Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου καταστρέφει τη γλώσσα και τον πολιτισμό υποστήριξαν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο θέατρο «Ακροπόλ», με αφορμή νομοσχέδιο που καταργεί την ενιαία τιμή του βιβλίου, και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, την οποία κατηγόρησε ότι με την υιοθέτηση της πρότασης περί κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου, επί της ουσίας εξυπηρετεί τους ισχυρούς ξένους εκδοτικούς οίκους και διευκολύνει τη δημιουργία ολιγοπωλίων.
Μιλώντας στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εκδοτών Ελληνικού Βιβλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της επιτίθεται στον ίδιο τον πολιτισμό της χώρας, κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο «να λύσει τη σιωπή του και να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τις απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα» και τόνισε ότι «τα κίνητρα για την κατάργηση της ενιαίας τιμής δεν είναι μόνο οικονομικά, δεν αφορούν μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, αλλά είναι και ιδεολογικά. Περισσότερο από αριθμούς στοχεύουν στο μυαλό των ανθρώπων. Πολύ σύντομα στα ράφια των αλυσίδων βιβλιοπωλείων θα κυριαρχήσουν τα ευπώλητα βιβλία, ενώ τα υπόλοιπα, ως επί το πλείστον ποιοτικά, θα εξοβελιστούν».
Μεταξύ άλλων δηλώσεων πολιτικών και συγγραφέων, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός σημείωσε ότι μέτρο ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και ότι η ενιαία τιμή του βιβλίου θεσμοθετήθηκε στη Γαλλία το 1982 από τον Ζακ Λανγκ. «Σήμερα στη Γαλλία επεκτείνουν το μέτρο, με ενίσχυση μικρών σημείων πώλησης και περιορισμούς στην αδηφαγία του εκτοπλασματικού Amazon» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι τη νεότερη πρόταση του υπουργείο Ανάπτυξης για περιορισμό της ενιαίας τιμής μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη μόνο έκδοση, δεν αποδέχονται οι εκδότες και κάνουν λόγο για κονιορτοποίηση της ενιαίας τιμής, αλλά και κατ’ επέκταση πλήρη υπονόμευσή της, γιατί είναι ανεφάρμοστη.
Επιπλέον, ο εκδότης και πρόεδρος της Ένωσης ελληνικού βιβλίου Θάνος Ψυχογιός, υποστήριξε ότι «από την κατάργηση της τιμής θα ζημιωθεί όλος ο χώρος του βιβλίου, είτε είναι συγγραφείς, είτε είναι εκδότες, είτε βιβλιοπωλεία, αλλά και το αναγνωστικό κοινό, γιατί θα στερηθεί βιβλία ειδικού βάρους. Οι εκδότες θα συρρικνωθούν και θα εκδίδουν τα λεγόμενα best sellers, τα οποία υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα και στις μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες, χωρίς να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση ότι αυτές δεν αποδίδουν στην Ελλάδα ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο από τον κύκλο εργασιών τους».
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ