ΑΠΕ-ΜΠΕ

18/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνία στην κυβέρνηση για τη στάση των βουλευτών

Το νέο πακέτο μέτρων, με όποια διαδικασία κι αν επιλεγεί για να ψηφιστεί από τη Βουλή, δημιουργεί ανησυχία στις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το αν θα συγκεντρώσει 153 ψήφους.
      Pin It

Το νέο πακέτο μέτρων, με όποια διαδικασία κι αν επιλεγεί για να ψηφιστεί από τη Βουλή, δημιουργεί ανησυχία στις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το αν θα συγκεντρώσει 153 ψήφους

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Οσο πλησιάζει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα, εντείνεται η αγωνία στους κυβερνητικούς εταίρους για τη στάση των βουλευτών τους. Το νέο πακέτο μέτρων, όποια και αν είναι η διαδικασία που θα επιλεγεί για να περάσει από τη Βουλή, έχει βαρύνει πολύ μετά τις νέες αξιώσεις της τρόικας και αν ακόμη μετατεθούν για το δεύτερο εξάμηνο οι επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και οι επιπλέον απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πάλι είναι αμφίβολο ότι θα πάρει 153 ψήφους. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θέλει να έχει τη σαφή διαβεβαίωση ότι θα διανεμηθεί ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Τα τελευταία…

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αυτά είναι τα τελευταία μέτρα που επιβάλλει η τρόικα. Στο δεύτερο εξάμηνο τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας θα είναι εντονότερα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αρχίσει η συζήτηση με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως αυτή η υπόσχεση δεν φαίνεται πιθανή μέχρι τον Μάιο.

 

Οι εταίροι μπαίνουν και αυτοί σε προεκλογικούς ρυθμούς και ήδη θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η σύγκληση άτυπης συνόδου κορυφής στην Αθήνα. Η εαρινή σύνοδος θα γίνει την Πέμπτη και, εκτός απροόπτου (εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία), αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση κορυφής μέχρι το καλοκαίρι.

 

Ο κ. Σαμαράς περιμένει το τελικό πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα και κατόπιν αναμένεται να συζητήσει εκ νέου με τον κ. Βενιζέλο για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Το πακέτο μπορεί να επιμεριστεί σε τρία νομοσχέδια, το ένα για τη νέα φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που έχει ήδη συνταχθεί, το δεύτερο για τις δομικές αλλαγές που έχει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το τρίτο για την αγορά εργασίας. Ανησυχία υπάρχει και για το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.

 

Μέχρι τελευταία στιγμή

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρηθούν αλλαγές μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ανάλογη θα είναι στην περίπτωση αυτή και η διαδικασία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Υπάρχει πάντα η επιλογή όλα τα επιμέρους κεφάλαια να περιληφθούν σε ένα νομοσχέδιο και να συμπτυχθούν σε ένα άρθρο, ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, «η πρακτική αυτή προκαλεί μεγαλύτερο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και τους βουλευτές».

 

Στα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες. Από εκεί και πέρα όμως, για όλα τα άλλα θέματα του πακέτου ήδη έχουν διατυπωθεί προβληματισμοί αλλά και ενστάσεις.

 

● Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων οι εντονότερες αντιδράσεις στις αξιώσεις της τρόικας έχουν διατυπωθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των τριετιών έχει διαμηνυθεί στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση από τον Γ. Κουτρουμάνη ότι δεν θα περάσουν.

 

● Ανάλογο μήνυμα έστειλε για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

 

● Στις τάξεις της Ν.Δ. οι περισσότερες αντιδράσεις εστιάζονται στο θέμα του φρέσκου γάλακτος και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξ. Χαρακόπουλος επιμένει να μην περάσει η αξίωση της τρόικας, όπως και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Παπαδόπουλος.

 

Από την περιφέρεια

 

Αρνητικά μηνύματα έχουν στείλει και πολλοί βουλευτές της περιφέρειας μεταφέροντας την πίεση που έχουν από τους παραγωγούς.

 

● Επιφυλάξεις διατυπώνονται και στο σχέδιο για την κατάτμηση της ΔΕΗ από τους βουλευτές που εκλέγονται σε περιοχές με θερμοηλεκτρικές και υδροηλεκτρικές μονάδες που πάνε προς πώληση.

 

Η κυβερνητική αριθμητική διευκολύνεται από τη συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α., όμως κάθε διαφοροποίηση συμπολιτευόμενου βουλευτή στις παρούσες συνθήκες εκτιμάται ότι επιδεινώνει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

 

Η κυβέρνηση ως μόνο αντίβαρο στο νέο πακέτο έχει την υπόσχεση του κοινωνικού μερίσματος, που όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές θα δοθεί πριν από τις ευρωεκλογές. Πώς θα κατανεμηθεί και ποιες θα είναι οι αναπτυξιακές παράμετροι θα κριθεί όμως μετά τις 23 Απριλίου.

 

Scroll to top