Διάσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης λόγω του ακροδεξιού γραμματέα της κυβέρνησης και alter ego του Σαμαρά, με αφορμή μία διάταξη για τους μετανάστες. Πρωτοφανής ένταση στη Βουλή
Του Χάρη Ιωάννου
Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, καθώς αναγκάστηκε να αποσύρει από το νομοσχέδιο για τον Μεταναστευτικό Κώδικα διάταξη την οποία το ΠΑΣΟΚ και η αντιπολίτευση χαρακτήρισαν ως «ακροδεξιάς έμπνευσης».
Εντονος ήταν ο εκνευρισμός στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες της κυβέρνησης, οι οποίες συγκρούστηκαν μετά από καιρό για ένα καθαρά ιδεολογικό θέμα και λίγο πριν έρθουν στη Βουλή τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Κομβικό ρόλο στις πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες στο Κοινοβούλιο διαδραμάτισε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και alter ego του πρωθυπουργού, Τάκης Μπαλτάκος, κάτι που η «Εφ.Συν.» επισήμανε ήδη από χθες. Τον ρόλο του κ. Μπαλτάτου φωτογράφησαν τόσο ο Κ. Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), μιλώντας για διάταξη «που δεν ήλθε από τη Ν.Δ., αλλά από συγκεκριμένο παράγοντα», αλλά και η Β. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), που τόνισε ότι η αρμοδιότητα για τη μετανάστευση έχει μεταφερθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών στον κ. Μπαλτάκο.
Τριπλή απόσυρση
Από την Τρίτη το βράδυ έως χθες το μεσημέρι η επίμαχη διάταξη, που προέβλεπε την απέλαση όσων μεταναστών κάνουν ψευδείς καταγγελίες ότι έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας, ήλθε (από τη Ν.Δ.) και αποσύρθηκε –τελικά και οριστικά από το ΠΑΣΟΚ- τρεις φορές. Είχε προηγηθεί μια «δαιμονισμένη» ατμόσφαιρα και απανωτές συσκέψεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αντιμετωπιστεί το επίμονο άδειασμα του «πράσινου» αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου από τον «γαλάζιο» προϊστάμενό του Γ. Μιχελάκη. Ο λόγος που επικαλέστηκε ο τελευταίος ήταν ότι η απόσυρση δεν είχε τυπικά την υπογραφή Μπαλτάκου, επιχείρημα που απέρριψε το ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνταν στον 1ο όροφο υπό τον συντονισμό του κ. Μπαλτάκου. Κατόπιν ακολούθησαν και «μεικτές συναντήσεις» των δύο εταίρων, κλήθηκε για… βοήθεια και ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, ενώ για το θέμα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο Ε. Βενιζέλο.
Μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση εμφανιζόταν άκαμπτη, «ποντάροντας» στη –συνήθη έως τώρα- υποχώρηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, όμως η διαμάχη έληξε τελικά με την απόσυρση του άρθρου και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επανέλθει πριν από την ψήφιση του Μεταναστευτικού Κώδικα στο σύνολο.
Την ώρα που η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Ολομέλειας χτυπούσε «κόκκινο», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, έκανε λόγο για «τεχνητή πόλωση» και επισήμανε με νόημα: «Το μεταναστευτικό για τη Ν.Δ. είναι ό,τι είναι και το Μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πιστεύουν ότι ευθύνεται για όλα τα δεινά του τόπου».
Λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος εξηγούσε στους δημοσιογράφους ότι αν περνούσε η διάταξη Μπαλτάκου, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη χειρότερα από τα σημερινά, καθώς οι μετανάστες θα εγκλωβίζονταν για χρόνια στην Ελλάδα, αναμένοντας την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Για τον λόγο αυτό, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον «Συνήγορο του Λιμενικού», που θα ασχολείται με αυτά τα ζητήματα.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήριζε τον κ. Μιχελάκη «πολιτικό τουρίστα που εμφανίστηκε μόνο και μόνο για την τροπολογία, εκπαραθυρώνοντας τον αναπληρωτή του», ενώ έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία» και για «ακροδεξιό βραχίονα που θέλει να επιβάλει την ατζέντα του». «Τα μωρά που πνίγονται στα νερά εδώ είναι θύμα της δικής σας πολιτικής», πρόσθεσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών. Τη στήριξή του εξέφρασε και ο Αδ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των οργάνων της τάξης».
Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή, κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «κακή εικόνα της κυβέρνησης» και τόνιζαν ότι στόχος είναι η προστασία των ενστόλων από κατάχρηση των καταγγελιών. Για το ίδιο θέμα, η Β. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ) υπονόησε ότι ο πραγματικός στόχος είναι η ανακοπή των ψήφων προς τη Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης έκανε μια έμμεση σύγκριση με την κρίση της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, λέγοντας ότι «είναι ο ίδιος αντιδραστικός βραχίονας που κλονίζει την κυβέρνηση». «Οσο σας έχουν δεδομένους, σε τέτοια πραξικοπήματα θα προχωρούν», συμπλήρωσε και η Μαρία Ρεπούση, απευθυνόμενη προς το ΠΑΣΟΚ. Με την απόσυρση του άρθρου συμφώνησε και το ΚΚΕ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Από τα φραουλοχώραφα εξαιρείται το… Φαρμακονήσι
→Η κυβέρνηση απειλεί ότι αν δεν θεσπιστεί το ακαταδίωκτο για τους ρατσιστές ένστολους, θα αποσύρει τη χορήγηση άδειας παραμονής σε μετανάστες, θύματα ξενοφοβικών ή άλλων εγκληματικών συμπεριφορών
Της Αντας Ψαρρά
Η επεισοδιακή συζήτηση στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής αποτύπωσε τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των κομμάτων στα ζητήματα μετανάστευσης. Η επιμονή του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη στην τρίτη επαναφορά της τροπολογίας που απειλεί τους μάρτυρες-θύματα με άμεση απέλαση -αν στην αυτόφωρη διαδικασία θεωρηθεί ότι καταγγέλλουν ψευδώς κακοποίηση από όργανα της τάξης- προκάλεσε χάος.
Η σκληρή ακροδεξιά ομάδα της Ν.Δ., υπό τον Μάκη Βορίδη και φυσικά τον υπουργό Γ. Μιχελάκη, κατέστησε σαφές ότι ολόκληρο το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα θα αποσυρθεί αν δεν γίνει δεκτή η συγκεκριμένη προσθήκη. Το άρθρο 19 αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε διάφορες κατηγορίες μεταναστών και κυρίως σε θύματα ρατσιστικών ή άλλων εγκληματικών συμπεριφορών. Η Ν.Δ. αποφάσισε ότι αν δεν ψηφιστεί το «ακαταδίωκτο» για τους ενστόλους που θα προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, τότε θα αποσύρει ολόκληρο το άρθρο. Το επιχείρημα της προστασίας των ενστόλων που επικαλέστηκε ο Μ. Βορίδης με βάση και επιστολές των Ενώσεών τους που ζητούν προστασία δεν έπεισε την αντιπολίτευση. Πολύ περισσότερο, ο ισχυρισμός του ότι με την τροπολογία αυτή προστατεύονται «οι καταγγελλόμενοι αστυνομικοί που ταλαιπωρούνται άδικα επί μήνες ή χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπηρεσιακή αλλά και οικογενειακή τους ηρεμία». Ποιος μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο η βίαια απέλαση ενός μετανάστη που ισχυρίστηκε κάτι ψευδώς σύμφωνα με τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές θα ωφελήσει τον οποιονδήποτε ένστολο;
Το ΠΑΣΟΚ κράτησε κατηγορηματικά αντίθετη στάση και όπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Τριαντάφυλλος, «το άρθρο θα το υπερψηφίσουμε μόνο αν επανέλθει στην αρχική του μορφή». Το ΠΑΣΟΚ δεν διευκρίνισε τι θα πράξει στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η απειλή της οριστικής απόσυρσης του άρθρου. Πάντως, ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει δεκτή την άλλη τροπολογία της τελευταίας στιγμής που προβλέπει ότι και το παραμικρό ποινικό παράπτωμα ενός νόμιμα διαμένοντος στη χώρα μετανάστη θα εμποδίζει την απόκτηση ιθαγένειας, ακόμα κι αν έχει παρέλθει ο χρόνος αναστολής της ποινής χωρίς κανένα άλλο παράπτωμα («Εφ.Συν.», 17.3.2014).
Η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε αμέσως μετά ανακοίνωση: «Η Ν.Δ., στο δρόμο προς τις κάλπες, πορεύεται με πυξίδα την ακροδεξιά ατζέντα. Η διάταξη που επανέφερε η κυβέρνηση και που προβλέπει την απέλαση όποιων μεταναστών καταγγέλλουν ψευδώς κρούσματα ρατσιστικής βίας από όργανα της τάξης αποτελεί πλήγμα για τον νομικό μας πολιτισμό».
Η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Στα δύο σχεδόν χρόνια που είμαι στη Βουλή είναι μάλλον η πρώτη φορά που ζω μια τέτοια αδιανόητη κατάσταση. Ο συνδυασμός ήταν εκρηκτικός: μια τροπολογία με ρατσιστικό περιεχόμενο, που δίνει πράσινο φως στην αστυνομική αυθαιρεσία, που αποσυρόταν και ξαναεισαγόταν κάμποσες φορές, με το “βαθύ κράτος” της κυβέρνησης εν πλήρη δράσei πίσω από τους ομιλητές – και όλα αυτά σε ένα νομοσχέδιο που επιγράφεται “Μεταναστευτικός Κώδικας” και αποσκοπεί στην “ένταξη των μεταναστών”».