Του Τζώρτζη Ρούσσου
Αυτοί που φαίνεται ότι θα πληρώσουν το μάρμαρο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης στα εργασιακά είναι σε πρώτη φάση οι μακροχρόνια άνεργοι που θα χάσουν το 50% των ωριμάνσεων (τριετίες). Μετά τις πολύωρες διασκέψεις φαίνεται ότι οι περιβόητες κυβερνητικές κόκκινες γραμμές έχουν μεταχρωματιστεί σε απαλό ροζ. Οπως φάνηκε χθες, όταν θα επικυρωθεί η συμφωνία μέσω e-mail θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα μείωση των αμοιβών της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση τελικά συγκατένευσε και άρχισε να ξηλώνεται και το τελευταίο οχυρό προστασίας της ζωής των μισθωτών, αφού ο κ. Βρούτσης άνοιξε τον δρόμο για την κατάργηση όλων των εναπομεινάντων επιδομάτων (τριετίες, σπουδών, τέκνων και ανθυγιεινής εργασίας). Η αρχή αναμένεται να γίνει από τους μακροχρόνια ανέργους που, στο όνομα της υψηλής ανεργίας που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές, θα χάσουν (σύμφωνα με την πρόταση Βρούτση, με την οποία διαφωνεί η τρόικα, που θέλει κατάργηση όλων των επιδομάτων) το 50% του επιδόματος των τριετιών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
- Μείωση του μη μισθολογικού κόστους: Η λύση στην οποία πιθανότατα θα καταλήξουν είναι τμηματική μείωση από τον ερχόμενο Ιούλιο του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, με 2,9% μείωση των εργοδοτικών εισφορών, συν 1% των εργατικών εισφορών. Η τρόικα θέλει και άλλη μείωση της τάξης του 1% που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2016.
- Ομαδικές απολύσεις: Η τρόικα φέρεται έτοιμη να συμφωνήσει, παρότι δεν το πιστεύει, σε μεταβατική περίοδο ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη η κατά Βρούτση διευρυμένη αρμοδιότητα του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (που φέρει την υπογραφή της ΓΣΕΕ στην άρση της προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις). Αν τελικά συναινέσει η τρόικα, το θέμα θα επανεξεταστεί το 2015, με τους δανειστές μας να ζητούν πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο, χωρίς προϋποθέσεις και υπουργικό βέτο.
- Τριετίες: Αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση και η τρόικα φαίνεται να έτοιμη να συμφωνήσει για να αρθεί το αδιέξοδο είναι να νομοθετηθεί ένας ειδικός μισθός, με το 50% των ωριμάνσεων, για τους μακροχρόνια ανέργους, που θα ισχύει για όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε προσλήψεις εγγεγραμμένων ανέργων που είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ πάνω από έναν χρόνο.