Λευκωσία – Ανταπόκριση: Άκης Φάντης
«Θέση της Ύπατης Αρμοστείας είναι ότι η αναζήτηση ασύλου δεν αποτελεί παράνομη πράξη και, επομένως, η κράτηση των αιτούντων άσυλο λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής τους στη χώρα ασύλου θα πρέπει κατ’ αρχήν να αποφεύγεται και να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις», αναφέρει ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.
Όπως προστίθεται, απόφαση για κράτηση μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχει καθοριστεί για κάθε περίπτωση ξεχωριστά ότι είναι μέτρο αναγκαίο, εύλογο και ανάλογο προς τον έννομο στόχο και αφού έχουν εξεταστεί προηγουμένως εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση.
«Έχοντας δραπετεύσει από τη βία και την κακομεταχείριση στη χώρα καταγωγής τους, έχοντας βιώσει την απώλεια της οικογένειας, καθώς και άλλων τραυματικών γεγονότων κατά τη διάρκεια της φυγής τους, οι αιτούντες άσυλο συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη, καθώς και σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, τα οποία η κράτηση, όπως έχει αποδειχθεί, επιδεινώνει», αναφέρεται.
Καταλήγοντας, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και έχουν ανάγκη από κατανόηση, υποστήριξη και δίκαιη μεταχείριση – όχι κράτηση.
Η Διεθνής Αμνηστία άσκησε αυστηρή κριτική κατά των κυπριακών αρχών στο θέμα της κράτησης παράνομων μεταναστών, λέγοντας ότι οι αρχές συχνά κρατούν εκατοντάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε χώρους που μοιάζουν με φυλακές και για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, ενώ αναμένουν την απέλασή τους.
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε ανακρίβειες και γενικόλογες αναφορές τα όσα περιέχονται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας. Όπως είπε, το υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά ότι κρατούνται για σκοπούς απέλασης αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και απελαύνονται ως θέμα ρουτίνας αιτούντες άσυλο.
efsyn.gr