«Θέμα ημερών» είναι να συζητηθεί και πάλι στην ειδική επιτροπή της Βουλής το ξεχασμένο από τον Νοέμβριο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπ. Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μ. Γιαννακάκη.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις κατηγορίες που προστατεύει, όπως είχε δεσμευτεί και στο παρελθόν ο υπουργός, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τροπολογία για τη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο υπουργός είχε αρχικά συγκατατεθεί να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η τροπολογία για το σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανέκρουσε όμως πρύμναν μετά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και της ακροδεξιάς πτέρυγας των κυβερνητικών βουλευτών. «Η ρύθμιση αυτή θέλει περισσότερη προσοχή και καλό θα είναι να την εξετάσουμε στα πλαίσια του οικογενειακού δικαίου», είπε χτες ο υπουργός.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα που στηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια επιμένουν στην τροπολογία, όπως δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος, του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου και της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη (ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει επίσης στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, για ένα σύμφωνο συμβίωσης με πλήρη ασφαλιστικά, κληρονομικά και κοινωνικά δικαιώματα εκτός της τεκνοθεσίας).
Το ερώτημα είναι βέβαια πότε σκοπεύει να ξαναφέρει ο υπουργός το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν πάρουμε υπόψη τους λόγους που επικαλέστηκε ο υπουργός για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση των τεσσάρων μηνών: τον φόρτο εργασίας του υπουργείου και τις υποχρεώσεις του στο εξωτερικό λόγω της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Λόγοι που θα έχει τη δυνατότητα να τους επικαλείται για αρκετό καιρό ακόμα. Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει απόφαση-πλαίσιο της Ε.Ε. του Νοεμβρίου του 2008 που έπρεπε να έχει ψηφιστεί τον Νοέμβριο του 2010, η αοριστία του υπουργού επιτείνει την αβεβαιότητα.
Δημήτρης Αγγελίδης