Η απαγόρευση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην Τουρκία δημιουργεί έντονες ανησυχίες και προκαλεί αμφιβολίες για τη δεδηλωμένη δέσμευση της χώρας προς τις ευρωπαϊκές αρχές και πρότυπα, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η ελευθερία έκφρασης, που είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία, περιλαμβάνει το δικαίωμα να μοιράζεσαι πληροφορίες και ιδέες χωρίς παρεμβάσεις από δημόσιες αρχές. Ο κ. Φίλε τονίζει ακόμη ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επικοινωνούν και να επιλέγουν ελεύθερα τα μέσα επικοινωνίας.
«Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Φατίχ Γιαγμούρ, αναφερόμενος στη χτεσινοβραδυνή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter έγινε μετά από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία «δεν θα έχει διάρκεια» και σημείωσε: «ναι μεν δεν είναι καλό για την εικόνα της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην κάνει και τίποτα όταν υπάρχει παραβίαση του δικαίου». Ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι «το Twitter πρέπει να δείξει σεβασμό στην προσωπική ζωή».
Η κατάσταση και τα νομικά αίτια της απαγόρευσης παραμένουν αόριστα. Στα μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για προσφυγή γυναίκας από τη Σαμψούντα, επειδή κυκλοφόρησε μέσω του Twitter στο Διαδίκτυο πορνογραφική εικόνα με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την ίδια.
Σχετικό θέμα: «Ξερίζωσε» το twitter o Ερντογάν
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ