηδη δε, συγκεκριμένοι δήμαρχοι έχουν καταδικαστεί για τέτοια περιστατικά, ενώ ακόμα εκκρεμούν οι ποινικές κυρώσεις στις εταιρείες αρκετά χρόνια μετά.
Με το υπ’ αρ. 77 χαρίζονται όλα τα πρόστιμα από παράνομες τοποθετήσεις διαφημιστικών πινακίδων σε όψεις κτιρίων, όχι μόνο τα ήδη βεβαιωμένα, αλλά και τα μελλοντικά. Δεν θα επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις γι’ αυτούς, αλλά θα διαγραφούν και οι προηγούμενες. Οσοι βέβαια έχουν πληρώσει, ας πρόσεχαν… Αυτά τα ποσά δεν θα επιστραφούν!
Ζητήσαμε από τον έμπειρο σε τέτοιες υποθέσεις δικηγόρο Νέστορα Δ. Αποστολακίδη να σχολιάσει το άρθρο:
«Στο προωθούμενο νομοσχέδιο, ειδικά με το άρθρο 77, επιδιώκεται, τεχνηέντως, η διαγραφή συσσωρευμένων χρεών προς τους δήμους από επιβληθέντα κατά καιρούς πρόστιμα για την παράνομη τοποθέτηση επιγραφών σε όψεις κτιρίων, πλην των στεγών. Εκτός αυτού επιδιώκεται η παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης σε όψεις κτιρίων.
Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε επιγραφές που έχουν τοποθετηθεί κατά παράβαση του άρθρου 6 του Ν. 2946/2001 (που αφορά την Υπαίθρια Διαφήμιση). Το άρθρο αυτό όμως αναφέρεται στις προϋποθέσεις, προδιαγραφές και τη διαδικασία τοποθέτησης των επιγραφών σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους κ.λπ. Κοινόχρηστοι χώροι όμως είναι και πεζοδρόμια, διαχωριστικές νησίδες οδών.
Δίνεται προθεσμία δύο ετών από την έναρξη ισχύος τού υπό ψήφιση νόμου για να προσαρμόσουν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων αυτών [...] όσοι έχουν τοποθετήσει επιγραφές [...]. Συγχρόνως όμως προβλέπει το ακαταδίωκτο (διοικητικά και ποινικά) για μία διετία οποιουδήποτε επιχειρήσει να τοποθετήσει παράνομα οποιαδήποτε επιγραφή. Ισως θα έπρεπε να διασαφηνιστεί στον νόμο ότι το ακαταδίωκτο αφορά τους ήδη παρανομήσαντες βεβαιωμένα πριν από τον νόμο και να προβλεφθεί ποινή για την περίπτωση μη συμμόρφωσης με την επιταγή του Νόμου.
Εξ όσων γνωρίζω, στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που επιβάλλει το πρόστιμο για παράνομη τοποθέτηση επιγραφών, δεν αναφέρεται ο χώρος στον οποίο έγινε η τοποθέτηση (πρόσοψη κτιρίου ή κοινόχρηστο χώρο). Ο χώρος προκύπτει από την έκθεση ελέγχου που συνοδεύει την απόφαση του Δ.Σ.
Η προτεινόμενη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τις παραβάσεις της παράνομης τοποθέτησης (αν δεν διευκρινιστεί στον Νόμο ότι η διαγραφή αφορά τις παραβάσεις τοποθέτησης επιγραφών σε όψεις κτιρίων που προκύπτουν από τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου) είναι ενδεχόμενο να παρασύρει και διαφημιστές που δραστηριοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, γιατί αυτοί μπορεί να επικαλεστούν ότι απλά έχουν παραβεί τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2946/2001 και κατά συνέπεια πρέπει να διαγραφούν τα πρόστιμά τους.
Αξιόποινες πράξεις
Δεν είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των ενδιαφερομένων που έχουν αξιώσεις κατά δήμων, ελληνικού Δημοσίου, διαφημιστών κ.λπ. που απορρέουν από την παράνομη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων σε πεζοδρόμια, νησίδες κ.λπ. Η προτεινόμενη παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων αναφέρεται ρητά στην τοποθέτηση “επιγραφών σε όψεις κτιρίων”».
Για όποιον δεν κατάλαβε, το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου Μιχελάκη που τέθηκε σε διαβούλευση για 5 μόνο ημέρες (εκ των οποίων οι 3 ήταν ημέρες αργίας) ακυρώνει δεκάδες εκατομμύρια πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που εμπορεύονται χώρο για διαφημιστικές πινακίδες, αλλά και ιδιώτες που είχαν προβάλει παράνομα τις επιχειρήσεις τους.
Οσο για το αισθητικό αποτέλεσμα, οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, προδιαγράφουν και τη… μελλοντική εικόνα.