Pin It

Μια νέα στρατηγική για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων την περίοδο που δέχονται στη χώρα μας οξεία επίθεση διερεύνησε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, επιδιώκοντας να αποκτήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κεντρική θέση τόσο στην πολιτική του κόμματος όσο και στην κοινωνία.

 

«Κοινός τόπος της Συνδιάσκεψης ήταν πως δεν μπορεί μια αποτελεσματική δουλειά στον τομέα των δικαιωμάτων να μένει στη δραματοποίηση μιας έτσι κι αλλιώς τραγικής κατάστασης, στα αιτήματα για επιμέρους βελτιώσεις ή στην αποκάλυψη των χασμάτων ανάμεσα στο γράμμα του νόμου και την πραγματικότητα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος από το τμήμα Δικαιωμάτων.

 

Δύο κεντρικούς μεσοπρόθεσμους στόχους βάζει το τμήμα. Ο πρώτος: να αναδειχτεί η σύνδεση του περιορισμού των δικαιωμάτων με τη διεύρυνση της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας που επιφέρει η μνημονιακή λιτότητα. Ο δεύτερος: να επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες σε κάθε πεδίο που δραστηριοποιείται, συμβάλλοντας στον αγώνα των κινημάτων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

 

«Δεν κάνουμε πολιτική στο όνομα αυτών που χάνουν δικαιώματα, αλλά μαζί τους. Ρόλος μας δεν είναι να περιοριστούμε σε δριμύτατες ανακοινώσεις, αλλά να ενισχύσουμε πεδία αγώνα», λέει ο Δ. Παπαδάτος. Τον ρωτήσαμε σχετικά με το μεγάλο στοίχημα: πώς θα μεταφραστούν οι θέσεις του τμήματος σε υλοποιήσιμη κυβερνητική πρόταση, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι ευκρινές ένα σαφές πρόγραμμα δράσης για συγκεκριμένα ζητήματα.

 

«Υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν τίποτα το μη υλοποιήσιμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Για παράδειγμα, η υπαγωγή της Αστυνομίας σε διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο ή η αλλαγή της περιγραφής του έργου της: η Δεξιά μάς έχει πείσει ότι δουλειά της Αστυνομίας είναι να κυνηγάει μετανάστες, αντιφρονούντες και διαδηλωτές. Ε, λοιπόν δεν θα είναι αυτή η δουλειά της. Στρατόπεδα κράτησης δεν υπήρχαν από πάντα. Χρειάζεται μια διαφορετική στρατηγική: πίεση στην Ε.Ε. για δίκαιη κατανομή ευθυνών, αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, διαρκής διαδικασία νομικής τακτοποίησης, στήριξη των υπηρεσιών ασύλου, ιθαγένεια για τα παιδιά. Οσο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, πρόκειται για θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα χρειαστεί να την υπερασπιστούμε συζητώντας περισσότερο. Η συμβολή των κινημάτων είναι απολύτως κρίσιμη», απάντησε.

 

Τον ρωτήσαμε, επίσης, για ένα άλλο στοίχημα, που προηγείται: πώς θα μεταφραστούν οι θέσεις του τμήματος σε κεντρική πολιτική του κόμματος, καθώς η πρόσφατη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση του «Βήματος» για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών θεωρήθηκε γενικόλογη, μη δεσμευτική και μετέθεσε τις θεσμικές αλλαγές για όταν «σταθεροποιηθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή».

 

Μας είπε: «Οι θέσεις του τμήματος Δικαιωμάτων είναι η συμβολή μας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που συζητιέται και θα εγκριθεί μέσα στη χρονιά, σε ειδικό συνέδριο. Μέχρι τότε, και στον βαθμό που μνημόνιο και δικαιώματα είναι ασύμβατες έννοιες, δουλεύουμε καθημερινά, και κυρίως συγκεκριμένα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Η παραμονή μιας μνημονιακής κυβέρνησης στην εξουσία θέτει όρια στην προσπάθειά μας – αυτό εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας κι αυτό είναι προφανές. Χωρίς κατοχύρωση π.χ. του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν μπορείς να επισκέπτεσαι τον σύντροφό σου στην εντατική – και την ίδια στιγμή, κλείνουν το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο. Τόσο όμως με την κοινοβουλευτική δουλειά όσο και συμμετέχοντας στα κινήματα, δεν μεταθέτουμε τίποτα για αύριο. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ξεκινά από σήμερα – κι αυτό αφορά τόσο τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα όσο και τα δικαιωματικά».

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top