Η Ελένη Ουζουνίδου είναι σπουδαία ηθοποιός. Το έχει αποδείξει παίζοντας σε ποικίλου ύφους παραστάσεις υπό την καθοδήγηση διαφόρων σκηνοθετών. Τώρα αφέθηκε στον Σταμάτη Κραουνάκη για να ερμηνεύσει, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μια παρτιτούρα με θραύσματα από έργα της Λούλας Αναγνωστάκη. Κι έχεις την εντύπωση ότι η σύνθεση των κειμένων υφαίνει μια μικρή «βιογραφία» της συγγραφέως. Μνήμες κοινωνικών αγώνων αλλά και από τη γενέτειρα, ιδέες βαλτωμένες σε αδιέξοδα, πρόσωπα που καταρρέουν μέσα στην ασφυξία της καθημερινότητας. Η τραυματική ηχώ της μεταπολίτευσης, το άκαρπο της επικοινωνίας, η βαθιά υπόγεια μοναξιά κάτω από το σαρκαστικό χιούμορ.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης στο πιάνο «οδηγεί» την Ελένη Ουζουνίδου από το ένα έργο στο άλλο. Εκείνη έρχεται ντυμένη σαν κρεμμύδι, μαύρο παλτό, κόκκινη καμπαρντίνα από μέσα, φούστα, μπλούζα, καπέλο, και ένα μπουκάλι νερό στο χέρι. Στον ώμο το σακίδιο με τα λιγοστά υπάρχοντα (γυαλιά ηλίου, γυαλιά μυωπίας, ρούχα), «σημάδια» από έργα, ηρωίδες. Ανεβαίνει στο μικρό πατάρι, που στήθηκε στο μπαρ του 3ου ορόφου του Ιδρύματος, κάθεται, ξαπλώνει, παίζει ακόμα με την πολυθρόνα που κυριαρχεί στη σκηνή, ανεβαίνει και κατεβαίνει, βρέχεται, αλλάζει, τραγουδάει γαλλικά και ρωσικά τραγούδια, περνάει από τον έναν ρόλο στον άλλον. Μας ξεναγεί σ’ αυτόν τον ήσυχο τρόμο που ποτίζει τη γραφή της Αναγνωστάκη.
Από τον σπαρακτικό μονόλογο «Σ’ εσάς που με ακούτε» περνάει στο «Αντόνιο ή το μήνυμα». Μετά επισκέπτεται την «Πόλη» μαζί με εκείνους που «εκτελούνται την αυγή στα κάστρα της πόλης». Υστερα «χάνεται στη ζωή της» τραγουδώντας το «Διαμάντια και μπλουζ» κι από εκεί στον «Ηχο του όπλου», όπου «τρομάζει», «πίνει», παρακαλεί τον γιο της Μιχάλη (Χρήστος Γεροντίδης) να μην πάει στην Αμερική, πεθαίνει χωρίς κανένας ήχος να ακουστεί. Και απογειώνεται λυτρωτικά σ’ έναν «Ουρανό κατακόκκινο» στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας στον Κορυδαλλό, με θέα στις φυλακές, αλκοολική καθηγήτρια γαλλικών που πλήττει θανάσιμα, αφήνεται στο «κάτι κακό μέσα της» για να κάνει τη δική της επανάσταση, να γίνει η γυναίκα που «δεν βολεύεται, που δεν είναι ο μέσος όρος».
Δείτε την παράσταση κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8 μ.μ.
Εφη Μαρίνου