→Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας
Ενα τρίτο πακέτο δεν φτάνει, χρειάζεται και κούρεμα του χρέους τουλάχιστον στο 100% του ΑΕΠ, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ.
Σε πρόσφατη ομιλία του στο Βερολίνο, ο επικεφαλής του DIW -που είναι ένα από τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας- υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το βασικό λάθος με την Ελλάδα έγινε τον Μάιο του 2010 όταν αποφασίστηκε να δοθεί το πρώτο πακέτο βοήθειας.
Η σωστότερη επιλογή, όπως είπε, θα ήταν να γίνει τότε το κούρεμα χρέους – που έτσι κι αλλιώς έγινε αργότερα. Το 2010 όμως -μόλις δύο χρόνια από τη χρεοκοπία της αμερικανικής Lehman Brothers και την παρ’ ολίγον κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας- τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης φοβούνταν την πιθανότητα επανάληψης ανάλογων καταστάσεων αν απαιτούσαν από τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών οφειλών.
Επί της ουσίας ο Φράτσερ ομολόγησε πλαγίως αυτό που λένε αρκετοί εδώ και καιρό, ότι βασικός στόχος του πρώτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα δεν ήταν η διάσωσή της αλλά η απορρόφηση των κινδύνων που υπήρχαν για τις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες είχαν σημαντικό άνοιγμα σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Γι’ αυτό και δεν επιλέχθηκε κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ο Γερμανός οικονομολόγος τόνισε ακόμη ότι η κατάσταση είναι δυσκολότερη σήμερα. Ενα τρίτο πακέτο, που, όπως είπε, έχει ανάγκη η Ελλάδα και θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το αργότερο το καλοκαίρι, δεν θα είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του χρέους. Για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα πρέπει να κουρευτεί στο 90%, το πολύ στο 100% του ΑΕΠ, είπε. Κάτι που θα σήμαινε επιβάρυνση 30-40 δισ. ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Ποσό που δεν είναι αμελητέο αφού είναι ίσο με το μισό που προσφέρει σήμερα η Γερμανία ως εγγυήσεις για τα ελληνικά δάνεια και το οποίο -όπως προβλέπει- δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να επιστραφεί.
Μπ.Μιχ.