venizelos

17/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Βενιζέλος: Θεμέλιο του status quo η εδαφική ακεραιότητα

Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι το θεμέλιο του status quo, της διεθνούς έννομης τάξης και της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.
      Pin It

Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι το θεμέλιο του status quo, της διεθνούς έννομης τάξης και της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σε παρέμβασή του για την Ουκρανία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Η σημερινή μας αντίδραση, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, είναι εύκολη, σχεδόν αυτόματη. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να είναι πάντα μια πολιτική βασισμένη σε αρχές» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι ο κατάλογος των ατόμων που τίθενται υπό καθεστώς κυρώσεων «συνιστά μια ένδειξη της ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας, αλλά, ταυτόχρονα, κρατάμε ανοιχτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

«Η στάση μας, επίσης, σε σχέση με την ουκρανική Κυβέρνηση, είναι καθαρή. Επιμένουμε πάντα στα κρίσιμα σημεία της συμπεριληπτικότητας, όχι μόνο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και όλων των περιοχών της χώρας, της ασφάλειας, του οδικού χάρτη προς τη δημοκρατική ομαλοποίηση και του σεβασμού των δικαιωμάτων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι υπάρχει πάντοτε στρατηγικό πρόβλημα: «ποια είναι η πρόβλεψή μας για τα επόμενα βήματα της Ρωσίας και για την εξέλιξη ή ακόμα και για την κλιμάκωση των δικών μας αντιδράσεων; Πόσο καθαρή και πλήρης είναι η εικόνα μας για το στρατηγικό πλαίσιο που θα ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση;Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το διακύβευμα στις οικονομικές σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο από τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας».

«Είναι, επίσης, τώρα η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μία επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής των τελευταίων μηνών ως προς την Ουκρανία και γενικότερα την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Οι εξελίξεις αυτές στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι τμήμα των δικών μας στρατηγικών προβλέψεων; Σε αυτή δε την περίπτωση, ποιά είναι η πρόβλεψή μας για το μέλλον;»

Είναι προφανές, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ότι ο ευρωπαϊκός στόχος δεν ήταν να προκληθεί μια μείζων διεθνής κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Ούτε στόχος μας ήταν να ωθήσουμε τη Ρωσία προς την έξοδο από τη διεθνή κοινότητα, στη λογική ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Πρέπει η Ρωσία να παραμείνει στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς έννομης τάξης, γιατί έχουμε ιστορική υποχρέωση να αναζητήσουμε το ταχύτερο μια διπλωματική και πολιτική λύση».

Ενιαία διαπραγμάτευση έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου

Η ενεργειακή διάσταση της ουκρανικής κρίσης και οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα συζητήθηκαν στο γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με τον επίτροπο Ενέργειας, Γκ. Έτινγκερ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, λόγω, κυρίως του αγωγού φυσικού αερίου TAP και των διασυνδέσεων του, αλλά και λόγω των δυνατοτήτων που έχει και μπορεί να αναπτύξει ο τερματικός σταθμός του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που έγιναν, φέτος, στη Βουδαπέστη για το λεγόμενο Κεντρικό Διάδρομο Αιγαίου-Βαλτικής, που μπορεί να λειτουργήσει και με αντίστροφη ροή.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας, λόγω του ότι υπάρχουν κράτη που παράγουν ατομική ενέργεια και κράτη που απέχουν από αυτή τη μορφή ενέργειας, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη χρήση φυσικών πόρων που έχουν ορισμένα κράτη, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ελληνικός λιγνίτης, αλλά και  λόγω των μεγάλων διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο κ. Βενιζέλος, από την άποψη αυτή, τόνισε ότι το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να γίνει είναι η ενιαία διαπραγμάτευση όλων των κρατών μελών, δια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου, ώστε να υπάρχει μια ενιαία τιμή και να μην αναπαράγονται αυτές οι διαρθρωτικές ανισότητες.

efsyn.gr 

Scroll to top