→Σύμφωνα με πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΑΠΘ, θα μπορεί να εκλεγεί για τη θέση αυτή όποιος έχει τα νόμιμα προσόντα και ελληνική ιθαγένεια. Αντιδράσεις για τη νέα διαδικασία
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Για πρώτη φορά στα ελληνικά Πανεπιστήμια μπορεί να εκλεγεί πρύτανης από το εξωτερικό ή από άλλο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας, αρκεί να έχει την ελληνική ιθαγένεια. Αυτό προκύπτει από τη διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε χθες το Συμβούλιο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνεται σε όσους διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα για την ανάδειξή τους στη θέση του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 8 παρ. 15 και παρ. 16 Ν. 4009/2011, όπως η τελευταία τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 8 Ν. 4076/2012, καθώς και στο άρθρο 24 παρ. 2 Ν. 4009/2011.
Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη πρέπει να είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία.
Η ιδιότητα του πρύτανη είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική απασχόληση εκτός του ιδρύματος, καθώς και με την κατοχή έμμισθης θέσης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους έως και τη 2α Μαΐου 2014 και ώρα Ελλάδος 14.00. Αναλυτικά η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, στον σύνδεσμο: http://www.auth.gr/news/anouncements/16920.
«Με τη διαδικασία αυτή προσβλέπουμε στην ανταπόκριση ενδιαφέροντος από αξιόλογες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, όχι μόνον ελληνικών Πανεπιστημίων αλλά και ιδρυμάτων του εξωτερικού. Πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες άλλωστε ελληνικής καταγωγής διαπρέπουν σε πανεπιστημιακές έδρες της αλλοδαπής. Βεβαίως, είναι η πρώτη φορά που μπορεί κάποιος ο οποίος διδάσκει σε ένα Πανεπιστήμιο της χώρας να εκλεγεί πρύτανης σε ένα άλλο», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης στο ΑΠΘ, καθηγητής Ιατρικής, Βασίλειος Ταρλατζής.
Εκτός ο Μυλόπουλος
Από την πλευρά του, ο νυν πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο χθες για τη νέα διαδικασία, ανέφερε ωστόσο ότι «αυτός είναι ο τρόπος ανάδειξης πρυτανικών αρχών με τον νέο νόμο» και ότι ο ίδιος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος πρύτανης.
Η νέα διαδικασία βεβαίως έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Για την ανάδειξη του πρύτανη θα ψηφίσουν τώρα μόνον τα μέλη ΔΕΠ, ενώ αποκλείονται οι φοιτητές, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο.
Πέρα από αυτό, όμως, η κάλπη θα αναδείξει μόνον τον πρύτανη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν, όταν στα σχήματα περιλαμβάνονταν και τα ονόματα των αντιπρυτάνεων.
Αυτή τη φορά οι αντιπρυτάνεις θα οριστούν μετά τις εκλογές από τον εκλεγμένο πρύτανη.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή, η οποία προκαλεί και τις περισσότερες προστριβές, θεωρείται το γεγονός ότι στην κάλπη θα φτάσουν το πολύ τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις.
Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι οι υποψηφιότητες θα περάσουν από το κόσκινο του Συμβουλίου του ιδρύματος, το οποίο θα τους αξιολογήσει και θα επιλέξει τους τρεις καταλληλότερους κατά την κρίση των μελών του.
Αυτό είναι και το κυριότερο πεδίο σύγκρουσης με τους πρυτάνεις, η σύνοδος των οποίων ζητά το Συμβούλιο να προβαίνει μόνο σε τυπικό και όχι ουσιαστικό έλεγχο των υποψηφιοτήτων, χωρίς να αποκλείει κανέναν από την κάλπη. Πάντως, βάσει του ισχύοντος νόμου το Συμβούλιο είναι αυτό που έχει τη συνολική ευθύνη διοργάνωσης των εκλογών.