Με αιχμές προς την κυβέρνηση για καθυστερήσεις ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων παρουσίασε το φετινό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Προτεραιότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενέργεια
→ Ο Μ. Τανασέσκου δήλωσε ότι το 2013 εγκρίθηκαν κονδύλια 1,46 δισ. ευρώ, αλλά δεν είχε στοιχεία για τα ποσά που έχουν απορροφηθεί
Της Χαράς Τζαναβάρα
«Φέρτε μας προγράμματα να τα χρηματοδοτήσουμε. Εχουμε ανάγκη από καλές μελέτες», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Μ. Τανασέσκου, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του φετινού χρηματοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα, που ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Εμμέσως «κάρφωσε» την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην εκταμίευση εγκεκριμένων κονδυλίων και επανέφερε στο τραπέζι το παρεξηγημένο «λεφτά υπάρχουν».
Είχε όμως και καλά λόγια να πει, αφού υπογράμμισε ότι η ΕΤΕπ έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ανέφερε ότι οι επενδύσεις αναπτύσσονται με ρυθμούς μεγαλύτερους από το ΑΕΠ. «Το 40% των κονδυλίων που διέθεσε ώς τώρα η τράπεζα σε χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα ενίσχυσης δίνεται στην Ελλάδα», είπε ο αξιωματούχος της ΕΤΕπ.
Πρόσθεσε ότι τα κονδύλια για το 2013 διαμορφώθηκαν σε 1,46 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για τα ποσά που έχουν απορροφηθεί. Το 38% αφορά προγράμματα στον τομέα των μεταφορών, το 34% στη βιομηχανία και γεωργία, το 15% στην ενέργεια, το 10% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 4% σε ύδρευση-αποχέτευση.
Ειδικά για τους αυτοκινητόδρομους έχει εγκριθεί πίστωση 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη διατεθεί 350 εκατ. για έργα στον βασικό οδικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Εχουν διασφαλιστεί επίσης 200 εκατ. ευρώ για την επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά.
Το φετινό πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα δίνει έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και την ενέργεια. Η τράπεζα επικροτεί τη δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ΜΜΕ και σχεδιάζει να διαθέσει ένα δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2015, με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για νέους.
Την περασμένη χρονιά το πρόγραμμα διαμορφώθηκε στα 650 εκατ. ευρώ, από τα οποία 100 εκατ. διατέθηκαν μέσω της Alpha Bank και 50 εκατ. από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. «Δίνουμε έμφαση στην καινοτομία», τόνισε ο Μ. Τανασέσκου και ανέφερε ότι ακόμα και στους «καλούς καιρούς» η Ευρώπη υστερούσε έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας με δαπάνες που έφταναν μόλις το 1,8% του δείκτη ανάπτυξης. Από το 2007, οπότε ξεκίνησε η κρίση, τα κονδύλια μειώθηκαν κάτω από 1%, όταν στις ΗΠΑ διατηρούνται στο 2% (3% την περίοδο 2007-08) και στην Ιαπωνία στο 1% (έναντι 1,8%).
Χθες υπογράφηκε σύμβαση ενίσχυσης προγραμμάτων ενέργειας συνολικού ύψους 215 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 190 εκατ. αφορούν τη ΔΕΗ και αποτελούν την τελευταία δόση του προγράμματος των 950 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε το 2009. Θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας.
Τα υπόλοιπα 25 εκατ. θα δοθούν στον ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας ώς τη Μεγαλόπολη.