21/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια τοξική «βόμβα» πολλών εκατομμυρίων!

Τεράστια τα κέρδη από τη μαύρη αγορά μπαταριών στην Ελλάδα, τεράστια και η ζημιά στο περιβάλλον.
      Pin It

Τεράστια τα κέρδη από τη μαύρη αγορά μπαταριών στην Ελλάδα, τεράστια και η ζημιά στο περιβάλλον

 

Στα 33 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη των επιτήδειων από την «μαύρη αγορά» μπαταριών στην Ελλάδα και με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον, λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό τουλάχιστον κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥΔΕΣΥΣ), Λουκάς Χριστοδούλου.

 

«Στη χώρα μας, κάθε χρόνο, παράγονται περίπου 50.000 τόνοι χρησιμοποιημένων μπαταριών, κυρίως από συνεργεία αυτοκινήτων και βιομηχανία δευτερευόντως. Οι περισσότερες είναι μολύβδου-οξέος, ενώ κάπου 100 τόνοι είναι νικελίου–καδμίου. Τόσο τα υγρά της μπαταρίας όσο και το μολύβδινο μέρος αλλά και τα πλαστικά τμήματα είναι επικίνδυνα στοιχεία», ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνοντας:

 

● Από τους 50.000 τόνους των χρησιμοποιημένων μπαταριών, μόνο οι 17.000 ακολουθούν τον τρόπο διαχείρισης και ανακύκλωσης που προβλέπει η νόμιμη διαδικασία.

 

● Από αυτούς τους 17.000 τόνους, μόνο οι περίπου 5.000 ανακυκλώνονται απολύτως ορθά βάσει του σχετικού εγγράφου.

 

● Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου του αυτοκινήτου, που κάνουν «μαύρες εισαγωγές» για να αποφύγουν φόρους και το περιβαλλοντικό τέλος και, στη συνέχεια, κάνουν «μαύρες εξαγωγές».

 

● Συνήθως τις μπαταρίες αυτές συγκεντρώνουν Ρομά, χύνουν τα υγρά, δηλαδή το θειικό οξύ, στα χωράφια ή στους υπονόμους και το σώμα της μπαταρίας το πουλάνε προκαλώντας σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα και κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και τη δική τους.

 

Σύμφωνα με το ΣΥΔΕΣΥΣ, το σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, «επειδή η πολιτεία δεν προχωράει στη δημιουργία μητρώου παραγωγών και εισαγωγέων, αν και κάτι τέτοιο προβλέπεται από το 2004», ενώ υπάρχει και στατιστικό έλλειμμα καταγραφής των μπαταριών.

 

Το ΣΥΔΕΣΥΣ είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει αναλάβει σε πανελλαδική κλίμακα την προώθηση της συλλογής χρησιμοποιημένων συσσωρευτών μολύβδου-οξέος και νικελίου-καδμίου. Τα στοιχεία αυτά τονίστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία έναρξης του βιωματικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων ρομποτικής, στη Θεσσαλονίκη, δράση που έχει εντάξει το Σύστημα στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Κοινωνικό Περιβάλλον – Κύκλος Νερού 2014».

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top