Pin It

O Γκάι Ράιντερ (ILO) και η Σάραν Μπάροου (ITUC) τα είπαν έξω από τα δόντια: «Η ανεργία απειλεί την κοινωνική σταθερότητα στην Ευρώπη»- Για το ΔΝΤ: «Αν ένα φάρμακο είναι πιο δυνατό από ό,τι είχες υπολογίσει, λογικό είναι να μειώσεις τη δόση»

 

Tου Μπάμπη Μιχάλη

 

Νταβός ημέρα δεύτερη χθες, με Μέρκελ, Κάμερον, Κίσινγκερ, Μάριο Μόντι, Μπαν Κι Μουν, Μπιλ Γκέιτς αλλά και τη… Ράνια, τη βασίλισσα της Ιορδανίας μεταξύ των προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στα πάνελ.

 

Την παράσταση όμως έκλεψε ο Γκάι Ράιντερ, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα προέβλεψε ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν φέτος τα 200 εκατομμύρια στον πλανήτη.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ράιντερ προειδοποίησε ότι τα επίπεδα της ανεργίας στη Νότια Ευρώπη απειλούν την κοινωνική σταθερότητα. «Πώς δεν θα μπορούσε να αποτελεί απειλή το γεγονός ότι το 55% των νέων είναι άνεργοι;» αναρωτήθηκε, ενώ απευθυνόμενος προς κυβερνήσεις και πολιτικούς είπε: «Δεν χρειάζεται να περιμένετε μια επανάσταση για να κάνετε κάτι».

 

Ο Ράιντερ καυτηρίασε ακόμη πολιτικές επιχειρήσεων, όπως η Ford, που απέλυσε πέρυσι εργάτες στο Βέλγιο και μετέφερε την παραγωγή της στην Ισπανία, όπου μισθοί και εργασιακές σχέσεις συρρικνώθηκαν ως απάντηση στην κρίση χρέους, και προειδοποίησε ότι αν δεν μπουν κάποιοι κανόνες στο παιχνίδι, τότε ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Ευρώπη.

 

Συμφώνησε επίσης ότι η έλλειψη ζήτησης αποτελεί τη βασική αιτία που χωλαίνει η παγκόσμια οικονομία. «Χρειάζεται να ρίξουμε χρήμα στην οικονομία και στις τσέπες του κόσμου. Δυστυχώς οι τάσεις είναι προς λάθος κατεύθυνση», είπε τονίζοντας ότι «τα προγράμματα λιτότητας θα πρέπει να αναθεωρηθούν».

 

Δεν ξέχασε βέβαια και τους περιβόητους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές του κυρίου Μπλανσάρ. Αναφερόμενος στη γνωστή μελέτη του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ -που έδειξε ότι οι επιπτώσεις των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και των αυξήσεων στους φόρους ήταν μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά εκτιμηθεί από το Ταμείο- είπε χαρακτηριστικά: «Αν ανακαλύπτεις ότι ένα φάρμακο είναι ισχυρότερο απ’ ό,τι είχες υπολογίσει, το λογικό είναι να μειώσεις τη δοσολογία».

 

Εξίσου σημαντική ήταν και η παρατήρηση της γενικής γραμματέως της διεθν ούς συνομοσπονδίας συνδικάτων ITUC Σάραν Μπάροου για τα 21 τρισ. δολάρια που παραμένουν σήμερα κλειδωμένα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ITUC ζητά από τους ηγέτες των χωρών του G20 να υιοθετήσουν επίσημα σχέδια μείωσης της ανεργίας. «Οι ηγέτες ξυπνούν κάθε πρωί και ανησυχούν για τα χρηματιστήρια, τους οίκους αξιολόγησης, αντί να κοιτούν αυτά που ενδιαφέρουν πραγματικά τους ανθρώπους, όπως η μόρφωση, η ανάπτυξη και οι δουλειές» είπε η Μπάροου.

 

Την επιβεβαίωσε αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος στην ομιλία του από το βήμα του Φόρουμ διεμήνυσε ότι το εμπόριο, η φορολογία και η διαφάνεια θα είναι τα τρία βασικά θέματα της βρετανικής προεδρίας στο G8 φέτος. Δεν δίστασε να επαναλάβει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του λέγοντας ότι οι χώρες πρέπει να περικόψουν τα χρέη τους, να μειώσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και να ελαχιστοποιήσουν το κοινωνικό τους κράτος, ενώ καυτηρίασε τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών, η οποία έχει λάβει μορφές επιδημίας στη Βρετανία.

 

Σε ένα άλλο πάνελ ο Μάριο Μόντι έλεγε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει αναπτυξιακή δυναμική παρά μόνο αν οι πολιτικές της Ενωσης εστιάσουν στην ανάπτυξη. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι επαναλάμβανε ότι η χώρα του θα βγει ώς το τέλος της χρονιάς από το Μνημόνιο, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε είπε ότι θα έπρεπε να μπορεί μια χώρα να βγει από την ευρωζώνη. Οσο για τη Μέρκελ, και αυτή μια από τα ίδια, καθώς επανέλαβε ότι «χρειάζεται να εφαρμόσουμε επίπονες μεταρρυθμίσεις τώρα προκειμένου ν’ απολαύσουμε οφέλη στο μέλλον».

 

 

Scroll to top