20/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Η ώρα της Εκκλησίας

 

«Οσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, δεν υπάρχει θεός»

Ν. Καζαντζάκης

 

Οι πληροφορίες εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα βεβαιώνουν ότι πολλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει τίποτα!.. Αναμενόμενο, βέβαια, με τη φτώχεια που γενικά σαρώνει τη χώρα…

 

Ο χριστιανισμός γεννήθηκε, εξαπλώθηκε, επικράτησε ως θρησκεία των κατατρεγμένων, της φτωχολογιάς σε αγώνα κατά των «γραμματέων και φαρισαίων», του κατεστημένου της εποχής. Ο Γιάννης Κορδάτος στο βιβλίο του «Πρωτόγονος χριστιανισμός» γράφει πως οι πρωτοχριστιανοί στις λέσχες του δέχονταν τους χωρίς περιουσιακά στοιχεία (οι έχοντες έπρεπε να τα δωρήσουν). Οι απόστολοι διέτρεχαν την οικουμένη, διαδίδοντας τη θρησκεία τους, πένητες, πολλές φορές καταδιωκόμενοι, συλλαμβανόμενοι, εκτελούμενοι. Θ’ αναφέρω το βιβλίο του Πολωνού συγγραφέα Ερρίκου Σιένκεβιτς (1846-1910) «Quo vadis domine?» που ιστορεί πώς ο Απόστολος Πέτρος που τη Ρώμη προσπαθούσε να μυήσει στον χριστιανισμό, φοβήθηκε μήπως συλληφθεί, βασανιστεί, εκτελεστεί… και την εγκατέλειψε, στην έξοδό του, ορθώθηκε μπροστά του η φιγούρα του Ιησού και του είπε τη φράση που προανέφερα, δηλαδή «Πού πηγαίνεις κύριε;» και ο Πέτρος ξαναγύρισε στη Ρώμη, πιάστηκε, εκτελέστηκε… Γι΄ αυτό και ο περικαλλής ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, το κέντρο του καθολικισμού. «Ο έχων δύο χιτώνας να δίνει τον έναν στον μη έχοντα» -η ουσία του.

 

Ο νέος, από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι να ολοκληρωθεί η σωματική του ανάπτυξη έχει ανάγκη να καταναλώνει, να παίρνει ο οργανισμός του ορισμένο αριθμό θερμίδων (όχι απλώς να επιβιώνει), αλλιώς, βεβαιώνουν οι ιατρικές, βιολογικές επιστήμες αλλά και η παγκόσμια πείρα, θα μείνει αδύναμος, υποδεέστερος από έναν καλώς διατρεφόμενον νέο, με αδύναμο και σώμα και μυαλό, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ευπρόσβλητος σε ασθένειες, αδύναμος σε πνευματικά δημιουργήματα. Επομένως, όμοιο θα είναι το μεθαυριανό έθνος μας που θα συγκροτήσουν οι μη σωστά διατρεφόμενοι νέοι μας…

 

Πρώτιστο, λοιπόν, χρέος όλων μας ν΄ αποτρέψουμε αυτόν τον μέγα κίνδυνο!

 

Και η Εκκλησία έχει χρέος και μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Π.χ., να συμπεριλάβει στη λειτουργία της και αυτό το κήρυγμα. Να διαφωτίσει, να ξεσηκώσει προς αυτή την προσπάθεια. Να στιγματίσει τους υπεύθυνους της κρίσης και να τους πει καθαρά ότι τα τυπικά (υποκριτικά μάλλον) που κάθε λίγο και λιγάκι φωνασκούν «με τη βοήθεια του Θεού…» (θα σωθούμε δηλαδή) είναι λόγια του αέρα -φτηνή προπαγανδιστική κατανάλωση… «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», αειθαλές κήρυγμα των αρχαίων προγόνων μας. Και η «χείρα» των εκφωνούντων αυτά, δήθεν θρήσκων, η πράξη τους, στο βάθεμα της καταστροφής μας οδηγούν…

 

Δημήτρης Κυριαζής

 

…………………………………………………………………………………………

 

Σεμινάρια στην ψυχολογία!

 

Δηλαδή τίποτα! Πώς αλλιώς όταν μ’ αυτή την κατάντια μας στις ατέλειωτες ουρές σ’ όλα τα γκισέ του Δημοσίου, των κοινωφελών οργανισμών και των τραπεζών, όπως τις καταντήσανε, εκείνο που μας έλειπε ήταν τα σεμινάρια των εφοριακών προς χειραγώγηση της οργής του κοσμάκη. Χαλιναγώγηση προφανώς εν όψει και των εκλογών αλλά και μετά τη διάλυση του κράτους (ανασυγκρότηση της δημ. διοίκησης μας το είπαν).

 

Και για τα ΜΜΕ πιο ευγενικά-μαλακά για την ψυχολογία υπαλλήλων και πολιτών.

 

Ηταν το ψυχιατρικό επακόλουθο μετά την πτώχευση με πλεόνασμα και μάλιστα πρωτογενές και τα επιμέρους ζογκλερικά του αμυδρού φωτός που βλέπουνε στην άκρη του τούνελ τ’ αφεντικά μας, ενώ εμείς με τα παιδιά μας ζούμε την ανεργία του κερατά, τη φορολογική καταιγίδα των ανύπαρκτων εισοδημάτων, των κλειστών ντουβαριών -μαγαζιών και σπιτιών- που ήταν η περιουσία και ο πλούτος μας! Με τα χοντρά εγκληματικά εργαλεία του Χρηματιστηρίου και των αγορών στη συνέχεια.

 

Η Ευρώπη που πιστέψαμε με τις εκριζώσεις και τις χωματερές στο ξεκίνημα, τα μεταλλαγμένα και τριτοκοσμικά αργότερα, την πολλή αποβλάκωση της τεχνολογίας (βαρύ το τίμημα) πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες και πάλι αύριο εκλογές τόσο τρομοκρατικά-εκβιαστικά αλλά και δικαίωμα του λαού μας σε αγώνες για μια θέση γκαρσονιού-σκουπιδιάρη!!!

 

ΥΓ. Και τη θεϊκή -ειρωνική και αλήτικη- πρόκληση: «Δεν σας πιέζει κανείς και για άλλο δάνειο!». Εύγε τους!

 

Γιάννης Π. Κορδής

 

……………………………………..

 

Το Ποτάμι ρέει

 

Από την καφετέρια «Κήπος» του Δημοτικού Κήπου των Χανίων άρχισε την περιοδεία του ο νέος στην πολιτική αρχηγός του Ποταμιού και γνωστός τηλεοπτικός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης. Στην ομιλία του ήταν γενικόλογος και δεν είπε για τα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Για το μεγάλο δημόσιο χρέος που αγγίζει το 172% του ΑΕΠ και τον διακανονισμό του. Για τη δυσβάστακτη ανεργία 27% που αναγκάζει τους νέους πτυχιούχους να ξενιτεύονται.

 

Για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας που χρειάζεται ανασυγκρότηση. Για τη λειτουργία του Δημοσίου και τις πελατειακές σχέσεις. Για την αξιοκρατία στις προσλήψεις. Για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Για την παιδεία, το σύστημα υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη που καταρρέει. Ποιο είναι το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ρόλο της Ελλάδας μέσα σ’ αυτήν; Για τον ρόλο και την κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Για τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια και την κυριαρχία τους στην οικονομία.

 

Για την οικολογική ματιά στην οικονομική ανάπτυξη. Για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ. Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα καλύψει κανένα κενό, αλλά θα απογοητεύσει τους υποψήφιους ψηφοφόρους που το φέρνουν τρίτο κόμμα. Θα μείνει στην ιστορία όπως και παλιότερα το κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ξεφούσκωσε δημοσκοπικά πριν δώσει την εκλογική μάχη.

 

Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

 

 

 

 

 

Scroll to top