19/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ

«Κρατάμε κλειστή τη… χύτρα, για να μη σκάσει»

      Pin It

Είδος υπό εξαφάνιση, παρότι -λόγω κρίσης- θα έπρεπε να αυξάνονται, αποτελούν οι κοινωνικοί λειτουργοί, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία. Την Παρασκευή θα απομακρυνθούν οριστικά 41 κοινωνικοί λειτουργοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, γεγονός που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε ένα κράτος, όπου ο μέσος όρος κοινωνικών λειτουργών ανά αριθμό κατοίκων είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλός.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΚΛΕ, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τις περίπου 650 οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών οι 221 παραμένουν κενές, στους ΟΤΑ η υποστελέχωση σε κοινωνικούς λειτουργούς οδηγεί στη λειτουργία δήμων χωρίς καν κοινωνικό λειτουργό στο δυναμικό τους, ενώ ελλείψεις σημειώνονται στις φυλακές, τις εταιρείες προστασίας ανηλίκων και τον ΟΚΑΝΑ.

 

Οι κοινωνικοί λειτουργοί έκαναν λόγο για ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, εάν συρρικνωθεί περαιτέρω ο κλάδος τους και χαρακτήρισαν την κοινωνική εργασία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας που δίνει προοπτική για ευημερία των πολιτών και όχι πολυτέλεια. «Εξω από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων περιμένουν ουρές. Εμείς οι κοινωνικοί λειτουργοί κρατάμε τη χύτρα της κοινωνίας κλειστή, για να μη σκάσει. Εχουμε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία για τις συνέπειες των περικοπών στην πρόνοια», ανέφερε η Τριανταφυλλιά Αθανασίου, μέλος του Δ.Σ. του ΣΚΛΕ.

 

Παρόμοια και η θέση του αντιπροέδρου του ΣΚΛΕ, Τζανέτου Αντύπα: «Ο μέσος Ελληνας δεν έχει ακόμα μάθει να χρησιμοποιεί το προνοιακό σύστημα. Εκεί τον οδηγούν οι κοινωνικοί λειτουργοί. Αποτελούν ανθρώπινες ασπίδες, τους τροχονόμους του συστήματος και θωρακίζουν εκατομμύρια πολίτες που πλήττονται. Τώρα πρέπει και να εφεύρουμε λύσεις, αφού δεν υπάρχουν πόροι. Αντί να ενισχύεται, αποδυναμώνεται το κοινωνικό κράτος που πνέει τα λοίσθια. Εξοστρακίζονται άτομα από την κοινωνία».

 

Γροθιά στο στομάχι ήταν και η ετήσια έκθεση του ΣΚΛΕ, που για μία ακόμη φορά επισήμανε τις επιπτώσεις της κρίσης σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Φαινόμενα, όπως η αύξηση της φτώχειας, η σύγκλιση του πλήθυσμου των αστέγων με το υψηλότερο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση των ψυχικών διαταραχών, της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών, ο υποσιτισμός μαθητών, η έκρηξη στον αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών που υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια, οι άθλιες συνθήκες στις φυλακές, ο υφέρπων αλλά και απροκάλυπτος ρατσισμός, διαμορφώνουν τα ερείπια, στην αναστήλωση των οποίων πρέπει να βοηθήσουν οι Ελληνες κοινωνικοί λειτουργοί.

 

«Κάναμε μια ακόμη προσπάθεια να αναδείξουμε τις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, την έλλειψη επαρκών κοινωνικών δομών και προγραμμάτων για τους πολίτες σε κρίση, σε αντιδιαστολή με τους 41 κοινωνικούς λειτουργούς που το κράτος με ευκολία έβγαλε σε διαθεσιμότητα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΣΚΛΕ, Ευαγγελία Χαλβατζά.

 

Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος

 

Scroll to top