21/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Διεθνής μάστιγα η πολυανθεκτική φυματίωση

      Pin It

Μπορεί να είναι μια παλιά ασθένεια, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία διεθνώς. Ο λόγος για τη φυματίωση που έχει γίνει πλέον ανθεκτική στα φάρμακα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φυματίωσης στις 24 Μαρτίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση σε κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητές να κάνουν ό,τι μπορούν για την αντιμετώπισή της και πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης για το ελληνικό κοινό.

 

Σήμερα, στις 3 μ.μ. ενημερώνουν τη φοιτητική κοινότητα, διοργανώνοντας σε συνεργασία με την HELMSIC ημερίδα με τίτλο «Η φυματίωση χθες και σήμερα» στο αμφιθέατρο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Μικράς Ασίας 75, Γουδή) και ομιλητές πανεπιστημιακούς και ειδικούς γιατρούς. Παράλληλα, συγκεντρώνουν υπογραφές στις ιατρικές σχολές και από το ευρύτερο κοινό, με στόχο την άσκηση πίεσης στη διεθνή κοινότητα, ώστε να βρεθούν νέες θεραπείες, για να ανακόψουν την πορεία της θανατηφόρας νόσου.

 

Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά: κάθε χρόνο, περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη νοσούν από φυματίωση (TB) και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη λοιμώδη αυτή αερομεταφερόμενη ασθένεια. «Η φυματίωση είναι ιάσιμη, ωστόσο η ανεπαρκής διεθνής ανταπόκριση απέναντι στη νόσο τής επέτρεψε να ανακάμψει και μάλιστα στην πολυανθεκτική μορφή της», αναφέρεται σε έκθεση της οργάνωσης, με την οποία εγκαινιάζεται η εκστρατεία τους.

 

Περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) προκύπτουν κάθε χρόνο και καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, με τις πλέον δύσκολες προς θεραπεία μορφές να καταγράφονται σε 100 χώρες. Κι ενώ τα θανατηφόρα στελέχη της εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης. «Δεν έχει σημασία πού ζούμε. Μέχρι να βρεθεί μια νέα, σύντομη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπισή της, οι πιθανότητες επιβίωσης από την ασθένεια αυτή είναι θλιβερές», δηλώνει ο dr. Sidney Wong, ιατρικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 

Οι υφιστάμενες θεραπείες, χρονοβόρες, πολύπλοκες και δαπανηρές, θεραπεύουν στην καλύτερη περίπτωση μόνο τους μισούς ασθενείς και αποτελούν μια δοκιμασία δύο ετών, κατά την οποία λαμβάνουν περισσότερα από 10.000 χάπια και ενέσεις καθημερινά για οκτώ μήνες, ενώ προκαλούνται τρομερές παρενέργειες, από ναυτία και σωματικό πόνο μέχρι μόνιμη απώλεια ακοής και ψύχωση. Και μπορεί δύο νέα φάρμακα κατά της φυματίωσης να έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα –τα πρώτα μετά από 40 χρόνια ωστόσο δεν αποτελούν αποτελεσματική λύση.

 

ΙΩ.Σ.

 

Scroll to top