20/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε νέα μέτρα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η τρόικα

«Μόνιμη» η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Τι λέει το κείμενο που εκδόθηκε χθες το βράδυ από τα «αφεντικά» της τρόικας και το οποίο προετοιμάζει τα νοικοκυριά για τη νέα βαρυχειμωνιά.
      Pin It

Τι λέει το κείμενο που εκδόθηκε χθες το βράδυ από τα «αφεντικά» της τρόικας και το οποίο προετοιμάζει τα νοικοκυριά για τη νέα βαρυχειμωνιά

 

Των Μάριου Χριστοδούλου, Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Με παράταση του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, πέραν του 2016, αλλά και νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο, σύμφωνα με τους δανειστές, ξεπερνάει συνολικά τα 4,2 δισ. ευρώ. Αυτό αποκαλύπτει το κείμενο της συμφωνίας, που εκδόθηκε χθες το βράδυ από τα «αφεντικά» της τρόικας και το οποίο προετοιμάζει τα νοικοκυριά για τη νέα βαρυχειμωνιά. Το «γλυκαντικό» στην περίπτωση της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που κάνουν τα στελέχη που έχουν επιφορτισθεί με τον σχεδιασμό, η αύξηση του εισοδηματικού ορίου (τώρα είναι 12.000 ευρώ) πέραν του οποίου θα καλείται να καταβάλει έκτακτη εισφορά ο φορολογούμενος, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται μείωση των συντελεστών (1% έως 4%) που επιβάλλονται σήμερα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

 

Η πρώτη απόπειρα παράτασης του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2018 είχε γίνει από τα τέλη του 2012. Ωστόσο, η σχετική διάταξη απεσύρθη λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψή της. Το μήνυμα της τρόικας είναι σαφές:

 

*Οι Αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης.

 

*Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί:

 

– Να υλοποιήσει πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, οι οποίες εντοπίστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενοικίασης και να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα.

 

– Να μειώσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους περιττούς φόρους. Παρά τις καθυστερήσεις, σημειώνεται πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις λόγω γραφειοκρατίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό λαό.

 

– Να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας που καθυστερούν αλλά οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014. Η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω με μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των τιμολογιακών πολιτικών, για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, ο διαχωρισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και η δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου.

 

Τα «κόκκινα» δάνεια

 

Ανοδικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω του υψηλού επιπέδου των «κόκκινων» δανείων διαπιστώνει η τρόικα αποδεικνύοντας ότι αποδέχτηκε με επιφυλάξεις τα αποτελέσματα των stress tests και τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες.

 

Για τον λόγο αυτό στέλνει σαφές μήνυμα να μην πειραχτούν τα αποθέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν «μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις», όπως αναφέρει. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2015 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ.

 

Παράλληλα, ζητά από την ΤτΕ να βρίσκεται σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την εποπτεία και κάνει σαφή αναφορά στη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.

 

Scroll to top