Ενώ το κράτος έχει δώσει -μέσω ΤΧΣ- 42 δισ. για τις τράπεζες, αυτές παρέμεναν στον έλεγχο των ιδιωτών οι οποίοι τώρα, με 6,5 δισ., μπορούν να αποκτήσουν το 50%. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας
Του Νίκου Σβέρκου
Πλήθος ερωτημάτων προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των «συστημικών» τραπεζών. Οι διαδικασίες δρομολογούνται εν κρυπτώ, οι ιδιώτες πρόκειται με μικρά ποσά να βάλουν στο χέρι τις τράπεζες, ενώ παραμένει υψωμένη η «ασπίδα» πίσω από την οποία προστατεύονται οι πρωταγωνιστές.
Η κυβέρνηση «τρέχει» να πραγματοποιήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί πιθανότατα στο «νομοσχέδιο-σκούπα» εντός αυτής της εβδομάδας. Αλλωστε, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης, ενώ είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η συνάντηση της επικεφαλής του ΤΧΣ, Αναστασίας Σακελλαρίου, με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.
Ζημιά του Δημοσίου
Ωστόσο τα ερωτήματα «στοιβάζονται», καθώς εμφανίζονται λεπτομέρειες που αναδεικνύουν μεν την επερχόμενη ζημιά που θα έχει το Δημόσιο, αλλά και την «ασυλία» που παρέχεται σε συγκεκριμένους παράγοντες. Οσον αφορά το πρώτο ζήτημα, αρκεί να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει χρεωθεί περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ για τη «διάσωση» των τραπεζών, με αποτέλεσμα να κατέχει από το 81% μέχρι το 94% της κάθε τράπεζας. Τώρα όμως υπολογίζεται ότι ιδιώτες θα καταβάλουν περίπου 6,5 δισ. και θα αποκτήσουν το 50% των τραπεζών!
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χτες επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, λαμβάνοντας αφορμή από την παλαιότερη ανακοίνωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι υπάρχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε επίσης ότι οι επικεφαλής της ALPHA Βank και της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσαν επί της ουσίας την απόσυρση του ΤΧΣ (δηλαδή του Δημοσίου) από την όλη διαδικασία «χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση είτε του υπουργού Οικονομικών είτε του ΤΧΣ», ενώ σενάρια αναφέρουν ότι και στην περίπτωση της Eurobank θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική.
Ο πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει λεπτομερώς για το πότε και με βάση ποιες μελέτες αποφάσισε το ΤΧΣ ότι δεν είναι συμφέρουσα η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των ALPHA και Πειραιώς. Αλλά και ποια στάση κράτησαν και ποια θα κρατήσουν τα στελέχη του ΤΧΣ στις επικείμενες συνεδριάσεις της 28ης Μαρτίου. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με τον πρώην βασικό μέτοχο της Eurobank, Σπύρο Λάτση. «Γιατί συνεχίζεται η σκανδαλώδης απαλλαγή του από τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της τράπεζας;» ερωτάται ο πρωθυπουργός.
Η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα εκλαμβάνεται και ως μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψει να ζημιωθεί το Δημόσιο από τη διαδικασία αυτή. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν άλλωστε ότι εφαρμόζεται ένα κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και των δανειστών για την παραχώρηση -με εξευτελιστικό αντίτιμο- των τραπεζών σε ιδιώτες, με στόχο να ζημιωθεί το Δημόσιο. Ενδεικτικά αναφέρουν μάλιστα το ερώτημα «εφόσον η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, γιατί να δώσουν «κοψοχρονιά» τις τράπεζες σε ιδιώτες;». Και απαντούν ότι «πρόκειται για έναν προεκλογικό σχεδιασμό, ώστε να προστεθεί ένα ακόμα success story της κυβέρνησης: της προσέλκυσης ξένων επενδυτών».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Tραπεζίτης με ξένα… κόλλυβα
Η ρητορική της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου περί σωτηρίας των τραπεζών με τα λεφτά των φορολογουμένων στηρίχθηκε στο σενάριο τρόμου ότι αν καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει όλη η χώρα.
Αποδείχθηκε ωστόσο ότι καμία κρίση και κανένα μνημόνιο δεν μπόρεσε να διαταράξει τον εναγκαλισμό πολιτικού και τραπεζικού κατεστημένου.
Οταν η Εurobank χαρακτηρίστηκε συστημική από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί από τους φορολογουμένους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Ετσι, προκειμένου να σωθεί, το ΤΧΣ ενίσχυσε κεφαλαιακά τη Eurobank με 5,85 δισ. ευρώ και απέκτησε το 94%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και η ΤτΕ απάλλαξαν τον μεγαλομέτοχο της Eurobank Σπ. Λάτση από το να πληρώσει… μέρος από τα «σπασμένα» που αντιστοιχούσαν σε 2,5 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, η Credit Agricole υποχρεώθηκε να καταβάλει 2,945 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής, που πήγε στην Alpha, όπως έγινε και για τη Γενική (Societe Generale) και τη Millennium (BCP), που αποκτήθηκαν από την Πειραιώς.
Προκειμένου λοιπόν να μην κοστίσει ούτε ένα ευρώ η σωτηρία της Eurobank στον μεγαλομέτοχό της, δρομολογήθηκε η συγχώνευση με την Εθνική με ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο τραπεζών. Η συγχώνευση αυτή δεν έγινε ποτέ καθώς δεν την ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., γεγονός όμως που δεν ανέτρεψε την ανταλλαγή μετοχών καθώς, όπως είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, «ό,τι έγινε έγινε και δεν γυρίζει πίσω». Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η εξυγίανση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που μεταβιβάστηκε στη Eurobank, κόστισε στο ΤΧΣ 4,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον λογαριασμό «σωτηρίας» στα 10,5 δισ. ευρώ. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά καθώς οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες καθορίστηκαν στα 2,945 δισ. ευρώ.
Α.Σπ.