→Δοκιμαστική περίοδος 6 μηνών για τη μέθοδο-Βρούτση πριν τις ομαδικές απολύσεις
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει πανηγυρικό τόνο στη συμφωνία με την τρόικα, οι περισσότεροι από 1 εκατ. μακροχρόνια άνεργοι, ακόμη και αν βρουν εργασία, θα κληθούν να ζήσουν με λιγότερα χρήματα αφού η συμφωνία Βρούτση-τρόικας προβλέπει μείωση κατά 50% των ωριμάνσεων (τριετίες)… Είναι η αρχή του ξηλώματος όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, που πιάνει κατ’ αρχάς την ευάλωτη κατηγορία των μακροχρόνια (πάνω από 12 μήνες δηλαδή) ανέργων και στις επόμενες διαπραγματεύσεις αναμένεται να αγγίξει και τους εργαζόμενους.
Από την άλλη, η κυβέρνηση κατάφερε να αγοράσει περίοδο χάριτος 6 μηνών προκειμένου να δοκιμαστεί η μέθοδος Βρούτση σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις. Οπως προκύπτει από την τελική συμφωνία, η τρόικα θα αναμένει μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να δει αν είναι αποτελεσματικό το εφεύρημα του υπουργού Εργασίας (που έχει τη στάμπα της συναίνεσης της διοίκησης της ΓΣΕΕ) στις ομαδικές απολύσεις. Ο κ. Βρούτσης κατάφερε να πείσει δηλαδή την τρόικα ότι με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (συμπεριλαμβανομένης της ΓΣΕΕ) αίρεται το προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Το θέμα λοιπόν παραπέμφθηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο και εάν μέχρι τότε δεν υπάρχουν «ικανοποιητικά αποτελέσματα», τότε θα παραπεμφθεί σε διαπραγμάτευση, ενώ θα ζητηθεί και η γνώμη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Τέλος, στο θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους συμφωνήθηκε η εφαρμογή του από την 1η Ιουλίου 2014, με την εργοδοτική εισφορά να μειώνεται κατά 2,9% και την αντίστοιχη εργατική κατά 1%. Το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν βέβαια τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα κληθούν να κλείσουν τη νέα μαύρη τρύπα εκ των έσω (αφού υφίσταται η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος), με το κράτος να εισφέρει από το πλεόνασμα (που βέβαια υφίσταται μόνο με δημιουργική λογιστική). Μάλιστα, αυτή η μείωση ενδέχεται να φέρει νέα μείωση των συντάξεων, αφού προβλέπεται με βάση τη συμφωνία θεσμοθέτηση ισοδύναμων μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει αστοχία στον προϋπολογισμό των Ταμείων!
Τζ.Ρ.