Σε πονοκέφαλο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η ψήφιση νέων επώδυνων μέτρων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας. Πρέπει να χειριστεί τους βουλευτές του με τρόπο ώστε να μην υπάρξουν διαρροές και παράλληλα να συγκροτήσει ένα ελκυστικό ευρωψηφοδέλτιο
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Σε δύο κατευθύνσεις κινούνται το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Τεχεράνη, βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Το πρώτο και σοβαρότερο μέτωπο αφορά την κυβερνητική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης και η αποδοχή όλων σχεδόν των απαιτήσεων των δανειστών, με την έγκριση πρωθυπουργού και αντιπροέδρου, επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο για τη δικομματική που θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή νέα μέτρα.
Το γεγονός αυτό φέρνει τον μικρότερο εταίρο αντιμέτωπο με μια επιπρόσθετη δυσκολία, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλείται να πείσει τους βουλευτές του να τηρήσουν ενιαία γραμμή σε μια συγκυρία όπου το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζεται λόγω εσωκομματικών προβλημάτων.
Η δυσαρέσκεια των ανταρτών
Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι της ψηφοφορίας θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και το πακέτο θα έχει προεγκριθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Θα είναι όλα γραμμένα στο χαρτί, δεν θα δεχτούμε αιφνιδιασμούς», διαμηνύουν μέσω της «Εφ.Συν.» οι επιτελείς του προέδρου. Προδιαθέτουν με αυτόν τον τρόπο για την πρακτική που θα υιοθετήσουν, προκειμένου να αποσπάσουν το «ναι» σε όλα των βουλευτών τους. Ασάφεια διαπιστώνεται προς το παρόν για τη μορφή του νομοσχεδίου, καθώς, αν δεν κατατεθεί σε ένα άρθρο, εκτιμάται ότι ίσως υπάρξουν περιθώρια ανώδυνης καταψήφισης επιμέρους διατάξεων.
Σε παράλληλο επίπεδο, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, για να δικαιολογήσουν την ένδεια άλλων επιχειρημάτων, αναφέρονται στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο τονίζουν ότι θα διανεμηθεί με άξονα την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Η εικόνα που δίνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ότι η κυβέρνηση «τα έχει καταφέρει στα μεγάλα», που αφορούν το δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος, και τα αγκάθια αφορούν σημαντικά μεν ζητήματα, μικρότερης όμως βαρύτητας, όπως π.χ. η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Σχετικά με τα εργασιακά, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του επιπλέον πλήγματος που επέρχεται, υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις των δανειστών δεν πρέπει να θεωρούνται παράλογες. Πάντως, τις απόψεις αυτές δεν συμμερίζονται ούτε υπουργοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, κάνοντας πράξη τη στάση της τήρησης αποστάσεων από τον Ευάγγελο Βενιζέλο λόγω ενδιαφέροντος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε χθες σε Επιτροπή της Βουλής ότι η περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους δεν θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, από κοινού με το Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ συντηρεί τους υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να αποδομεί το αποτυχημένο κυβερνητικό success story.
Το δεύτερο μέτωπο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο έγκειται στην άμεση κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς, που, πρώτον, θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια της απροθυμίας και των ενστάσεων που προβάλλουν αρκετά στελέχη, δεύτερον, να είναι συνθετικό και, τρίτον, να έχει πρόσωπα που με την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητά τους θα ανεβάζουν τα μέχρι σήμερα αδύναμα ποσοστά του σχήματος.
Τα πρώτα ονόματα της Ελιάς
Οι επιτελείς της Ελιάς επιθυμούν να παρουσιάσουν την Παρασκευή την πρώτη παρτίδα υποψηφίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ονόματα που συζητιούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες του Παντελή Καψή και του Γιώργου Πεταλωτή. Πιέσεις για να συμμετάσχει στη λίστα ασκούνται στον πρώην στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλο Γερουλάνο, ενώ αρνητικά απάντησαν οι ευρωβουλευτές, Σπύρος Δανέλλης και Αννυ Ποδηματά.
Πονοκέφαλο στην πορεία προς τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου προκαλούν στον κ. Βενιζέλο τα βέλη που συνεχίζει να δέχεται εκ των έσω. Ο απερχόμενος «πράσινος» περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για απαξίωση της παράταξης, προτρέποντας τους πολίτες να καταψηφίσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Για τυχοδιωκτικές πρακτικές και οβιδιακές μεταμορφώσεις τον κατηγόρησε -απαντώντας- η Νομαρχική Επιτροπή Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ.