→Με νέο ρεκόρ 34 μηνών έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης
Σε νέα υψηλά 34 μηνών αναρριχήθηκε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που συνεχίζει για τρίτη χρονιά φέτος να βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, απολαμβάνοντας συνεχείς εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. Από την αρχή του έτους, τα κέρδη για τον δείκτη MSCI Greece ξεπερνούν το 20% και κατατάσσουν δεύτερο σε απόδοση διεθνώς τον ελληνικό δείκτη ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές μετά το χρηματιστήριο της Ινδονησίας. Το προεκλογικό κλίμα, οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, με τελευταία τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά και η γκρίζα εικόνα στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, αφήνουν ανεπηρέαστη τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινείται πλέον προς τις 1.400 μονάδες, αντλώντας δυνάμεις από τις καλλιεργούμενες προσδοκίες για μια άμεση νέα αναβάθμιση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας, που θα διευκόλυνε τόσο το εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες (προγραμματίζονται αυξήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ) όσο και τη «δοκιμαστική» έξοδο στις αγορές από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η προοπτική της κατάθεσης μέσα στην εβδομάδα του νομοσχεδίου για την αλλαγή στον τρόπο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, που θα διασφαλίζει τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από ποινικές ευθύνες και θα δίνει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να «πουλήσει με ζημιά» σε ιδιώτες, μετέφερε εκ νέου τους προβολείς στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που έκλεισαν με σημαντική άνοδο (+5,18%). Παράλληλα, οι προσδοκίες ότι την ερχόμενη Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος S&P θα θέσει υπό θετική αναθεώρηση την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλαν ώστε ο γενικός δείκτης να κλείσει χθες με άνοδο 3,5% στις 1.365,09 μονάδες, επίπεδα τα οποία είναι τα υψηλότερα τόσο εντός του 2014, όσο και από τον Μάιο του 2011.
Μετά την κατάρρευση σε χαμηλά 22 ετών το καλοκαίρι του 2012, η αγορά της Αθήνας εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά στοιχήματα διεθνώς, και δεν είναι τυχαίο πως μερικά από τα ισχυρότερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά hedge funds έχουν αποκτήσει παρουσία στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Με συνολικές καθαρές εισροές 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 20 μήνες και λογιστικές υπεραξίες που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ από την άνοδο των μετοχών μετά το καλοκαίρι, οι ξένοι επενδυτές αποτελούν πλέον τους μεγαλύτερους «παίκτες» στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ελέγχοντας πάνω από το 51,5% της συνολικής αξίας των μετοχών.
Βασίλης Γεώργας