Υπερδιπλασιάστηκε σε δύο χρόνια ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης από 190 σε 460 ημέρες – Χαμηλή βαθμολογία για την Ελλάδα και στην ποιότητα του δικαστικού συστήματος δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Της Μαρίας Δήμα
Το διαχρονικό πρόβλημα του βραδυπορούντος δικαστικού συστήματος της Ελλάδας καθιστά τη χώρα μας τρίτη χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφορικά με την απονομή της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα ο χρόνος για την πρωτοβάθμια εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών μέσα σε μία διετία υπερδιπλασιάστηκε από τις 190 στις 460 ημέρες, κατατάσσοντας τρίτη χειρότερη (ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) τη χώρα μας!
Τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση «παρουσιάζει η Ελλάδα, αντίθετα με άλλες χώρες, όπως η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία, στις οποίες ο χρόνος επίλυσης των δικαστικών διαφορών δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες». Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 20 κρατών-μελών, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, στο ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια, το οποίο μειώθηκε από 79% το 2010 σε 59% το 2012, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα».
Κάτω από τη βάση
Οσον αφορά την ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης προκύπτει ότι «σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. με επίδοση 1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση 2, ενώ στις πρώτες θέσεις με επίδοση 4 βρίσκονται 10 κράτη-μέλη (Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία)». Στους δείκτες για την ποιότητα περιλαμβάνονται η υποχρεωτική κατάρτιση των δικαστών, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων, ο προϋπολογισμός και οι ανθρώπινοι πόροι των δικαστηρίων, καθώς και η διαθεσιμότητα τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών (ADR).
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται στον πίνακα αποτελεσμάτων και «για την αντίληψη περί ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και σε σύνολο 184 χωρών την 84η θέση». Στην Ευρώπη, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν «η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Μ. Βρετανία και τις χειρότερες η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία». Η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της εκπόνησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και προβλέπεται ότι τα ταμεία της Ε.Ε. θα διαθέσουν πόρους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της μεταρρύθμισης των εθνικών δικαστικών συστημάτων.